Kuru göz tedavisinde siklosporin A kullanımı
Cyclosporin A therapy for dry eye
- Tez No: 224431
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ALPARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Siklosporin A, kuru göz, antiinflamatuar tedavi, Cyclosporin A, dry eye disease, inflammatory process
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gereç ve Yöntem: Ağır kuru göz tanısı alan 15 olgu çalışmaya alındı. Hastalar suni gözyaşına ek olarak günde iki defa Siklosporin A kullandı. Hastalar birinci, üçüncü ve altıncı ayda değerlendirildi. Her kontrolde rutin göz muayenesine ek olarak Schirmer testi, OSDI skoru, Oxford skalası ile hastalar değerlendirildi.Bulgular: 15 hastanın tümü çalışmayı tamamladı. Semptomları değerlendiren OSDI skorunda 1., 3. ve 6. ay kontrollerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma olduğu saptandı. 6 ay CsA tedavi sonrası Schirmer testinde anlamlı artış (p < 0.01), oküler yüzey boyanmasını ifade eden Oxford skalasında, istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptandı (p < 0.01).Sonuç: Topikal CsA tedavisi, kuru göz olgularında semptom ve bulgularda düzelme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: Fifteen patients with severe dry eye disease were enrolled into the study. Patients were treated with artificial tears and cyclosporin A emulsion. Patients were evaluated at first, third and sixth months of the treatment. At each visit, routine eye examination and Schirmer tear test, OSDI questionnare and Oxford scale were performed.Results: All patients completed the study. There was decrese in OSDI scores, indicating a decrease in the effect of ocular symptoms on patients? daily lives. Treatment with (CsA) emulsion gave significantly great improvement at sixth month visit in Oxford test scores and Schirmer values.Conclusion: Cyclosporin A emulsion improves the ocular signs and symptoms of dry eye disease .