Ektopik(dış) gebelik, abortus(missed,komplet veya inkomplet) ve terapötik küretaj olgularında endometrial adhezyon moleküllerinin immunohistokimyasal yöntemle karşılaştırılması
Comparison the expression of the endometrial cell adhesion molecules among the ectopic pregnancy, miscarriage(missed,complete or incomplete)and therapeutic curettage cases with immunohistochemical staining procedures
  1. Tez No: 224379
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ RÜŞTÜ ERGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre Adhezyon Molekülleri (CAM), implantasyon, P-cadherin, E-selektin, immunohistokimya, Cell Adhesion Molecules (CAMs), implantation, P-cadherin, E-selectin, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hücresel adhezyon molekülleri (CAM) , hücre yüzeyinde bulunan, hücrelerin birbirlerine ve ekstrasellüler matrikse bağlanmasını sağlayan protein molekülleridir. Adhezyon moleküllerinin, histolojik ve embriyolojik gelişim, hücre büyümesi, hücre farklılaşması ve inflamasyon gibi olayların düzenlenmesinde görev aldıkları belirlenmiştir. Üreme fizyolojisinde çeşitli aşamalarda hücre adhezyon moleküllerinin rolü olduğu saptanmıştır. Adezyon molekülleri fonksiyonlarına ve yapılarına göre dört ayrı sınıfta incelenmeye başlanmıştır. Bunlar; selektinler, integrinler, immünoglobülin süper ailesine ait adezyon molekülleri ve cadherinlerdir. Ayrıca, adezyon işlevinde görev aldığı bilinmekle beraber yukarıda sayılan gruplardan birine dahil edilemeyen bir grup molekül sınıflandırılamayan adezyon molekülleri olarak adlandırılır. Artık, implantasyonun endometrial integrin, cadherin ve selektinleri içeren tüm hücre adhezyon molekülleri yardımıyla başladığı kabul edilmektedir. İmplantasyon, genetik olarak farklı olan embriyonik ve maternal dokular arasında gelişen başarılı bir kaynaşmadır. Gelişen embriyodaki trofoblast hücreleri, anneden fetüse oksijen ve besinlerin taşınması yanında, implantasyon süreci esnasında blastokistin endometriyuma tutunmasından başlayarak gebeliğin başından sonuna kadar diğer işlevlerin yerine getirilmesinde de görevli hücrelerdir. Gebeliğin devamını sağlayan bu işlevler; uterus dokusuna düzenli invazyon, çoğalma, farklılaşma ve immuno-endokrin fonksiyonlardır. Adhezyon araştırmaları, adhezyonun sadece hücreleri birbirine bağlamanın çok ötesinde etkileri olduğunu göstermiştir. Son on yılın önemli gelişmelerinden biri, adezyon moleküllerinin sinyal iletiminde de görev aldığının tespit edilmesidir. Bu durum sağlıklı bir embriyo gelişiminde ve implantasyonda çok gereklidir. Endometrial tutunma ve implantasyonu takiben, trofoblastlarca interstisyel ve intravasküler maternal doku invazyonu maternal-plasental-fetal sirkülasyonun gelişimine ihtiyaç duymaktadır ve bu yeni CAM'ların sunum çeşitliliğini gerektirmektedir. Gebelikte adhezyon moleküllerinin aldığı rol çok önemlidir, çünkü pre-eklampsi, fetal gelişim geriliği, düşük ve infertilite problemlerini içeren bazı gebelikle ilişkili rahatsızlıklar CAM'ların ve/veya onların bağlaçlarının sunumundaki anormalliklerle ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda gebeliğin biyolojik ve patolojik durumlarında hücre adhezyon moleküllerinin fonksiyonlarını araştırdık. Ektopik gebelik, düşük ve terapötik küretaj nedeniyle gözlemlenen üç hasta grubunda, P-cadherin ve E-selektin içeren immunohistokimyasal boyama ile parafin bloklarda CAM'ları karşılaştırdık.
Özet (Çeviri)
Cellular adhesion molecules (CAM) found on the surface of cells are protein molecules which provide cell-cell and cell-extracellular matrix interaction. it has been shown that adhesion molecules play an important role on histogenic and embriogenic development, tissue regeneration, cell growth and differentiation and inflammation. Cellular adhesion molecules have been identified in virtually all tissues associated with reproductive physiology. Adhesion molecules are classified into four different groups by their functions and structures; integrins, selectins, cadherins and immunoglobulin super family. A group of molecule playing a role in cell adhesion and not being classified in the groups mentioned above are called unclassified adhesion molecules. Today, implantation involves a whole collection of adhesion molecules, including integrins, cadherins and selectins. Implantation is a successful fusion between embryonic and maternal tissues which are genetically different. Trophoblast cells of the developing embryo are employee not only for transporting oxygen and nutrients from the mother to the fetus but also for their array of other functions throughout the pregnancy beginning from the attachment of the blastocyst to the endometrium during the process of implantation. The functions which subsequently maintain the pregnancy are; regular invasion to the uterine tissue, proliferation, differentiation and immuno-endocrine functions. The outcome of cell adhesion research has been the discovery that adhesion has profound effect on cells that go far beyond merely sticking them together. A fundamental advance in the past decade has been the demonstration that cell adhesion molecules transduce signals. It is necessary for a good embryo development and implantation. Following attachment and implantation, interstitial and intravascular invasion of maternal tissue by trophoblast is required to develop the maternal-placental-fetal circulation and this too requires a new repertoire of CAM expression. Understanding the part played by adhesion molecules in pregnancy is paramount because several pregnancy associated disorders including pre-eclampsia, fetal growth retardation, miscarriage and infertility problems have been linked to abnormalities in expression of particular CAMs and/or their ligands. In our study, we have aimed to investigate functions of cellular adhesion molecules in biological and in pathological states in human pregnancy. At the three groups of patients keeping under observation with ectopic pregnancy, miscarriage and therapeutic curettage , we compared CAMs with immunohistochemical staining at the paraphine blocks including P-cadherin and E-selectin.