Obsesif kompulsif bozuklukta sertralinin bölgesel beyin kan akımına etkisinin spect yöntemi ile incelenmesi
Assessment of effect of sertraline on regional cerebral blood flow by using spect imaging method in obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 224387
  2. Yazar: AYTEKİN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERVET EBRİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Foton Emisyon Komputarize Tomografisi (SPECT), sertralin, kortiko-subkortikal devre yapıları, obsesif kompulsif bozukluk, tedaviye yanıt, Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT), sertraline, cortico-subcortical circuits, obsessive-compulsive disorder, treatment response
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Sertralin tedavisi sonrasında obsesif kompulsif bozukluk (OKB) fizyopatolojisinde rolü olduğu düşünülen kortiko-subkortikal devre yapılarındaki bölgesel beyin kan akımı değişimleri ile klinik iyileşme arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya, GATA Haydarppaşa Psikiyatri Polikliniğine ayaktan başvuran ve DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre OKB tanısı konan ve çalışmaya alınma kriterlerine uyan 20 hasta dahil edildi. İki hasta tedavi süresince ek ilaç kullanılması gerektiği için çalışmadan çıkarıldı. Klinik değerlendirmede tedavi öncesi ve sonrası Yale?Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM?D), Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM?A) ve Genel Klinik İzlenim Ölçeği (CGI) kullanıldı. Tüm hastalarla 12 haftalık sertralin tedavisinden önce ve sonra Teknisyum-99m-heksametil propilenemin oksim (99mTc-HMPAO) SPECT yöntemi kullanılarak her iki hemisferde serebellum, inferior frontal 1, 2 ve 3, superior frontal 1 ve 2, anterior temporal, posterior temporal 1 ve 2, parietal, singulat 1 ve 2, oksipital, talamus ve kaudat nükleusta bölgesel beyin kan akımı (BBKA) incelemesi yapıldı. Tedaviye yanıt olarak tedavi sonrası Y-BOKÖ puanlarında tedavi öncesine göre %30 ve üzeri düşüşler tedaviye yanıt olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların %50'si (n=9) tedaviye yanıt vermiştir. Yanıt veren hastalarda sağ kaudat ve sol superior frontal 2 bölgesinde tedavi sonrası BBKA değerlerinde anlamlı düzeyde azalmalar saptanmıştır. Tedaviye yanıt vermeyenlerde ise yanıt verenlere oranla tedavi öncesi sağ inferior frontal 3 bölgesi BBKA'nda anlamlı düzeyde, sağ talamus BBKA'nda ise anlamlılığa yakın düzeyde yükseklik saptanmıştır. Sonuçlar: Bu bulgular, kaudat bölgesi BBKA değerlerinin azalmasının antiobsesyonel tedaviye yanıtın; sağ inferior frontal 3 bölgesinin tedavi öncesi BBKA değerlerinin yükselmesinin ise tedaviye direncin birer önbelirteçleri olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to explore relationship between regional cerebral blood flow (rCBF) changes in cortico-subcortical circuit involved in pathogenesis of obsessive-compulsive disorder and clinical improvement following sertraline treatment. Methods: Twenty patients who suffered from OCD according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) and referred to the outpatient clinic of GATA Haydarpasa Training Hospital Psychiatry Department were involved in this study. Two patients dropped out because of theneed of additional treatment. The patients were clinically assessed by using Yale?Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS) and Clinical Global Impression Scale (CGI) before and after treatment. All patients rCBF was evaluated by SPECT scanning method using Technesium-99m-hexamethyl propylamine oksime (99mTc-HMPAO) in cerebellum, inferior frontal?1, 2 ve 3, superior frontal?1 and 2, anterior temporal, posterior temporal?1 and 2, parietal, cingulate?1 and 2, occipital, talamus and caudate nucleus before and after sertraline treatment 12-week. Patients were defined as responders to sertraline treatment when the YBOCS total score showed a decrease of 30% after 12- week of treatment. Results: Fifty persent (n=9) of the patients responded to the treatment . In responders, rCBF significantly decreased in the right caudate and left superior frontal-2 regions after treatment. In non-responders, pre-treatment rCBF was significantly higher in right inferior frontal-3 and almost significantly higher in right thalamus in non-responders compared with responders. Conclusions: These results suggest that decreased rCBF in the caudate nucleus and increased rCBF in the right inferior frontal-3 region may heve predictive value for the response and resistance to the anti-obsessional treatment, respectively.