Parkinson hastalarında safra kesesi fonksiyonlarının kolesintigrafi ile değerlendirilmesi
Evaluation of gallbladder function in patient with parkinson's disease by using cholescintigraphy
- Tez No: 224540
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Parkinson, safra kesesi, kolesintigrafi, Parkinson, gal1bladder, cholescintigraphy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Parkinson hastalığı sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan birisidir. Parkinson hastalannda otonom disfonksiyon ve gastrointestinal sistem bozukluklanna bağlı semptomlar oldukça sık görülmektedir. Biz bu çalışmada kolesintigrafi yöntemi kullanarak Parkinson hastalannda safra kesesi fonksiyonlanm değerlendirıneyi ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırınayı amaçladık. Çalışmamıza hasta grubu olarak Parkinson tamsı olan 35 olgu ve kontrol grubu olarak 15 sağlıklı gönüllü ile başlandı. Ancak 3 Parkinson hastası ile 2 sağlıklı gönüllü safra kesesi vizüalize olmadığı için çalışma kapsamı dışında bırakıldı. Parkinson hastalanmızın 6'sında diabetes mellitus tamsı, 6'sında safra kesesi taşı varlığı mevcuttu. 19 Parkinson hastamızda ise diyabetes mellitus tamsı ve safra kesesi taşı yoktu. Tüm olgulara en az 4 saat açlık sonrası 3-5 mCi Mebrofenin intravenöz olarak uygulandı ve dinamik imajlar alınmaya başlandı. Safra kesesi dolumunun izlendiği görüntülerde çekime ara verilerek standart likid test yemeği olarak Ensure Plus solüsyonu içirildi ve dinamik görüntüler alınmaya devam edildi. ADAC-PEGASYS Euro Custom Menu Version 3,40 RI programı yardımıyla her olgu için safra kesesi vizüalizasyon zamam, dolum zamam, safra kesesi ejeksiyon fraksiyonu, ejeksiyon periyodu, ejeksiyon hızı ve t 112 max. değerleri hesaplandı. Parkinson hastalannda safra kesesi vizüalizasyon zamam ve dolum zamamm sağlıklı gönüllülere göre gecikmiş, safra kesesi ejeksiyon periyodunu uzamış, ejeksiyon hızım azalmış ve t 112 max. değerlerini azalmış olarak saptadık. Hasta ve kontrol grubu arasında safra kesesi ejeksiyon fraksiyonu değerleri arasında anlamlı farklılık izlemedik. Aynca safra kesesi taşı ve diabetes mellitus tamsı olmayan Parkinson hastalan ile kontrol grubunu çalışma parametreleri açısından karşılaştırdığımızda safra kesesi ejeksiyon periyodunu uzamış, ejeksiyon hızım azalmış ve t 112 max. değerlerini azalmış olarak saptadık. Sonuç olarak Parkinson hastalannda safra kesesi fonksiyonlanmn etkilenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease by using cholescintigraphy. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Nuclear Medicine, Zonguldak 2007. Parkinson's disease is one of the most common neurodegenerative diseases. Symptoms due to autonomic dysfunction and gastrointestinal system disorders are frequently seen in patients with Parkinson's disease. In this study, we aimed to evaluate gallbladder function in patients with Parkinson's disease by using cholescintigraphy and compare it with that of healthy volunteers. In our study, we initially recruited 35 subjects with Parkinson's disease diagnosis as patient group and 15 healthy volunteers as control group. We excluded 3 subjects with Parkinson' s disease and 2 healthy volunteers due to nonvisualization of gallbladder. Six of the remaining 30 patients with Parkinson' s disease had cholelithiasis and six had diabetes mellitus. There were 19 patients with Parkinson's disease but without cholelithiasis and diabetes mellitus. After minimum 4 hours of fast, all the subjects were given 3-5 mCi Mebrofenin intravenously and dynamic images were taken. When the filling of gallbladder was noticed, the patient ingested the standard liquid test meal and dynamic imaging was continued immediately after the ingestion. Gallbladder visualization time, filling time, gal1bladder ejection fraction, ejection period, ejection rate and t Yı maximum values were calculated with the help of ADAC-PEGASYS Euro Custom Menu Version 3,40 RI program. We determined slowdown in gal1bladder visualization and filling time, extension in gal1bladder ejection period and decrease in ejection fraction and t Yı maximum in Parkinson patients compared to the control group. We didn't determine significant difference in gal1bladder ejection fraction values between the patient and control groups. Additional1y, we determined slowdown in gal1bladder ejection period, decrease in ejection rate and t Yı maximum in Parkinson patients without cholelithiasis and diabetes mellitus compared to the control group. We concluded that gal1bladder functions might be injured in Parkinson patients.