Geri Dön

Farklı pozisyonların kan basıncı ölçüm sonularına etkisi

Effects of different body position on blood pressure measurements

  1. Tez No: 224593
  2. Yazar: SIDDIKA ATAALKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 88

Özet

Bu çalışma 4 farklı örneklemde çıplak kol ve elbise üzerinden yapılan; ayaklar yere düz basar pozisyon ve bacak bacak atmış pozisyonda; oturur ve ayakta pozisyonda; oturur ve yatar pozisyonda yapılan kan basıncı (KB) ölçümleri arasında fark olup olmadığı incelemek amacıyla yapıldı. KB cıvalı mercury-filled column sphygmomanometer ile ölçüldü. İlk örneklemde (N=201) KB önce çıplak kol, takiben giysili ve tekrar çıplak koldan; ikinci örneklemde (N=219) KB önce bacaklar yere paralel ve basar pozisyonda, takiben diz hizasında çaprazlanmış ve tekrar bacaklar yere paralel ve basar pozisyonda; üçüncü örneklemde (N=168) sırasıyla olgular oturur, ayakta ve oturur pozisyonda; son örneklemde (N=177) oturur, yatar ve oturur pozisyonda ölçüldü. Elde edilen bulgular elbise üzerinden ölçümün KB sonuçlarını değiştirmediğini gösterdi. Bacak bacak üzerine artmış pozisyonda hem sistolik KB (SKB) hem de diyastolik KB (DKB) anlamlı şekilde arttı; SKB'de yaklaşık 18 mmHg, DKB'de 14 mmHg artış meydana geldi. Ayakta ölçülen KB değerleri oturma pozisyonunda ölçülen KB değerlerinden daha düşüktü; oturur pozisyondan ayakta pozisyona geçme ile SKB 8 mmHg, DKB 6 mmHg azaldı. Yine yatar pozisyonda ölçülen KB değerleri oturma pozisyonunda ölçülen KB değerlerinden daha düşüktü; bu düşüş SKB için 7 mmHg, DKB için 6 mmHg kadar idi. Sonuç olarak bu çalışmada elbise üzerinden ölçümün KB sonuçlarını değiştirmediği, buna karşın bacak bacak üzerine atma, yatar ve ayakta pozisyonların ayaklar yere paralel ve düz basar pozisyonda yapılan ölçüme göre KB sonuçlarını değiştirdiği ortaya konuldu.

Özet (Çeviri)

Aim of the study was to test whether there is any difference between blood pressure (BP) readings with patients wearing clothes under the manometer?s cuff and nonwearing, with patients crossed legs at the knee or uncrossed, with patients sitting or upright, and with patients sitting or supine. Measurements were done in four different hypertensive samples by using a mercury-filled column sphygmomanometer. In first sample (N=201) BP was measured non-sleeved, sleeved arm and again nonsleeved arm. In second sample (N=219) BP was measured subjects positioned their feet flat on the floor, subjects positioned their leg crossed at the knee, and subjects positioned their feet flat on the floor again. In third sample (N=168) measurements were done sitting, upright and sitting positions; in last sample (N=177) BP was measured sitting, supine and sitting positions respectively. Results indicated that measuring BP with manometer?s cuff over subject?s sleeve does not differ significantly from non-sleeved arm measurements. Both Systolic BP (SBP) and Diastolic BP (DBP) increased significantly with crossed leg position. SBP changed by about 18 mmHg, whereas DBP changed by 14 mmHg. BP was significantly lower when subjects were upright position versus sitting position. SBP decreased by about 8 mmHg, whereas DBP decreased by 6 mmHg. Mean supine SBP and DBP were lower (7 mmHg and 6 mmHg respectively) than mean sitting BP results. In conclusion crossed legs, supine and upright positions significantly changed BP results, while sleeves have no effect.

Benzer Tezler

  1. Hipertansiyonlu hastalarda farklı vücut pozisyonları ve konuşmanın kan basıncı üzerine etkisi

    The effect of different body positions and speaking on blood pressure in patients with hypertension

    DERYA KARABAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    HemşirelikMarmara Üniversitesi

    İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. SIDIKA OĞUZ

  2. Çocuklarda kalp cerrahisi sonrası verilen farklı pozisyonların yaşam bulguları ve oksijen saturasyonu üzerine etkisi

    Effect of different positions given after heart surgery in children on vital signs and oxygen saturation

    HANDEGÜL EVREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    HemşirelikAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

    Hemşirelik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KAN ÖNTÜRK

  3. Cerrahi hasta pozisyonları ile optik sinir kılıf çapı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

    Surgical patient positioning and its effects on intracranial pressure

    GİZEM DÖKEN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Anestezi ve ReanimasyonTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

    Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAKAN TAPAR

  4. Genel anestezi sırasındaki cerrahi pozisyonların serebral kan akımına etkilerinin transkraniyal doppler ile değerlendirilmesi

    Effects of surgical positions on cerebral blood flow under general anesthesia: Evaluation with transcranial doppler

    DAMLA ALP

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Anestezi ve ReanimasyonCelal Bayar Üniversitesi

    Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÖNÜL TEZCAN KELEŞ