Soket rekonstrüksiyonunda amniyotik membran ve oral mukozal membran transplantasyonu
Amniotic membrane and oral mucosal membrane transplantation in socket reconstruction, hacettepe university faculty of medicine
  1. Tez No: 224588
  2. Yazar: BENGİ ECE KURTUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERDENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Soket rekonstrüksiyonu, amniyotik membran, oral mukozal membran, gözyaşı, TGFß1, Socket reconstruction, amniotic membrane, oral mucosal membrane, tear, TGFß1
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Soket kontraktürü, orbital dokuların kısalması, fornikslerin skar ve granülasyon dokusu ile kaybı sonucu oluşmaktadır. Çalışmaya; soket kontraktürü nedeniyle oküler protez kullanamayan ve bu nedenle amniyotik membran transplantasyonu (AMT) ya da oral mukozal membran transplantasyonu (OMMT) planlanan 12 olgu ve sağlıklı soket yapısı olan 13 kontrol olgusu dahil edildi. ? Her olgunun protez takma endikasyonu ve süresi, protez düşürme sıklığı, orbitaya uygulanmış radyoterapi öyküsü ve önceki soket cerrahileri sorgulandı. Olguların preoperatif dönemde, postoperatif 6. ve 12. haftalarda, alt forniks derinliği, inflamasyon derecesi, soket kontraktürü evresi, soket hacmi ve protez hareketi değerlendirildi. Alt forniks konjonktivasından alınan impresyon sitolojisi örnekleri Nelson evrelemesine göre incelendi. Göz yaşı transforming growth factor beta1 (TGFß1) düzeyi, enzyme linked immuno sorbent assay (ELISA) yöntemiyle değerlendirildi. Olguların ortalama yaşları 44.1±17.7 yıl (14-74 yıl) idi. OMMT grubu içinde, klinik parametreler ve impresyon sitolojisi evreleri açısından preoperatif ve postoperatif değerlerde istatistiksel fark saptanmazken, AMT grubu içinde aynı parametreler arasında belirgin fark saptandı (p ? 0.05). Ancak AMT ve OMMT gruplarının değerleri ile, kontrol grubu değerleri arasında aynı zaman dilimlerinde anlamlı fark saptanmadı. Gözyaşı TGFß1 düzeyi, preoperatif dönemde hem AMT grubunda, hem de OMMT grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Ayrıca her iki çalışma grubunda postoperatif gözyaşı TGFß1 düzeylerinde azalma izlendi. AMT grubunda ve OMMT grubunda cerrahi müdahaleye rağmen birer olguya protez takılamadı. Her iki çalışma grubunda da cerrahi işleme bağlı komplikasyon gelişmedi. Soket daralmasının tedavisinde; AMT, OMMT'ye alternatif bir yöntemdir. Mükerrer cerrahiler, radyoterapi ve kimyasal yanıklar, cerrahi başarıyı olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Socket contracture is characterized by orbital tissue shortening, loss of fornices with scar formation and the presence of granulation tissue. In this study, twelve patients who could not use ocular prosthesis because of socket contracture underwent either amniotic membrane transplantation (AMT) or oral mucosal membrane transplantation (OMMT). Thirteen control patients who used ocular prosthesis and who had healthy sockets were also included. ? The data for the primary indication and the duration of prosthesis use, frequency of prosthesis dislocation, history of orbital radiotherapy and previous socket surgeries were collected. The inferior fornix deepness, the degree of inflammation, the extent of socket contracture, socket volume and prosthetic motility of patients were evaluated in the preoperative period and at the end of 6. and 12. weeks postoperatively. Impression cytology samples of the inferior conjunctival fornix were evaluated according to Nelson grading scheme. Tear transforming growth factor ß1 (TGFß1) levels were evaluated with enzyme linked immuno sorbent assay (ELISA) method. Mean patient age was 44.1±17.7 years (range=14 -74 years). In OMMT group, no statistical differences were found between clinical parameters and impression cytology levels in the preoperative and the postoperative period. However, these parameters were significantly different (p ? 0.05) in the AMT group when measured in the preoperative and postoperative period. Preoperative TGFß1 levels were higher in AMT and OMMT groups compared to the control group. In both the AMT and OMMT groups, decreased tear TGFß1 levels were observed postoperatively. Despite surgical intervention, one patient in both study groups remained prosthesis intolerant. Surgery related complications was not observed. AMT may be an alternative method to OMMT in the management of socket shortening. Recurrent surgeries, history of radiotherapy and chemical burns appear to adversely affect the surgical outcomes.