Kolorektal karsinomlarda EGFR ekspresyonunun prognostik önemi
Epidermal growth factor receptor expression and colon carcinoma
  1. Tez No: 224347
  2. Yazar: AYSUHAN OKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidermal büyüme faktörü, Epidermal büyüme faktör reseptörü, Kolorektal karsinoma, Epithelial growth factor, Epithelial growth factor receptor, Colorectal carcinomas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kolorektal karsinomlar, sık görülen malignitelerdir ve en önemli ölüm sebeplerinden biridir. Günümüzde kolorektal tümör karsinogenezisi ve buna bağlı olarak hedefe yönelik tedaviler gündemde olan konulardır.Kolorektal karsinomların nüks risklerinin tespiti ve adjuvant tedavilerin uygulanması, hastaların sağ kalım oranlarını arttırır.Karsinogenezde yer alan spesifik değişiklikler, hedefe yönelik tedavilere öncülük edebilir. Önemli biyomoleküler belirteçleri tespit etmeye yönelik çok sayıda prognostik çalışma mevcuttur. Epidermal büyüme faktörü (EGF) ve epidermal büyüme faktör reseptörü (EGFR) ailesi proteinleri bu hedef moleküllerindendir ve neoplastik epitelyal hücre büyümesi ve anjiyogenez üzerinde etkileri vardır.Bu çalışmada, histopatolojik ve klinik prognostik kriterlerin birbirleriyle olan ilişkisi EGFR ekspresyonu ile karşılaştırılmıştır. Kolorektal karsinomalı 55 olguya ait parafin bloklar GATA Patoloji A.D. arşivinden çıkarılarak kesitler alınmıştır. Preparatlar EGFR proteini ile immünohistokimyasal olarak boyanmıştır. Boyanmanın dansitesi değerlendirilmiştir. Değişik histolojik tip ve derecedeki kolorektal karsinoma örnekleri; negatif (-), hafif (+), orta (++), belirgin (+++) pozitif olarak derecelenen bir skala ile, boyanmanın dansite ve sıklığı göz önüne alınarak incelenmiştir.Sonuçlarımız; EGFR boyanmasının patern, dansite ve dağılım açısından istatistiki olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Ancak pozitif boyanma daha çok gland oluşturan tümörlerde görülmüştür.EGFR ekspresyonu için yapılacak çalışmalar ve yakın takip, kolorektal karsinogenez hakkında daha detaylı bilgi verebilir. Aşırı ekspresyonlar; klinik pratikte nonspesifik antineoplastik ajanların kullanımından, spesifik hedefe yönelik tedavilere geçişe öncülük edebilir.
Özet (Çeviri)
Colorectal carcinomas are common malignancies and are one of the most important cause of death. Today, colorectal tumor carcinogenesis and related targeted therapies are hot medical topics.Detection of recurrence risks of colorectal carcinomas and application of adjuvant therapies increase the survival rate of the patients. There are several prognostic studies for detection of important bio-molecular markers. Specific targets involved in carcinogenesis may lead to the targeted therapies. Epithelial growth factor and epithelial growth factor receptor family proteins are such targets and have profound effects on neoplastic epithelial cell growth and angiogenesis.In this study, the relationship of histopathologic and clinical prognostic criterias are compared with epithelial growth factor receptor expresions. Paraffin blocks of fifty-five cases of colorectal carcinomas were retrieved from the files of GMMA, Deparment of Pathology. Slides were immunohistochemically stained with anti-epithelial growth factor receptor protein and density of stainings were evaluated. Different histopathologic types and different grades of colorectal carcinomas were evaluated concerning density and frequency of staining with a proper scale of nil (-), mild positive (+), moderately (++) and highly positive (+++).Our results showed that, epithelial growth factor receptor staining patterns, densities and distributions are not statistically significant, though positivity usually seen in gland forming tumors.Epithelial growth factor receptor expression studies on further cases and close follow up may give more detailed information about colorectal carcinogenesis. Over expressions may lead to a shift in clinical practice from nonspecific use of antineoplastic agents to the use of specific targeted therapies.