İnfertil hastalarda antral folikül sayısının ovulasyon indüksiyonu başarısı ve gebelik oranına etkilerinin araştırılması
The evaluation of the effect antral follicle count on the success of ovulation induction and pregnancy rates at infertile patients
  1. Tez No: 224539
  2. Yazar: DENİZ USAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜLKÜ BAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: antral folikül sayımı, over rezervi, gebelik oranı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısmanın amacı, klomifen sitrat veya rFSH ile ovulasyon indüksiyonu uygulana infertil hastalarda adetin 3. günü antral folikül sayısının, ovulasyon indüksiyonu basarısı ve gebelik oranına etkilerinin arastırılmasıdır. Bu çalısma 40 yasın altında, infertilite nedeni açıklanamayan infertilite, hafif erkek faktörü ve erken evre endometriozis (evre 1-2) olan, ovulatuar oldugu gösterilmis 62 hasta üzerinde, 145 siklus klomifen sitrat ve 69 siklus rFSH olmak üzere toplam 214 siklus ovulasyon indüksiyonu uygulanarak yapıldı. Hastalar adetin 3. günü transvaginal ultrasonografi ile antral folikül sayıldı ve 6, 7-11, 12 olacak sekilde 3 gruba ayrıldı. Antral folikül sayısının 6 olan grubun diger iki gruba göre; 3. gün FSH degerinin anlamlı olarak daha yüksek (11,88 mIU/ml, 7,85 mIU/ml, 6,91 mIU/ml) (p:0,007), siklus iptali oranının anlamlı olarak daha yüksek (%44,4, %19, %12,9) ( p:0,004), oldugu ve bu grupta tedavi sonrası hiç gebelik olmadıgı görülmüstür (%0, %7,2, %8,5). Antral folikül sayısının 3.gün FSH degeri ile yüksek düzeyde negatif yönde korele oldugu (r: -0,538 p:0,001) ve antral folikül sayısı arttıkça, ovulasyon indüksiyonu için gerken klomifen sitrat dozunun azaldıgı (p:0,026), Gebelik oranları açısından rFSH'nın (%11,6), klomifen sitrata (%4,8) göre daha üstün oldugu (p:0,071) bulunmustur. Antral folikül sayısı azaldıkça; 3. gün FSH düzeyi artmakta, siklus iptali oranı artmakta, gebelik oranı azalmakta ve indüksiyon için daha fazla klomifen sitrat dozuna ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılması kolay, noninvazif ve simdiye kadar yapılan çalısmalarda düsük overyan cevap ve gebelik oranlarını çok iyi belirttigi gösterilen antral folikül sayımı, over rezervini göstermede ve tedavi yöntemi seçiminde önemli bir role sahiptir. Bizim souçlarımıza göre; 6 toplam antral folikül sayısına sahip infertil hastalarda; ovulasyon indüksiyonu ve inseminasyon denenmeden YÜT planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of third day antral follicle count on the success of ovulation induction (i.e., with clomiphene citrate and rFSH) and pregnancy rates. This study has been carried out with the patients those applied to infertility clinic who are less than 40 years old and whose etiologies for infertility are; unexplained infertility, bordeline male factor, mild endomeriosis. A total of 214 treatement cycles (145 with clomiphene citrate and 69 with rFSH) for 62 patients were performed. All treatement cycles were divided into three groups according to antral follicle number (i.e., 6, 7-11, 12) which is determined by transvaginal ultrasonography that is done on the third day of menstruation. Third day FSH level (11,88 mIU/ml, 7,85 mIU/ml, 6,91 mIU/ml) (p:0,007) and cycle cancellation rates (%44,4, %19, %12,9)( p:0,004) were significantly higher in the group which had 6 antral follicles than the other two groups and no pregnancies occured (%0, %7,2, %8,5) in this group after the treatement. We confirmed that; antral follicle count negatively correlated (r: -0,538 p:0,001) with the third day FSH level, the dose of clomiphene citrate decreased (p:0,026) by the increasing antral follicle number and the cycles treated with rFSH were better (%11,6) than the ones treated by the clomiphene citrate (%4,8) according to pregnancy rates. Third day FSH level and the cycle cancellation rates increased, pregnancy rates decreased and the dose of clomiphene citrate that is needed for the stimulation increased by the decreasing antral follicle count. Antral follicle count is an easy and non-invasive procedure which has an important role in the prediction of ovarian reserve and the decision of treatement method. Also it?s usefullness has been demonstrated by most of the studies until today.According to our results;ART must be planned for the infertile patients who has antral follicle count trying ovulation induction and IUI. Key Words; antral follicle count, ovarian reserve, pregnancy rate