Femur trokanter arası kırıklarda tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment results intertrochanteric femur fractures
- Tez No: 224524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KALENDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İnternal tespit, trokanter arası femur kırığı, osteoporoz, komplikasyon, travma, yaşlılık, erken mobilizasyon, Internal fixation, intertrochanteric femoral fracture, osteoporosis, complication, trauma, early rehabilitation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz yaşlı toplumunda, yaşlılığın beraberinde getirdiği sorunlarla beraber femur trokanter arası kırıkları da Ortopedi ve Travmatoloji biliminin ana meşguliyet sorunlarından bir tanesidir.Trokanter arası femur kırıkları ileri yaşta basit travmalar sonucu oluşmakta, genç ve aktif insanlar yüksek şiddetli travma neticesinde mevcut şikâyet ile sağlık kurumlarına başvurmaktadırlar.Bölgemiz Y.Y.Ü Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1994?2007 yılları arasında ameliyat olmuş trokanter arası femur kırıklı hastaların geriye dönük olarak dosya ve arşiv bilgileri incelenmiş, son kontrolleri yapılmıştır.Bu çalışmada dosya bilgilerine ulaşılan 128 hastadan 82 hastanın uzun süreli kontrolleri yapılmış, dosya bilgileri incelenen 21 hasta ve 5 yıl içerisinde ölen 25 hasta uzun süreli takip gerektiren istatistiksel bilgiler açısından çalışma dışında tutulmuştur. Hastaların 84'ü erkek, 44'ü kadın hastaydı. 70 hastada sol, 58 hastada sağ taraf kırılmıştı. Hastalar ortalama 47 ay takip edilmişlerdir.Trokanter arası femur kırıklarında güvenilir tespit sağlamak, hastayı erkenden, ağrısız, rahat ve hareketli duruma getirebilmek için cerrahi tedavi gereklidir. 62 hastaya dinamik kalça çivisi, 21 hastaya Ender intramedüller çivi en çok tercih edilen implantlar olmuştur.Hastalar Harris kalça derecesine göre değerlendirilmiş; 82 hastanın muayenelerinde %52,4 mükemmel (43 hasta), %19,5 çok iyi (16 hasta), %6,1 iyi (5 hasta), %17,1 orta (14 hasta) ve %4,9 kötü (4 hasta) sonuç bulunmuştur.Tez çalışmasında elde edilen sonuçların büyük oranda literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Intertrochanteric femur fractures are one of the major dealing problem in orthopaedics and traumatology clinics with other geriatric problems effecting todays elderly people.Intertrochanteric fractures could be seen in older patients with minor trauma but young people with major trauma.This study is done retrospectively in Van Y.Y.U Medical Faculty Hospital Orthopaedics and Traumatology Clinics treated with ıntertrochanteric fracture between 1994?2007. The number of patients in this study was 128 (84 men and 44 women). 46 patients were carried out the study because of insufficient file data (May be death or migration). The 82 patients were followed mean time 47 month (between 6 with 150 month). The left hip in 70 patients and 58 right hips were fractured.Surgical treatment is indicated for intertrochanteric femoral fractures to provide early mobilization and painfree rehabilitation. DHS were used for 62 patients, Ender Pins used in 21 patients as most common instrumentation.All the patients were evaluated according to Harris Hip Score. 43 patients were evaluated as excellent (52,4 %), 16 patients as very good (19,5 %), 5 patients as good (6,1 %), 14 patients as middle (17,1 %) and 4 patients as poor (4,9 %).These results were found in correlation with literature.