Akut hipobarik hipokside yaşlı ve genç sıçan kalp kasında oksidatif hasar
Old and young rats' heart muscle oxidative damage in acute hypobaric hypoxia.
- Tez No: 224255
- Danışmanlar: PROF. DR. A. HAYDAR DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Spor, Biochemistry, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akut hipobarik hipoksi, yaşlı, kalp kası, oksidatif hasar, HSP72, Acute hypobaric hypoxia, old, heart muscle, oxidative damage, HSP72
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasının hedefi; 1) akut orta şiddetli (6000m) ve şiddetli (8000m) hipobarik hipokside yaşlı ve genç sıçan kalp kasında oluşan oksidatif hasarı; 2) yaşlı sıçanlarda genç sıçanlarınkine göre miyokardiyal oksidatif hasarın, orta ve şiddetli hipobarik hipokside, nasıl olacağını; 3) önceden akut orta şiddetli hipobarik hipoksiye tabi tutulan yaşlı ve genç sıçan kalp kasının sonradan şiddetli hipobarik hipokside oluşan oksidatif hasara karşı koruma geliştirip geliştiremeyeceğini araştırmaktır. Bu nedenle çalışmamızda yaşlı (20 ay) ve genç (4 ay) Wistar Albino sıçanları kullanılmıştır. Sıçanlar 6000m, 8000m ve 6000+8000m akut hipobarik hipokside 6 saat tutulmuş ve kalp kası oksidatif hasarı ve HSP72 düzeyleri incelenmiştir. Oksidatif hasar parametreleri olarak PCO, AOPP, LHP, T-SH ve P-SH düzeyleri saptanmıştır. Oksidatif hasar parametreleri genel olarak her bir yükselti seviyesinde yaşlı sıçanlarda genç sıçanlarınkine göre daha yüksek olarak bulunmuştur. Diğer taraftan hem yaşlı hem de genç sıçan gruplarında genel olarak yükselti seviyesi arttıkça PCO, AOPP, LHP düzeyleri de artmıştır.T-SH ve P-SH düzeyleri ise yaşlı ve genç sıçanlarda yükselti seviyesi arttıkça azalmıştır. HSP72 düzeyinde ise gruplarda herhangi bir artış saptanmamıştır. Bulgularımız yaşlıların miyokard dokusunun genel olarak serbest radikal hasarına daha yatkın olabileceği görüşünü desteklerken, akut hipobarik hipoksinin yaşlılarda ekstra oksidatif hasara neden olabileceği görüşünü desteklememektedir. Ayrıca HSP72 bulgularımız, 6000m hipobarik hipoksi koşulunun yaşlı ve genç sıçanlarda HSP72 indüksiyonunu uyarabilecek kadar şiddetli bir stres oluşturmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
This thesis was aimed at researching 1) the level of old and young rats heart muscles oxidative damage in the situation of acute mild (6000m) and acute severe (8000m) hypobaric hypoxia; 2) under the condition of either acute mild or severe hypobaric hypoxia how would the old rats myocardial oxidative damage level be comparing to young rats myocardial oxidative damage; 3) whether or not young and old rats heart muscles, under severe hypobaric hypoxia condition, would develop protection against oxidative damage if they would go under mild hypobaric hypoxia situation before going to severe hypobaric hypoxia. In the present study 20 month-old Wister Albino rats were considered as old and 4 month-old Wister Albino rats were considered as young. Young and old rats were exposed to 6000m, 8000m and 6000+8000m acute hypobaric hypoxia for 6 hours. Heart muscles oxidative damage parameters (AOPP, PCO, LHP, T-SH, P-SH) and HSP72 levels were determined. In general, oxidative damage parameters were found to be higher in old rats? heart muscles than young rats? hearts muscles on each altitude level. Besides, either young or old rats? heart muscles AOPP, PCO, LHP levels illustrated increments in parallel to the inclining levels of altitudes.T-SH and P-SH levels exhibited decrements in opposite to the increasing levels of altitudes. There was no change in HSP72 level across all the groups. Our findings support common belief that older myocardial tissue is more prone to oxidative damage than younger myocardial tissue, but contrary to common belief acute hypobaric hypoxia could not cause an extra oxidative damage to old rats? heart muscle. Moreover, HSP72 result demonstrated that 6000m acute hypobaric hypoxia could not create enough stress to stimulate HSP72 induction.