Ratlarda 980 nm-Diyot lazer ile oluşturulan deneysel fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi modelinin incelenmesi,vitamin-E ve N-asetil sistein'in tedavideki yeri
It is formed as experimental a focal brain injury and brain oedema on rats by 980 nm-diode laser and search for the position in therapy of vitamin e and n-acetylcysteine
- Tez No: 224543
- Danışmanlar: PROF. BEKTAŞ AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: 980 nm-Diyot Lazer, Beyin Yaralanması ve Beyin Ödemi, Vitamin E, N-Asetilsistein, 980 nm-Diode Laser, Brain İnjury and Brain Oedema, Vitamin E, N-acetylcysteine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, 980 nm-Diyot Lazer ile ratlarda deneysel olarak fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmuş, Vitamin E ve NAS(N-Asetilsistein)'in tedavideki yeri araştırılmıştır.Her grupta 6 adet rat olmak üzere, 6 grup oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki ratlara lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmamış ve tedavi verilmemiştir. Kraniektomi grubundaki ratlara sadece kraniektomi yapılmış, lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmamış, tedavi verilmemiştir. Lazer grubundaki ratlara lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmuş tedavi verilmemiştir. Vitamin E grubundaki ratlara lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmuş, vitamin E (30mg/kg) i.p. yolla verilmiştir. NAS grubundaki ratlara lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmuş NAS (100mg/kg) i.p. yolla verilmiştir. Vitamin E+NAS grubundaki ratlara lazer ile fokal beyin yaralanması ve beyin ödemi oluşturulmuş vitamin E (30mg/kg)+ NAS (100mg/kg) i.p. yolla verilmiştir. 1. gün ve 3. gün nörolojik değerlendirilmeleri yapılmıştır. 3.günde histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler için beyin parankimi doku örnekleri alındıktan sonra tüm ratlar sakrifiye edilmiştir.Histopatolojik açıdan vitamin E, NAS, vitamin E+NAS verilen gruplarda beyin ödeminin olmadığı dolayısıyla travmaya bağlı beyin ödemi gelişiminde vitamin E, NAS, vitamin E+NAS verilmesinin olumlu etkisi olduğu histopatolojik olarak tespit edilmiştir.Nörolojik açıdan vitamin E, NAS, vitamin E+NAS verilmesinin beyin yaralanması ve beyin ödemi tedavisinde klinik olarak kısmen faydalı olduğu gözlenmiş olmakla beraber lazer grubu ile karşılaştırıldığında olumlu etkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır.Biyokimyasal açıdan vitamin E, NAS, vitamin E+NAS verilmesinin beyin yaralanması ve beyin ödemi tedavisinde olumlu etkisinin olmadığı saptanmıştır.Çalışmamızın daha ileri düzeyde deneysel araştırmalarla desteklenmesi durumunda, kafa travması sonrası oluşan beyin yaralanması ve beyin ödemi tedavisinde vitamin E ve NAS' ın ayrı ayrı veya kombine verilmesinin faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is formed as experimental a focal brain injury and brain oedema on rats by 980 nm-Diode Laser and search for the position in therapy of Vitamin E and NAS (N-acetylcysteine).It is constituted six groups as there would be six rats in each one of groups. It isn't formed a focalbrain injury and brain oedema by laser to the rats in control group and bot given a therapy. It is just applied craniectomy to the rats in craniectomy group, not formed a focal brain injury and brain oedema by laser, not given a therapy. It is formed a focal brain injury and brain oedema by laser to the rats in laser group, not given a therapy. It is formed a focal brain injury and brain oedema by laser to the rats in Vitamin E group and Vitamin E(30mg/kg) is injected by the way of i.p. It is formed a focal brain injury and brain oedema by laser to the rats in Vitamin E+NAS group and Vitamin E(30mg/kg)+NAS(100mg/kg) are injected by the way of i.p. Their neurologic extrapolation is done 1'st day and 3'rd day.In 3'rd day,All rates are sacrificed for the histopathologic and biochemical extrapolations after brain parenchyma samples are taken.It is established as histopathologic that there isn't brain oedema in the groups where Vitamin E, NAS, Vitamin E+NAS are given and so, it has positive effect to inject Vitamin E, NAS, Vitamin E+NAS for the brain oedema evolution related to trauma.It is established as neurologic that injecting Vitamin E, NAS, Vitamin E+NAS is observed partly useful as clinic for the therapy of brain oedema, althugh,their positive effect is not meaningful as statics if they compare with laser group.It is established as biochemical that injecting Vitamin E, NAS, Vitamin E+NAS don't have a positive effect for therapy of brain oedema.If our study will be supported by further experimental researches, It is come to the conclusion that individually or combined injecting of Vitamin E and NAS could be useful in the therapy of brain oedema and brain injury which occured after brain trauma.