Milnasipranın antinosiseptif aktivitesi
Antinociceptive activity of milnacipran
- Tez No: 224299
- Danışmanlar: Y.DOÇ. RANA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: ağrı, antidepresan, milnasipran, depresyon, pain, antidepressant, milnacipran, depression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ağrı, hastaların tıbbi yardım aramasına neden olan baslıca yakınmalardan biridir. Ağrılı hastalarda depresif semptomlara ve depresyonlu hastalarda da ağrıya çok sık rastlandığı epidemiyolojik çalısmalarla gösterilmistir. Ayrıca kronik ağrılı durumlarda çesitli antidepresan ilaçlar narkotik analjezik ilaçların alternatifi olarak kullanılmaktadır. Bu klinik gözlemler depresyon ile ağrı algısı arasında bir bağlantı olduğunu düsündürmektedir. Depresyon ve ağrı, ortak nörokimyasal mekanizmalar nedeniyle iliskilendirilmektedir, çünkü her ikisinin de patojenezinde serotonerjik ve noradrenerjik nörotransmisyon bozukluğunun önemli rolü olduğu düsünülmektedir. Antidepresanların ağrılı durumlardaki etkinliği kanıtlanmıstır. Bu yüzden klinikte antidepresanlar ağrının kontrolünde opiyatlar ve diğer analjezikler kadar yaygın bir sekilde kullanılmaktadır. Bu tez kapsamında Ixel® ismiyle bilinen ve major depresyon tedavisinde kullanılan milnasipranın antinosiseptif etkinliğinin olup olmadığı çesitli deneysel çalısmalarla arastırılmıstır. ?ntraperitoneal (i.p.) olarak uygulanan 10, 25, 50, 75 mg/kg dozlarındaki milnasipranın santral analjezik aktivitesini değerlendirmek amacıyla tail-clip, tailimmersion ve hot-plate testleri, periferal analjezik aktivitesini değerlendirmek amacıyla ise kıvranma testi uygulanmıstır. Farelerde yapılan bu deneylerin sonuçları antinosiseptif özelliği bilinen dipiron (100 mg/kg) ve morfin (5 mg/kg) ile karsılastırılmıstır. Bulgularımıza göre milnasipranın kontrol grubuyla karsılastırıldığında doza bağımlı antinosiseptif aktivitesi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Pain is one of the most common complaints that leads patients to seek medical care. Epidemiological studies have shown that the depressive symptoms have been appeared at the patients having pain and also the depressive patients frequently complain about the pain syndrome. In addition, various antidepressant drugs have been used as an alternative to narcotic analgesic drugs in chronical painful conditions. These clinical observations suggest a close linkage between depression and pain perception, since an important role in both pathogenesis has been attributed to disturbances of serotonergic and noradrenergic neurotransmission. Efficacies of antidepressants have been demonstrated. Therefore, they have been widely used in the clinical management of pain as well as opioids and other analgesics. In the present thesis, it was investigated by using several analgesia tests whether milnacipran, which is known with the trade name Ixel® and used for the treatment of major depression, has antinociceptive efficacy on mice. Tail-clip, tail-immersion and hot-plate tests were applied to evaluate the central analgesic activity and writhing response test was applied to evaluate peripheral analgesic activity using 10, 25, 50, 75 mg/kg intraperitoneal (i.p.) doses of milnacipran. The analgesic effect of milnacipran was compared to that induced by dipyrone (100 mg/kg) and morphine (5 mg/kg) in these models on mice. According to our findings, when compared to controls, milnacipran has a dosedependent antinociceptive activity.