Epilepsi hastalarında asimetrik dimetil arjinin düzeylerinin ve homosistein yolağının karbamazepin ve valproik asit tedavisi öncesi ve sonrası incelenmesi,
Studying of asymmetric dimethyl arginine levels and homocysteine pathway before and after carbamazepine and valproic acid treatment in patients with epilepsy
  1. Tez No: 224390
  2. Yazar: OĞUZHAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ GÖKÇİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nitrik Oksit, ADMA, Homosistein Yolağı, Antiepileptik ilaç, Epilepsy, Nitric Oxide, ADMA, Homocysteine pathway, Antiepileptic Drug
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Deneysel çalısmalar Nitrik Oksit'in (NO) epilepsi patofizyolojisinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda antiepileptik ilaçların (AE?) antikonvülzan etkisinin olusmasında NO-iliskili olayların bulunması da olasıdır. ADMA nitrik oksit sentazın endojen inhibitörüdür. Homosistein, kanıtlanmıs bir aterosklerotik risk faktörüdür. Vitamin B-12 ve folat homosistein metabolizmasında önemli rol oynarlar. Çalısmanın amaçları; yeni epilepsi tanısı almıs hastalarda valproik asit (VPA) ve karbamazepin (KBZ) tedavisi öncesi ve sonrasında serum ADMA, homosistein, folat ve vitamin B12 düzeyleri karsılastırılarak epilepsi ile NO arasındaki fonksiyonel iliskiyi ortaya koyabilmek, AE?'lerin etki mekanizmasında NO'nun rolünü arastırmak ve uzun dönem AE? alan hastaları aterosklerotik risk açısından ve olası metabolik değisiklikler yönünden değerlendirmek olarak belirlendi. Çalısmaya 35 hasta alındı. Hastalar VPA (n=17) ve KBZ (n=18) kullanan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. AE? baslanmadan önce ve tedavinin 3. ayında kan örnekleri alındı. Tedavi sonrası ve öncesi değerler karsılastırıldı. Her iki grupta da tedavi öncesine göre 3. ayda ADMA düzeylerinde anlamlı yükseklik izlendi (VPA: p=0,002, KBZ: p=0,024), VPA grubunda homosistein (p=0,005) ve vitamin B-12 (p=0,001) düzeylerinde anlamlı yükseklik izlendi. KBZ grubunda folat düzeylerinde anlamlı sekilde düsüklük izlendi (p=0,006). Verilerimiz bu iki ilacın antiepileptik etkilerini santral sinir sisteminde NO düzeylerini düsürerek gösterdiğini düsündürmekte ve artmıs ADMA ve pHcy düzeyleri yüksek aterosklerotik riski isaret etmektedir. KBZ grubundaki folat düsüklüğü folatın kofaktör olarak kullanıldığı metabolik süreçlerde bozukluğa neden olabilir.
Özet (Çeviri)
Experimental data indicate that nitric oxide (NO) may play a role in the pathophysiology of epilepsy. It is also possible that NO-mediated events are involved in the expression of the anticonvulsant action of some antiepileptics. ADMA is an endogenous NO synthase inhibitor. Homocysteine is an established atherosclerotic risk factor. Vitamin B-12 and folate play important roles in homocysteine metabolism.The aims of this study are defined as, to manifest the functional interaction between epilepsy and NO by comparing serum ADMA, homocysteine, folate and vitamin B-12 levels before and after carbamazepine and valproic acid treatment; to investigate the role of NO in the action of mechanism of AEDs and to evaluate the atherosclerotic risk and metabolic changes in patients who are on long term AED therapy. 35 patients were included in the study. Patients formed in two groups as VPA (n=17) and CBZ (n=18) treatment. Blood samples were obtained before AED therapy and at the 3rd. month of therapy. At the 3rd. month, patients had significantly higher ADMA levels (VPA: p=0,002, KBZ: p=0,024) in both groups. In VPA group, pHcy (p=0,005) and VitB-12 (p=0,001) levels were significantly higher. In CBZ group folate levels were significantly lower (p=0,006). Our data suggest that these two AEDs exhibit their antiepileptic effects by lowering the NO levels in CNS and increased ADMA and pHcy levels indicate high atherosclerotic risk. Decreased folate levels in CBZ group, may cause malfunction in metabolic processes that folate is used as a cofactor.