Kemik tümörlerinde biyolojik rekonstrüksiyon
Biological reconstruction of bone tumors
  1. Tez No: 224389
  2. Yazar: ENGİN İLKER ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞBOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik rekonstrüksiyon, kemik tümörü, distraksiyon osteogenezi, otolog kemik grefti, Biological reconstruction, bone tumor, distraction osteogenesis, autologous bone graft
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Benign agressif davranıslı ve malign kemik tümörlerindeki kemik yıkımı ve cerrahi girisimler sonrasında olusan kemik defektlerinin kapatılması hastanın yasam kalitesi ve fonksiyonelliğinin sağlanması bakımında bas edilmesi gereken önemli bir sorundur. Uzun yıllar boyunca mevcut sorunun çözümü için birçok tedavi alternatifi uygulanmaktadır. Bu alternatifleri birbirleri ile kıyasladığımızda ideal rekonstrüksiyon nasıl olması gerektiği sorusunun cevabı bulunabilir. ?deal rekonstrüksiyon; ana hatları ile ağrısız, kalıcı, fonksiyonel, tekrarlayan ek cerrahiler gerektirmeyen ve tamamen vücut doğasına uygun olmalıdır. Kemoterapi ve radyoterapi protokollerinin sağladığı uzun sağ kalım süreleri ile malign kemik tümörlü hastaların da ideal rekonstrüksiyon beklentilerini arttırmıstır. Defektlerin ?yasayan kemik doku? ile tamir edilmesi olarak nitelendirilen ?Biyolojik Rekonstrüksiyon? terimi diğer tedavi seçenekleri arasında temel ideal rekonstrüksiyon hedeflerini sağlamaktadır. Özellikle; kemik tümörlerinin en sık görüldüğü genç eriskin ve büyüme potansiyeli devam eden çocukluk yas grubunda bu hedefler daha da anlam kazanmaktadır. Biyolojik rekonstrüksiyon için klinik uygulamalarımızda kullanılan iki yol distraksiyon osteogenezi ve otojen kemik greftleridir. Kapsamlı klinik ve radyolojik değerlendirmelerle olusturulmus tanı sonrası ayrıntılı bir planlama, gerektiğinde etkin bir neoadjuvan tedavi protokolü sonrasında 25 olguda biyolojik rekonstrüksiyon uygulandı. Olguların tedavi dönemlerinde karsılasılan problemler ve fonksiyonel sonuçları değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The closure of bone defects due to benign agressive and malignant bone tumors and after surgical inventions is a challenge for life quality and function of the patient. Many treatment alternatives have been demonstrated to solve the problem for years. The answer of the question of ?How the ideal treatment has to be? could be found with the comparisons among these alternatives. The ideal reconstruction with the main aspects has to be painless, durable, functional, no need for repeated surgeries and completely harmonious with the body nature. The long survival rates with the improvements of chemotherapy and radiation therapy protocols increased the life expectations of patients with malignant bone tumors for the ideal reconstructions. The main targets of ideal reconstruction aim among the treatment alernatives could be achieved with the term of ?Biological Reconstruction? that could be qualified as the repair of the defects with the living tissue. Especially, these targets gain more sense in children and young adults with the high rate of malignant bone tumor incidences. The distraction osteogenesis and autologous bone grafts are the two methods used for biological reconstruction in our clinical applications. We performed biological reconstructions in 25 cases with the detailed planning after diagnosis with the comprehensive clinical and radiological evaluations and the active neoadjuvan chemotherapy if it is required. The problems in the treatment period and the functional results were evaluated.