Çürük dişlerde diş plaklarındaki mikroorganizmaların analizi
Microbiological analyses of dental plagoes on dental caries
  1. Tez No: 224534
  2. Yazar: AYFER SERİNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇİĞDEM KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyolojik analiz, diş çürükleri, Microbiological analyses, dental caries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmada çürük dişli ve diş/dişeti infeksiyonlu bireyler seçilerek, toplumumuzda diş çürüğü, diş ve dişeti infeksiyonlarına neden olabilecek bakterilerin saptanması amaçlanmıştır. 14 aylık çalışma peryodu içerisinde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Diş Ünitesine gelen en az bir çürüğü olan 50 hastadan alınan diş plaklarından izole edilen mikroorganizmalar değerlendirildi. Hastaların birinde hiç üreme olmazken, 49 hastanın 47'sinde (%94) polimikrobiyal üreme saptandı. Polimikrobiyal üreme saptanan 14 (%28) hastada aerop polimikrobiyal üreme saptandı. Otuzüçünde aerop ve anaerop bakteriler birlikte izole edildi. İki (%4) hastada aerop tek bakteri üretildi. Sadece anaerop bakteri izole edilen hasta olmadı. Toplam 168 bakteri ve altı kandida izole edildi. İzole edilen mikroorganizmaların %25.9'unu anaerop bakteriler, %70.7'sini aerop bakteriler ve %3.5'ini de kandida türleri oluşturmaktaydı. En çok izole edilen anaerop bakteriler Prevotella melaninogenica (%3,4), Bifidobacterium spp. (%3,4) ve Porphyromonas asaccharolytica (%2,8) olarak gözlendi. Aerop bakteriler arasında ise Streptococcus spp. (%27.0), koagülaz negatif stafilokok türleri (%18,4) ve Neisseria spp. (%9.2) en çok üretilen türlerdi.
Özet (Çeviri)
In the study, we selected patients who had dental caries or dental infections because we aimed to identify the bacteria that can cause these diseases. We studied 50 patient who had at least one dental caries, come to Dental Unit at Turgut Özal Medicine Center in a period of 14 months.. In one patient there was no bacteria. The number of patients who had polimicrobial infections were 47 (94%) of 49 patients. In 14 (32%) patients of who had polimicrobial bacteria, aerobic bacteria were isolated. In 33 (66%) patients had polimicrobial bacteria, there was aerobic and anaerobic polimicrobial growth. There was no patient who had only anaerobic bacteria. In total, 168 bacteria and six Candida spp. were isolated. The isolated microorganisms constituted of 25,9% anaerobic bacteria, 70,7% aerobic bacteria and 3,4% Candida spp. The most isolated anaerobic bacteria were Prevotella melaninogenica (3,4%), Bifidobacterium spp. (3,4%) and Porphyromonas asaccharolytica (2,8%), aerobic bacteria were Streptococcus spp. (27%), Coagulase Negative Staphylococcus spp. (18.4%) ve Neisseria spp. (9.2%).