Çimentosuz total kalça artroplastisi erken dönem sonuçları
Early results of primary cementless total hip arthroplasty
- Tez No: 224386
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN RODOP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: çimentosuz, total kalça artroplastisi, hidroksiapatit kaplı, erken dönem
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısma ile koksartroz tanısı nedeni ile total kalça protezi endikasyonu konulan hastalara uygulanan çimentosuz total kalça artroplastisi ameliyatlarının erken dönem sonuçları saptanmıstır. GATA Haydarpasa Egitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinigi'nde Eylül 2003-Eylül 2007 tarihleri arasında 29 hastanın 29 kalçasına çimentosuz total kalça artroplastisi(CERES) uygulanmıstır. Uygulanan femoral komponent çimentosuz proksimali hidroksiapatit kaplı anatomik bir saptır. Asetabular komponent ise basınçlı uyum ile yerlestirilen ve vidalar ile güçlendirilen hemisferik yapıdadır. Ortalama 28 ay takip edilen hastaların erken dönem sonuçları degerlendirilmistir. Hastalardan 19'unda primer koksartroz, 9'unda posttravmatik koksartroz ve 1'inde gelisimsel kalça displazisi zemininde kalça eklemi dejenerasyonu mevcuttu. Ortalama hasta yası 68,4'dür. Olguların 21'i kadın, 8'i erkektir. Hastalar Harris Kalça Degerlendirme Skoru ile degerlendirilmistir. Hastaların ameliyat öncesi Harris skoru 34,8 iken, ameliyat sonrasında Harris skoru 93,8 olarak bulunmustur. Bu sonuçlara göre 24 hastada mükemmel sonuç, 4 hastada iyi sonuç ve 1 hastada orta sonuç elde edilmistir. Literatür bilgileri ile karsılastırıldıgında proksimali hidroksiapatit kaplı anatomik femoral sap ve basınçlı uyum ile yerlestirilen asetabular kap kullanılarak uygulanan çimentosuz total kalça protezlerinin kısa dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının basarılı oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
With this study, early results of primary cementless total hip arthroplasty were determined in patients who had total hip arthroplasty indication because of coxarthrosis. Between September 2003 and September 2007, primary cementless total hip arthroplasty applied to 29 hips of 29 patients in the Department of Orthopaedics and Traumatology of Gulhane Military Medical Academy Haydarpasa Training Hospital. Applied femoral component was cementless, proximally hydroxyapatite-coated and anatomic and acetabular component was press-fit hemispheric. Early results were evaluated after mean follow-up time, 28 months. There were 19 patients with primary coxarthrosis, 9 patients with posttraumatic hip arthrosis and 1 patient with developmental hip dysplasia related hip arthrosis. The average age of patients was 68,4. 21 of patients were women, 8 of patients were men. Patients were evaluated according to Harris Hip Scoring System. The average Harris score of patients was 34,8 preoperatively and 93,8 postoperatively. The results were excellent in 24 patients, good in 4 patients and fair in one patient. When compared with literature; early clinical and radiographic results of cementless total hip arthroplasty applied with proximally hydroxyapatite-coated, anatomic femoral stem and press-fit acetabular cup were found successfull. Key words : cementless, total hip arthroplasty, hydroxapatite-coated, short-term