Sıçanlarda miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarı üzerine tacrolimus(FK506)'un koruyucu etkisinin patolojik olarak araştırılması.
Pathologic investigation of tacrolimus(FK506) on the myokardial ischemia reperfusion injury of rats
- Tez No: 224500
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜDAİ ÇATALYÜREK, Y.DOÇ. ÖZALP KARABAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: tacrolimus, miyokard, iskemi reperfüzyon hasarı, Tacrolimus, Myocard, İschemia reperfusion injury
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Miyokarda oksijen sunumu ve ihtiyacı arasındaki dengesizlik sonucu oluşanmiyokardiyal iskemi, dokuda hızlı bir metabolik ve yapısal bozulmaya yol açar. İskemisonrası reperfüzyonla beraber aerobik metabolizmaya tekrar geçiş ile ortaya çıkansubsratlar zincirleme olayları başlatarak doku hasarına neden olur. Bu olaya ''iskemireperfüzyon hasarı `' denir. Kalp cerrahisinde uygulanmakta olan anestezi tekniklerimiyokard koruma yöntemleri ve cerrahi tekniklerdeki gelişmelere rağmen,miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarı mortalite ve morbiditenin halen en önemlinedenlerinden biridir.İskemi reperfüzyon hasarının moleküler olayları ve mekanizmaları karmaşıktır.Olası mekanizmalar serbest oksijen radikalleri, hücre içi aşırı kalsiyum birikimi venötrofil başta olmak üzere inflamatuar cevap kaskadıdır.Deneysel miyokard iskemi reperfüzyon hayvan modelinde tacrolimusun İ/Rhasarındaki koruyucu etkisi araştırıldı. Bölgesel miyokard iskemi modelinde LADkoroner arteri 45dk oklüde edildi ve daha sonra oklüzyon kaldırılarak üç saatreperfüzyonda tutuldu. Çalışmada deney hayvanı olarak kullanılan Wistar Albino tipierkek sıçanlar; iskemi (n=4), sham (n=4), kontrol (n=7), tacrolimus (n=7) olmak üzeredört gruba ayrıldı. Tacrolimus reperfüzyonun ilk 15dk' da juguler venden 100?gr/kgdozunda verildi. Hemodinamik parametreler kaydedildi. Biyokimyasal parametreolarak CK-MB değeri iskeminin 0. ve 45.dk'da, reperfüzyonun 60.dk ve 180.dk `daalınan kanda bakıldı. Miyokardiyal enfarkt alanı triphenyltetrazolium chloride(TTC)boyama tekniği ile ölçüldü.İskeminin 0.dk ve 45.dk `da hemodinamik parametrelerde tüm gruplardaistatistiksel anlamlı fark yoktu. Tacrolimus grubunda reperfüzyonun 60.dk'daki sistolikkan basıncı ortalaması 85mmHg olarak ölçülen bu değer, sham ve kontrol grubunagöre daha yüksekti. İstatistiksel olarak anlamlı fark (p=0.004) bulundu. Tacrolimusgrubunda reperfüzyonun 60.dk'daki kalp hızı ortalaması 224/dk idi, bu değer sham vekontrol grubuna göre düşüktü. İstatistiksel olarak anlamlı fark (p=0.047) bulundu.Tacrolimus grubunda ortalama enfarkt alanı/tüm alan oranı kesitlerdeK1=0.182 (p=0.025), K2=0.212 (p=0.018), K3=0.264 (p=0.013), K4=0.227 (p=0.015)kontrol grubuna göre daha düşüktü. İstatistiksel olarak anlamlı fark bulundu.PNL infiltrasyon derecesi kontrol grubunda 1.6, tacrolimus grubunda 0.7bulundu. İki grup arasında fark istatistiksel olarak (p=0.045) anlamlı bulundu.Veriler incelendiğinde tacrolimus grubunda enfarkt alanı/tüm alan oranı vePNL infiltrasyon derecesi daha düşüktü. Bu durum tacrolimusun miyokard iskemireperfüzyon hasarında koruyucu etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Myocardial ischemia, appearing as the consequence of imbalance betweenoxygen supply and demand, causes a rapid metabolic and structural impairmentwithin the tissue. After ischemic period, sudden onset of reperfusion causes atransition to the aerobic metabolism within the living cells. Emerging substratesinitiate a chain of reactions leading to tissue injury. This situation is called ?ischemiareperfusion injury?. Despite all the technical advances in anesthesia, myocardialprotection and cardiac surgical techniques, we still face the clinical reflections ofischemia reperfusion (I/R) injury.Molecular background of the I/R injury is a bit complicated. As it was shownpreviously, free oxygen radicals, excessive intracellular calcium deposition and acascade of inflammatory responses - particularly neutrophils ? are the possiblemechanisms.The protective effect of tacrolimus on I/R injury in an animal model ofexperimental myocardial ischemia and reperfusion was investigated. In the regionalmyocardial ischemia model LAD was occluded for 45 minutes and then reperfusedfor three hours. Male Wistar-Albino rats were used as subjects and were allocatedinto four groups: ischemia (n=4), sham (n=4), control (n=7), and tacrolimus (n=7).Tacrolimus was administered via jugular vein at the dose of 100 ?g.kg-1 during thefirst 15 minutes of reperfusion. Haemodynamic parameters were recorded. CK-MBwas measured at the onset and at the 45th minutes of ischemia and at the 60th and180th minutes of reperfusion as a biochemical parameter. Myocardial infarct area wasmeasured using triphenyltetrazolium chloride (TTC) staining technique.No statistical significance was observed among all groups in haemodynamicparameters recorded at the onset and the 45th minute of ischemia. Systolic arterialpressure was increased in the tacrolimus group (85 mmHg) when compared withsham and control groups at the 60th minute of reperfusion. A statistical significancewas observed (p=0.004). Heart rate was decreased in the tacrolimus group (224bpm) when compared with sham and control groups at the 60th minute of reperfusion.A statistical significance was observed (p=0.047).Mean infarct area/whole area ratio in cross-sections K1=0.182(p=0.025),K2=0.212(p=0.018), K3=0.264(p=0.013), K4=0.227(p=0.015) were lower in thetacrolimus group than the control group. A statistical significance was observed.PNL infiltration degree was 1.6 in the control group and 0.7 in tacrolimusgroup. A statistical significance was observed between the two groups (p=0.045).When the data were observed, infarct area/whole area ratio and PNLinfiltration degree were lower in the tacrolimus group. This indicates that tacrolimusmay have a preventive effect in myocardial ischemia reperfusion injury.