Akut anteriyor miyokard infarktüsünde sol ventriküler anevrizma belirteçleri
Left ventricular aneurysm determinants in acute anterior myocardial infarction
- Tez No: 224544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sol ventriküler anevrizma, ekokardiyografi, elektrokardiyografi, Left ventricular aneurysm, echocardiography, electrocardiography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sol ventrikül anevrizması, miyokard infarktüsü (Mİ) sonrası gelişen önemli bir komplikasyondur.Bu çalışmada, ilk kez akut anteriyor miyokard infarktüsü geçiren ve sonrasında apikal anevrizma gelişen hastalarda konvansiyonel ekokardiyografi, doku Doppler ekokardiyografi ve elektrokardiyografi ile ölçülen parametrelerin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya anjiografik ve ekokardiyografik olarak anevrizma saptanmamış 30 (grup 1, 26 erkek, yaş ortalaması 54±6.8) ve anevrizma saptanmış 30 (grup 2, 21 erkek, yaş ortalaması 54±6.4) olmak üzere toplam 60 hasta alındı. Sistemik hastalığı olmayan, fizik muayene bulguları, elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi bulguları normal olan 30 sağlıklı birey (grup 3, 24 erkek, yaş ortalaması 53±6.2) kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen bireylerin tümüne İki boyutlu (2D), M-mod ve PW Doppler ile kovansiyonel ekokardiyografi incelemesi yapıldı ve miyokard performans indeksi (MPİ) hesaplandı. Ayrıca doku Doppler ekokardiyografi ile dört bölgeden ( LV septum, lateral, anteriyor ve inferiyor) bazal miyokardiyal pik sistolik (Sm), mitral anuler pik sistolik (Sa), erken diyastolik (Em-Ea) ve geç diyastolik velositeleri (Am-Aa) ölçüldü; mitral akım erken diyastolik hızının (E), miyokardiyal segmentler ve mitral annuluslardan elde edilen erken diyastolik hıza oranı (E/Em ve E/Ea) her bir bölge için ayrı ayrı hesaplandı. 50 mm/sn hızında 2 mV/cm amlitüdünde yüzey EKG'leri çekilerek kalp hızı, R-R, QT ve QRS mesafeleri ölçüldü. Bu değerler baz alınarak QT dispersiyonu (QTd), düzeltilmiş QT (QTc) ve düzeltilmiş JT (JTc) süreleri bulundu.Doku Doppler ile ölçülen Sm, Em, Sa ve Ea değerleri hasta gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük, E/Em ve E/Ea değerlerinin ise yüksek olduğu ancak anevrizmalı olgularda bu yüksekliğin önemli ölçüde belirginleştiği gözlendi. EKG parametrelerinin değerlendirilmesinde ise ölçülen QTd, QTc ve JTc'nin anevrizma saptanan hastalarda kontrol grubuna göre önemli ölçüde yüksek bulundu.Anevrizma saptanan hastaların başlangıç ve 3.ay konvansiyonel ekokardiyografi sonuçlarında LVDd, LVDs, aort çapı ve sol atriyum boyutunun anlamlı olarak arttığı saptandı. MPİ ve bileşenleri karşılatırıldığında ejeksiyon süresinin (ET) anlamlı derecede arttığı MPİ'nin de anlamlı ölçüde azaldığı gözlendi. Doku Doppler ölçümlerinde Sm, Sa, Am, Aa, E/Em ve E/Ea değerlerinde anlamlı farklılığın olmadığı gözlendi.3.ay EKG ölçümlerinde QTd, QTc ve JTc sürelerinin başlangıç değerlere oranla anlamlı olarak uzadığı saptandı.Sonuç olarak akut anteriyor miyokard infarktüsü sonrası gelişen apikal anevrizmanın doku Doppler ekokardiyografi ve EKG ile değerlendirilmesi prognoz tespiti ve tedavi modaliteleri için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Left ventricular aneurysm is an important complication of myocardial infarction (MI).In this study, our aim was to evaluate the parameters measured by conventional echocardiography, Doppler echocardiography, tissue Doppler echocardiography and electrocardiography in the patients with a first acute anterior myocardial infarction and who developed apical aneurysm afterwards. Totally 60 patients, 30 with no aneurysm detected echocardiographically and angiographically (group 1, 26 male, average of age 54±6.8), and 30 with aneurysm (group 2, 21 male, average of age 54±6.4) were included in the study. 30 healthy individuals with normal physical examination, electrocardiographic and echocardiographic findings and who had no systemic disease were included in the study as the control group (group 3, 24 male, average of age 53±6.2). All patients included in the study underwent two dimensional (2D), M-Mod and PW Doppler conventional echocardiography measurements and myocardial performance indexes (MPI) were calculated. Furthermore, basal myocardial peak systolic (Sm), mitral annular peak systolic (Sa), early diastolic (Em-Ea) and late diastolic (Am-Aa) velocities were measured from four different regions (LV septum, lateral, anterior and inferior); the ratio of early diastolic mitral inflow velocity (E) to early diastolic velocity acquired from myocardial segments and mitral annuluses (E/Em and E/Ea) were calculated for each segment. Surface ECG?s were recorded with 50mm/s speed and 2mV/cm amplitude and heart rate, R-R, QT and QRS intervals were measured. On the basis of these values QT dispersion (QTd), corrected QT (QTc) and corrected JT (JTc) intervals were obtained.It was observed that Sm, Em, Sa, and Ea values measured with tissue Doppler was significantly lower while E/Em and Ea values were higher in the patients? group when compared with the control group, however this difference was more evident in the patients with aneurysm. While the ECG parameters were evaluated, QTd, QTc and JTc were significantly higher in the group with aneurysm than the control group.We determined that LVDd, LVDs, aorta diameter and left atrial dimensions increased significantly in the patients with aneurysm in the initial and the 3rd month -conventional echocardiography results. When MPI and its components were compared, ejection time (ET) increased significantly whereas MPI decreased significantly. In tissue Doppler measurements, no significant difference was observed in Sm, Sa, Am, Aa, E/Em and E/Ea values.In the 3rd month ECG measurements QTd, QTc and JTc durations were significantly longer than the initial values.Consequently, the evaluation of apical aneurysm following acute anterior MI by tissue Doppler echocardiography and ECG has importance for the determination of prognosis and treatment modalities.