Psoriaziste, Peroksizom Proliferatörleri ile Aktive olan Reseptör Beta/Delta (PPAR Beta/Delta) ile düzenlenen Integrin Bağımlı Kinaz (ILK) ve 3-Fosfoinositid Bağımlı Kinaz (PDK1) genlerinin ifadelerinin gerçek zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile analizi
Analysis of Integrin linked Kinase (ILK) and 3-Phosphoinositide-dependent Kinase (PDK1) Gene Expressions Regulated by Peroxisome Proliferator Activated Receptor Belta/Delta (PPAR Beta/Delta) by Real Time Polymerase Chain Reaction in Psoriasis
- Tez No: 224249
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, PPAR ß/, keratinosit, PDK1, ILK, Psoriasis, PPAR ß/, keratinocyte, PDK1, ILK
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Keratinosit hücrelerinin aşırı çoğalması, damarlaşması ve inflamasyonu ile tanımlanan psoriazis kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. İnsan derisinin epidermisinde %95? lik hücre populasyonunu keratinositler oluşturmaktadır. Keratinositlerin farklılaşmasında ve çoğalmasında rol oynayan transkripsiyon faktörlerinden birisi Peroksizom Proliferatörleri ile Aktive olan Reseptör ß/? (PPAR ß/?) dır. Ligandla aktive olan bir nükleer reseptör olan PPAR ß/?'nın ifadesi psoriaziste artmaktadır. Psoriaziste keratinosit hücrelerinin apoptozu azalmakta ve apoptoza dirençli keratinositler meydana gelmektedir. 3 Fosfoinositid bağımlı kinaz (PDK1) ve integrin bağımlı kinaz (ILK) genlerinin promotor bölgelerinde bağlandığı PPAR yanıt elemanı (PPRE) bulunmaktadır. Hayvan modelleri üzerinde yapılan çalışmalarda PPAR ß/? nın artan aktivitesinin PDK1 ve ILK genlerinin ifadesini artırdığı gösterilmiştir. Psoriaziste artan PPAR ß/? ifadesinin ILK ve PDK1 genleri ifadesinde rolü olup olmadığının nicel olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızda 4 psoriasis vulgaris tanısı almış hastanın lezyonel ve lezyonel olmayan bölgelerinden alınan biyopsi örnekleri ile sağlıklı epidermis kullanılmıştır. Çalışmamızda psoriatik dokularda keratinositler için farklılaşma belirteci olan involukrin (IVL) ; aşırı çoğalma belirteci olan keratin 6 (KRT6A), PPAR ß/?, ILK ve PDK1 genlerinin ifadeleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile incelenmiştir. Elde edilen ifade verileri internal kontrol house keeping gene oranlanarak analiz edilmiştir. Bu sonuçlara göre involukrin ve keratin 6 genlerinde çarpıcı artış gözlenmiştir. PPAR ß/?, ILK ve PDK1 genlerinin ifadelerinde ise hastalar arasında farklılıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis; defined with the hyperproliferation, neoangiogenesis and inflammation of keratinocyte cells, is a chronic inflammatory skin disease. Keratinocytes constitute the majority cell population in the epidermis of human skin. One of the transcription factors that play role in the differentiation and proliferation of keratinocytes is the peroxisome proliferator activated receptor ß/?. Expression of PPAR ß/?, which is a ligand activated nuclear receptor, increases in psoriasis. In psoriasis apoptosis of keratinocyte cells reduces and cells resistant to apoptosis are created. There is a PPAR response element (PPRE) to which 3 Phosphoinositide-dependent kinase (PDK1) and integrin linked kinase (ILK) genes of PPAR ß/? connect at their promoters. In the studies carried out on animal models, it has been indicated that the increased activity of PPAR ß/? increases the expression of PDK 1 and ILK genes. It has been aimed to carry out the quantitative examination of whether increased PPAR ß/? expression in psoriasis has a role in the expression of ILK and PDK1 genes. In our survey, biopsy samples taken from lesional and non-lesional parts of 4 patients from whom psoriasis vulgaris diagnosis is taken and healthy epidermis have been used. In our survey, expressions of involucrin (IVL) gene which is the differentiation marker for keratinocytes in psoriatic tissues; keratin 6 (KRT6A) the gene which is hyperproliferation marker, PPAR ß/?, ILK and PDK1 have been examined with real time polymerase chain reaction. The obtained expression data have been analyzed by comparing with internal control house keeping gene. According to these results, dramatic increase has been observed in involucrin and keratin 6 genes. In the expressions of PPAR ß/?, ILK and PDK1 genes, differentiations have been observed among the patients.