Psoriazisde, Peroksizom Proliferatörleri ile Aktive Olan Reseptör beta (PPAR beta) Gen İfadesinin Düzenlenmesinde Rol Alan Gen İfadelerinin Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile Analizi.
Analysis of Gene Expressions in the Regulation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptor beta (PPAR beta) in Psoriasis with Real Time Polymerase Chain Reaction
- Tez No: 224251
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, PPAR ß, C/EBP, HLF, nicel RT-PCR, Psoriasis, PPAR ß, C/EBP, HLF, quantitative RT-PCR
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Psoriazis, keratinosit hücrelerinin aşırı çoğalması, anormal farklılaşması ve inflamasyonla karakterize olan bir deri hastalığıdır. Keratinosit hücrelerinin çoğalmasında, farklılaşmasında ve kutanöz inflamasyonda rol alan transkripsiyon faktörlerinden biri Peroksizom Proliferatörleri ile Aktive Olan Reseptör ß(PPAR ß)' dır. PPAR ß, ligand ile aktive olabilen nükleer reseptör grubunda yer alan bir transkripsiyon faktörüdür. PPAR ß gen ifadesinin düzenlenmesinde CCAAT Enhancer Bağlanma Proteinleri (C/EBP ? ve C/EBP ß)' nin rol aldığı tanımlanmıştır. Hepatic leukemia factor (HLF), C/EBP proteinleri ile benzer DNA bağlanma dizisine sahip lösin fermuar motifi içeren transkripsiyon faktörüdür. C/EBP ?, C/EBP ß ve HLF' nin psoriazisde keratinosit farklılaşmasında ve çoğalmasında rol alabileceği düşünülmektedir. Psoriatik dokularda, keratinosit hücrelerinin aşırı çoğalma belirteci Keratin 6A (KRT6A), keratinosit geç farklılaşma belirteçlerinden İnvolukrin (IVL) ile PPAR ß, C/EBP ?, C/EBP ß ve HLF genlerinin ifadeleri nicel Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Gen ifadeleri sağlıklı epidermis ile hasta lezyonel ve lezyonel olmayan dokular arasında karşılaştırılmıştır. Sağlıklı ve psoriatik epidermisde HLF geninin ifadesi ilk defa incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda dört psoriazis vulgaris tanısı alan hasta epidermisinde Keratin 6A (KRT6A) ve İnvolukrin (IVL) gen ifadeleri sağlıklı epidermise göre artmıştır. PPAR ß, C/EBP ?, C/EBP ß ve HLF genlerinin ifadelerinde de farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a skin disorder which is characterized by keratinocyte proliferation, abnormal keratinocyte differentiation and inflammation. Peroxisome Proliferator-activated Receptor ß (PPAR ß) is one of the transcriptional factors that play a role in keratinocyte proliferation, differentiation and cutaneous inflammation. PPAR ß is a ligand activated transcription factor that belongs to the nuclear hormone receptor family. CCAAT Enhancer Binding Proteins (C/EBP ? ve C/EBP ß) were shown to have a role in PPAR ß expression. C/EBP ? ve C/EBP ß inhibit the basal activity of the mouse PPAR ß promoter in mouse keratinocytes. Hepatic leukemia factor (HLF) gene encodes a member of the proline and acidic-rich (PAR) protein family, a subset of the bZIP transcription factors. HLF and the C/EBP proteins have highly similar DNA-binding sequences. C/EBP ?, C/EBP ß and HLF genes are thought to have roles on keratinocyte differentiation and proliferation in psoriasis. Using Quantitative Real Time Polymerase Chain Reaction technique, keratinocyte hyperproliferation marker Keratin 6A (KRT6A), late keratinocyte differention marker Involucrin (IVL) and PPAR ß, C/EBP ?, C/EBP ß, HLF in psoriatic epidermis tissue samples were analysed. These gene expressions are compared between normal and lesional-non lesional psoriatic epidermis. The HLF gene expression has been analysed for the first time in normal and psoriatic epidermis. At the end of the study, it was found that KRT6A and IVL expression were increased in the epidermis of four psoriasis vulgaris patients compared to the healty tissue. Also, changes in gene expressions of PPAR ß, C/EBP ?, C/EBP ß and HLF were observed.