Mycoplasma' ların hamile kadınlarda mikrobiyolojik profili
Microbiologic profile of mycoplasmas' among pregnant women
- Tez No: 224533
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM HALİL ÖZEROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycoplasma, Gebelik, Ürogenital İnfeksiyonlar, Bakteriyoloji, Mycoplasma, Pregnancy, Urogenital infection, Bacteriology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çoğunlukla rutin olarak araştırılmayan, ürogenital sistemde birçok hastalıkla ilişkili, genital Mycoplasma' ları tanımlamak, farklı yaşlarda semptomatikasemptomatik hamile kadınlarda etyolojisini ortaya koymak, oluşturduğu hastalıklarının klinik önemini vurgulamış olmak, genital infeksiyonların tanısında Mycoplasma' ların da düşünülmesini sağlamak ve antibiyotiklere direnç oranlarını belirleyerek ampirik tedaviye yol göstermek olarak hedeflenmiştir. Materyal ? Metot : Alınan servikal örnekler Mycoplasma Ist ? 2 kiti ve A7 agar ile değerlendirildi. Mycoplasma Ist ? 2 kiti ile ayrıca antibiyotik duyarlılığına bakıldı. Bulgular: M. hominis 6 ( %6 ) kişide, U. urealyticum ise 29 ( %29 ) kişide gözlendi. Pozitif kültürlerin %17.1'i M. hominis' e, % 82.8'i U. urealyticum' a aitti. Doksisiklin, tetrasiklin ve pristinamisine direnç gözlenmedi. 100 hamileden 15'inde spontan abortus görüldü. Bunlardan 12' si hasta 3' ü ise kontrol grubundaydı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada bu mikroorganizmaların spontan abortusla ilişkili olabileceği görülmektedir. Yabancı ülkelerle oluşan prevelans farkı ülkemizdeki ve ayrıca bölgemizdeki kadınların kültürel olarak tek eşli olması ile ilişkili olabilir. Çalışma ve kontrol grubumuz tek eşli kadınlardan oluşmaktaydı. Ayrıca amprik tedavide ise doksisiklin ve pristinamisin kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to identify genital mycoplasmas which aren? t routinely carried out but they may be relatively associated with several genital tract diseases. We studied their etiology in symptomatic and asymptomatic pregnant women. We underlined their clinical importance and showed teir clinical implicance. Morover, performing antimicrobial susceptibility of such microorganisms may guide us to proper ampirical therapy. Material and Method: The cervical samples were analysed by using ?Mycoplasma Ist-2? kit and A7 agar medium. Antibiotic susceptibility was tested by using ? Mycoplasma Ist-2? kit. Results: In six women M. hominis (%6), in twenty- nine women U. urealyticum (%29) were successfully cultured. In positive cultures, values of %17.1 were belonged to M. hominis and %82.8 to U.urealyticum respectively. There is no resistance to doxycycline, tetracyline and pristinamycin. A hundred pregnant women were examined, of these fifteen had spontanously abortion with in twelve were in patient group, three were in control group. Conclusions: Genital colonization with M. hominis and U. urealyticum is most probably associated with spontaneous abortion. Since studied individuals of both control and patient groups consist of married women with one sexual partner (single husband), prevalence of these microorganisms in our country was varied significantly from that of foreing countries . Doxycycline and pristinamycin may be used in ampirical treatment of infected women.