E vitamini'nin farklı topik formülasyon sistemlerinden salımı ve in vitro-in vivo değerlendirilmesi
Release of vitamin e from different topical formulation systems and their in vitro-in vivo evaluation
- Tez No: 224296
- Danışmanlar: PROF.DR. YASEMİN YAZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: E Vitamini, Mikroemülsiyon, Makroemülsiyon, Katı Lipit Nanopartikül, Moleküler Baskılanmış Polimer, Kozmetik Uygulama
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
`E Vitamini'nin Farklı Topik Formülasyon Sistemlerinden Salımı ve İn Vitro-İn Vivo Değerlendirilmesi' başlıklı bu tez çalışmasının amacı, cilde topik olarak uygulanabilir mikroemülsiyon, makroemülsiyon, katı lipit nanopartikül (KLN) ve moleküler baskılanmış polimer (MIP) kozmetik taşıyıcı sistemlerinin hazırlanması, antioksidan özellikli E vitamininin sistemlere eklenmesi ve in vitro ve in vivo olarak karşılaştırılmalarının yapılmasıdır. E vitamininin serbest radikalleri yok ederek antioksidan özellik gösterdiği ve yaşlanmayı geciktirici özelliği olduğu bilinmektedir. Çalışma kapsamında, E vitamini içeren y/s mikroemülsiyonu, y/s makroemülsiyonu, KLN ve moleküler baskılanmış mikroküre sistemleri geliştirilmiştir. Her iki tip emülsiyonda, yağlı faz olarak kaprilik asit esteri; yüzey etkin madde olarak Tween® 80, mikroemülsiyonda yardımcı yüzey etkin madde olarak PEG 400 kullanılmıştır. KLN formülasyonunda, Compritol® ATO 888 katı lipit olarak ve yüzey etkin madde olarak Tween® 80 kullanılmıştır. MIP formülasyonunda templat olarak ?-tokoferol, polimer olarak ß-siklodekstrin, çapraz bağlayıcı ajan olarak hekzametilen diizosiyanat (HMDI) ve reaksiyon çözücüsü olarak dimetilsülfoksit kullanılmıştır. Hazırlanan formülasyonların antioksidan özellikleri 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) testi ile incelenmiş ve antioksidan etki açısından karşılaştırılmaları yapılmıştır. Formülasyonlarda E vitamininin salım özellikleri Franz difüzyon hücreleri ile belirlenmiştir. Kararlılık çalışmalarında, formülasyonların olası faz ayrışması, pH değişimleri, fiziksel görünüşleri, damlacık boyutu ve iletkenliklerindeki değişim farklı koşullarda bekletilerek izlenmiştir. E vitamini içeren formülasyonlar 10 gönüllüye 1 ay süreyle uygulanmış ve haftada bir cilt ölçümleri tekrarlanmıştır. Cilt ölçümleri, cilt yağı, nemi, pH, net esneklik ve pürüzlülüğünü kapsamaktadır. Formülasyonlara etkin madde başarıyla yüklenebilmiştir. Hazırlanan tüm formülasyonlarda antioksidan özellik belirlenmiştir. Hazırlanmış olan y/s mikroemülsiyon formülasyonu, kararlılığı açısından ve gösterdiği fiziksel özelliklerinden dolayı makroemülsiyon, KLN ve MIP formülasyonlarına üstünlük sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study entitled `Release of Vitamin E From Different Topical Formulation Systems and Their In vitro - In Vivo Evaluation? was to prepare topically applicable microemulsion, macroemulsion, solid lipid nanoparticle (SLN) and molecularly imprinted polymer (MIP) cosmetic delivery systems, to add the antioxidant vitamin E to those systems and in vitro and in vivo comparison of the systems. Vitamin E is known to be an antioxidant by scavenging the free radicals and leads to an antiaging effect. Within the scope of this study, o/w microemulsion, macroemulsion, SLN and MIP systems containing vitamin E were developed. Caprilic acid ester was the oily phase and Tween® 80 was the surfactant used in both emulsion systems; in the microemulsion system, PEG 400 was used as the co-surfactant. In the SLN system, Compritol® ATO 888 was used as the solid lipid, while Tween® 80 was used as the surfactant. In the MIP formulation, ?-tocopherol was the template, ß- cyclodextrine was the polymer, hexamethylenediisocyanate (HMDI) was the cross-linking agent and the dimethylsulfoxide (DMSO) was the porogen. Antioxidant effects of formulations prepared were investigated by 2,2-diphenyl-1- picrilhydrasil (DPPH) test and compared. Quantification of vitamin E and release properties of formulations were determined using Franz diffusion cells. In the stability tests, possible changes in phase inversion, pH, physical appearance, droplet size and conductivity were followed after storing the formulations at various conditions. Formulations with vitamin E were applied on ten volunteers for a duration of one month and skin measurements were repeated once a week. Skin measurements included sebum, moisture, pH, net elasticity and roughness parameters. Vitamin E could be incorporated into all formulations successfully. All formulations showed antioxidant activity. The o/w microemulsion prepared was superior to macroemulsion, SLN and MIP system according to stability and physical properties. KEY WORDS: Vitamin E, Microemulsion, Macroemulsion, Solid Lipid Nanoparticle, Molecularly Imprinted Polymer, Cosmetic Application