Hepatit B hastalarında hepatit D sıklığı ve hasta yakınlarının kesitsel olarak incelenmesi
The frequency of Hepatitis D virus in patients with Hepatitis B and crossectional investigation of the patients' relatives
- Tez No: 224527
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, hepatit D, Hepatitis B, hepatitis D
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmamızda Ocak 2000-Aralık 2006 yılları arasında YYÜ İnfeksiyon Hastalıkları polikliniğine başvuran akut hepatit B, kronik hepatit B ve ya hepatit B taşıyıcısı olan hastalarda hepatit D sıklığı retrospektif ve prospektif olarak incelenmiştir. Yine HBsAg (+) olan hasta yakınları kesitsel olarak incelenmiştir. Kronik hepatit B tanısı konan 55 hasta ve hepatit B taşıyıcısı olan 496 hasta incelenmiştir. Hepatit B ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler açısından hala önemli bir sağlık ve ekonomik sorun teşkil etmektedir. HBV'nin kronikleşme, siroz ve hepatosellüler karsinomaya yol açması, konunun önemini daha iyi ortaya koymaktadır. Akut ve kronik viral hepatitlerin gerek oluşturdukları maliyet gerekse işgücü kayıplarına yol açması sebebiyle toplum açısından önemi gittikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Hepatit B, dünyada en sık enfeksiyon hastalıklarından biridir. DSÖ tahminlerine göre dünyada 2 milyardan fazla insan bu virusla karşılaşmış ve halen dünyada 300 milyondan fazla insan da hepatit B taşıyıcısı olarak bulunmaktadır. Ülkemizde de nüfusun üçte birinden fazlası HBV ile karşılaşmış durumdadır. Hepatit B enfeksiyonunda son yıllarda aşılama çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdürülmesi ile dünyada hepatit B taşıyıcılığında önemli azalma olmuştur. Hepatit D ancak hepatit B varlığında hepatite neden olmaktadır. Bu nedenle defektif bir virus olan HDV, çoğalması için HBV'ye ihtiyaç duymaktadır. Yapılan çalışmalar hepatit D (+) olan hastalarda kronik hepatit, siroz ve hepatosellüler karsinomaya daha fazla gidiş olduğunu göstermiştir. Hepatit B'ye karşı yapılacak etkin bir mücadele hepatit D geçişini de önleyecektir. Günümüzde tüm yenidoğanlara karşı hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B ve hepatit D hem cinsel yolla, hem parenteral, hem de anneden intrauterin olarak bebeğe geçebilmektedir. Ayrıca hepatit B ve hepatit D aynı ailede yaşayan kişilerde muhtemelen aynı eşyaları kullanmakla da bulaşabilmektedir. Hastalığın bulaşma riski olanlara hepatit B aşısı ve gerekirse hepatit B immunglobulin yapılmalıdır. Hepatit B veya hepatit D tespit edilen kişinin eşine, anne, babasına, çocuklarına ve ya aynı evde yaşayan herkese hepatit B ve hepatit D bakılmalıdır ve hepatit B'ye karşı bağışıklığı yoksa veya HBsAg (-) ise mutlaka hepatit B aşısı ve gerekiyorsa hepatit B immunglobulin yapılmalıdır. Etkin bir mücadele gelecekte hepatit B ve hepatit D'yi ülkemiz için bir sorun olmaktan çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate retrospectively and prospectively the frequency of hepatitis D in patients with acute hepatitis B, chronic hepatitis B or hepatitisis B carriers from January 2000 to December 20006, The study also cross sectional investigation of these patients? relatives enrolled 55 patients with chronic hepatitis B and 496 hepatitis B carriers. Hepattitis B remains an economic and health problem in developing countries such as ours. Events such as chronicity of HBV, development of cirrhosis and HCC batter explain the importance of the matter. Its importance for the population is being understood better due to increased cost and loss of work related to acute and chronic hepatitis. Hepatitis B is among the most frequent infectious diseases in the world. Over 2 milliard people have encountered with this virus according to WHO and over 300 million people are hepatitis B carriers. Over one third of the population in our country have encountered with HBV. I n recent years, successful vaccination programs have caused important decreases in the carriage of hepatitis B worldwide. Hepatitis D, only in the presence of hepatitis B. HDV is a defective virus and occurs needs HBV for replication. Studies performed have shown that chronic hepatitis, cirrhosis and HCC are more frequently seen in patients with hepatitis D. Fight against hepatitis B will prevent the transmission of hepatitis D as well.Vaccination against HBV is being performed routinely in newborns nowadays. Transmission of hepatitis B and D viruses may be via sexual, parenteral or intrauterine routes. In addition, horizontal transmission between the family members is possible hepatitis B vaccine and if required hepatitis B immunglobulin should be applied in risk groups in view of hepatitis. Hepatitis B and hepatitis D should be screemed in spouses, parents, children of the patient with hepatitis B or D and in the persons living at the same house with the patient. Those who are non-immune to hepatitis B or HBsAg negative should be given hepatitis B vaccine and if required hepatitis B Ig. An effective struggle will rule out hepatitis B and D from being a problem for our country.