Son yıkamada kullanılan farklı kök kanalı yıkama solüsyonlarının antifungal ve antibakteriyel etkinliklerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro evaluation of antifungal and antibacterial efficacy of different root canal irrigants as a final rinse
- Tez No: 224282
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ BATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kök kanalı yıkama solüsyonları, Candida albicans, Enterococcus faecalis, BioPure MTAD, dişler, root canal irrigants, Candida albicans, Enterococcus faecalis, BioPure MTAD, teeth
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezin amacı; % 5 NaOCl (1 ml 1 dak ve 5 ml 5 dak), % 2 CHX (1 ml 1 dak ve 5 ml 5 dak) ve BioPure MTAD (5 ml 5 dak) solüsyonları, belirtilen hacimlerde ve temas sürelerinde, son yıkamada kullanıldıklarında Candida albicans üzerindeki antifungal ve Enterococcus faecalis üzerindeki antibakteriyel etkinliklerini in vitro olarak karşılaştırmaktır.Çalışmada 210 adet tek köklü dişler kullanılmıştır. Dişler C. albicans'la veya E. faecalis'le enfekte edilmek üzere iki ana gruba ayrılmıştır. 1. ve 2. ana gruplar; herbirinde 5 adet alt grup, her alt grupta da pozitif ve negatif kontrol grupları olacak şekilde toplam 10 çalışma grubu içermektedir. Kök kanalları hazırlandıktan sonra, 1. ana gruptaki dişler C. albicans (ATCC 10231), 2. ana gruptakiler E. faecalis (ATCC 29212) ile inoküle edilmiş ve 48 saat inkübe edilmişlerdir. Her iki ana grubtaki çalışma grupları şu şekilde yıkanmıştır: % 5 NaOCl (1 ml 1 dak, 5 ml 5 dak), % 2 CHX (1 ml 1 dak, 5 ml 5 dak) ve BioPure MTAD (5 ml 5 dak). 1. ana gruptaki dişlerden alınan mikrobiyal örneklerin Sabouraud, 2. ana gruptaki dişlerden alınan mikrobiyal örneklerin TSA besiyerlerine yayma yöntemiyle ekimleri yapılmıştır. 1. ana gruptaki CFUların sayısı antifungal ve 2. ana gruptakiler antibakteriyel aktivitenin ölçümü olarak bildirilmiştir.Mikrobiyolojik incelemeler sonucu elde edilen verilerin istatiksel olarak değerlendirilmesinde, % 5 NaOCl ve % 2 CHX antifungal ve antibakteriyel etkinliklerini en iyi 5 ml hacimde ve 5 dak temas süresince uygulandıklarında göstermişlerdir. Ayrıca BioPure MTAD'ın antifungal ve antibakteriyel etkinliklerinin düşük olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the antifungal and antibacterial efficacy of % 5 NaOCl (1 ml 1 min and 5 ml 5 min), % 2 CHX (1 ml 1 min and 5 ml 5 min) and BioPure MTAD (5 ml 5 min) solutions, as mentioned volumes and contact times, as a final rinse on C. albicans and E. faecalis in vitro.210 single rooted teeth were used in this study. They were divided into 2 main groups in order to be infected with C. albicans (ATCC 10231) or E. faecalis (ATCC 29212). The 1. and 2. main groups were divided into 5 sub groups, in which each group had a positive and a negative control, in total there were 10 experimental groups. After root canal preparation, the teeth in the 1. main group were inoculated with C. albicans and the teeth in the 2. main group were inoculated with E. faecalis and incubated for 48 hours. The experimental groups in both of the main groups were rinsed as follows: % 5 NaOCl (1 ml 1 min, 5 ml 5 min), % 2 CHX (1ml 1 min, 5 ml 5 min) and BioPure MTAD ( 5 ml 5 min). Microbial samples from the experimental teeth in the 1. main group were plated on Sabouraud and microbial samples from the 2. main group were plated on TSA. In the 1. main group CFUs were counted as a measure of antifungal activity and in the 2. main group as a measure of antibacterial activity.According to statistically evaluated data from the microbiological findings, % 5 NaOCl and % 2 CHX showed their best antifungal and antibacterial effectiveness when they were used in a volume of 5 ml and contact time of 5 min. It was also observed that BioPure MTAD had poor antifungal and antibacterial activity.