Futbolda sporcu tatmini ile antrenörlerden beklenilen ve gerçekleşen liderlik davranışlarının tesbiti
Determinations of the athletes? satisfaction and the expected & perceived leadership behaviours of the coaches in soccer
  1. Tez No: 224601
  2. Yazar: AYŞE TÜRKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİM BAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Antrenör Felsefesi, Futbol, Liderlik, Tatmin, Coach, The Philisophy of Coaching, Soccer. Leadership, Athelete Satisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma Türkiye Süper Lig ve I. Lig futbol kulüplerinde takımlarda görev yapan sporcuların antrenörlerinden algıladıkları gerçek lider davranışları ile tercih ettikleri lider davranışları arasındaki farkı sporcuların kendi görüşleri içerisinde tespit etmek ve sporcunun tatmin düzeyi ile lider davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacına yöneliktir. Ayrıca sporcunun oynamış olduğu mevki, yaşı, eğitim durumu, antrenörüyle birlikte çalışma süresi, antrenörünün oynamış olduğu mevkisi, antrenörün teknik direktörlük yaşı ve antrenörün yaşına göre de bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma beş boyut acısından lider davranışını ölçmektedir. Ölçülen beş liderlik davranışı şunlardır; Antrenman ve eğitim, demokratik davranış, otokratik davranış, sosyal destek ve pozitif geri bildirimdir. Araştırmamızda sporcu tatmininin 7 alt boyutu değerlendirilmiştir. Ölçülen yedi tatmin boyutu şunlarıdır: Kişisel performanstan, takım performansından, stratejiden, kişisel davranıştan, eğitim ve antrenmandan, takım bütünlüğünden ve akademik destek hizmetlerinden tatmin. Araştırmaya Türkiye Süper Lig ve I. Lig oyuncularından 263 futbolcu katılmıştır. Sporcuların 85'i defans, 101'i ortasaha, 45'i hücum ve 32'i kaleci olarak görev yapmaktadır. Veri elde etme aracı olarak Chelladurai'nin Sporda Liderlik Ölçeği ve Sporcu Tatmin Anketi uygulanmıştır. Tercih edilen liderlikte demokratik davranış ve otokratik davranış boyutlarında farklılığa rastlanmıştır. Sporcuların görüşlerine bakıldığında mevcut olandan daha fazla demokratik ve otokratik davranışı tercih etmektedirler.Lider davranışından Otokratik davranışın bireysel performans, takım performansı ve akademik destek hizmetlerinden tatmin üzerinde, pozitif geri bildirimin stratejiden, eğitim ve antrenmandan, takım bütünlüğünden kişisel davranıştan ve akademik destek hizmetlerinden tatmin üzerinde, eğitim ve antrenmanın kişisel davranıştan tatmin üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan araştırmada sporcunun özellikleri kriter olarak alındığında gerçek ile tercih edilen lider davranışları ve tatmin arasında fark görülmezken, antrenörün nitelikleri dikkate alındığında anlamlı farklara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is intended to state the difference between the preferred and perceived leadership behaviours of the coaches by the players of the Turkish Super- and the First Leagues. It is also intended to determine the relationship between the satisfaction level of the athletes and the leadership behaviour of the coaches. In addition to that, the findings have been evaluated in accordance with the following criteria: The athletes? playing position, age, education level, duration of training with the coach; the coaches? playing position, coaching experience and age. The research evaluates the leadership behavior in 5 different aspects. They are as fallows: Training and instruction, democratic behavior, autocratic behavior, social support and positive feedback. 7 dimensions of athletes? satisfaction are evaluated in our study. These are being satisfied of individual performance, team performance, strategy, personal treatment, training and instruction, team integration and academic support services. 263 soccer players from the Turkish Super- and First League have participated in the research. They were 85 defensive, 101 middle field, 45 offensive players and 32 goal keepers. To provide data, both Athletic Satisfaction Questionnaire (ASQ) and Leadership Scale for Sports (LSS) of Chelladurai have been applied. A distinction of the democratic and autocratic behaviour aspects has been detected between the perceived and preferred leadership. It has been found that the athletes prefer more democratic and more autocratic behaviours as present. As far as the effect of leadership on the athletes? satisfaction is concerned, autocratic behavior has an influence on individual performance, team performance and academic support services, training and instruction on personal treatment and also positive feedback on strategy, team performance, personal treatment, academic support services, training and instruction. When the qualities of the athlete is set as a criteria with regard to other parameters, no distinction is revealed between the preferred and the perceived leaderships whereas the same wouldn?t count when the criteria is based on the qualities of the coach.