Akut kardiyak pulmoner ödemli hastalarda CPAP uygulamasının etkisinin incelenmesi
The investigation of the effectiveness of CPAP application in acute cardiac pulmoner oedema patients
- Tez No: 224607
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: CPAP, Nazal Oksijen, Kan gazı, Mekanik Ventilasyon, Vital fonksiyon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma,yoğun bakım ünitesinde yatan, akut kardiyak pulmoner ödem tanısı bulunan ve oksijen tedavisi endikasyonu olan kalp yetmezlikli hastalara uygulanan CPAP (Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı)'ın etkilerinin incelenmesi amacıyla randomize, prospektif, deney kontrollü bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma kapsamına alınan yoğun bakımda izlenen; 20 hastaya ?CPAP Uygulama Talimatı? doğrultusunda CPAP uygulaması yapılmıştır. Diğer 20 hastaya ise sadece nazal oksijen uygulanmıştır. Ayrıca, araştırma kapsamına alınan tüm hastaların Vizüel Analog Skalası'na ( VAS ) göre ?Solunum Sıkıntısı Şiddeti? ölçülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre; CPAP ve Nazal Oksijen uygulanan hastaların uygulama öncesi sosyo-demografik ve hastalık özellikleri açısından homojen olduğu saptanmıştır.CPAP ve Nazal Oksijen tedavisi öncesi hastaların kan gazı, solunum sayısı, vital fonksiyonlar ( sistolik ve diastolik kan basıncı, nabız, beden ısısı ) ve oksijen satürasyonu değerleri açısından her iki grup arasında fark olmadığı saptanmıştır. İki grup arasında kan gazı sonuçlarına göre; PH değerleri, oksijen değerleri ve karbondioksit değerleri yönünden istatistiksel olarak fark anlamlıdır.İki grup arasında kan gazı sonucuna göre; bikarbonat ve baz eksesi değerleri yönünden istatistiksel olarak fark saptanmamıştır.İki grup arasında oksijen saturasyonu değerleri ve solunum sayısı yönünden istatistiksel olarak fark anlamlıdır.İki grup arasında vital fonksiyonların değerleri yönünden istatistiksel olarak fark saptanmamıştır.İki grup arasında uygulama süresince hastaların mekanik ventilasyona gereksinimi yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. İki hasta grubu arasında yoğun bakım ünitesinde yattığı süre istatistiksel olarak anlamlıdır. Hastaların solunum sıkıntısı şiddeti değerlendirmek amacıyla uygulanan Vizüel Analog Skalasına ( VAS ) göre; uygulama öncesi her iki grup arasında solunum sıkıntısı şiddeti, istatistiksel olarak farklı değildir . Ancak; uygulama sonrası iki grup arasında solunum sıkıntısı şiddeti, istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışmanın bu sonuçları doğrultusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which is random, prospective and experiment controlled has been planned for effects of the CPAP(continual positive airway pressure)application on the cardiac insufficient patients who stay in intensive care unit, whose illness was diagnosed as pulmonary oedema and medical treatment indication is oxygen. CPAP through CPAP application instructioncs were applied 20 patients in the investigation and staying in intensive care unit. Nasal oxygen was applied to other 20 patients. Also all the patients? respiration distress terms who were taken to the range of the investigation were evaluated through the Spectrum of Visual Analogue (VAS). In respect of the investigation: It is found out that patients who are applied CPAP and Nasal Oxygen are homogeneous in properties of vital statistics before the applications.Before CPAP and Nasal Oxygen Treatments, no difference was found out in both groups of the patients? blood gas, number of respiration, vital functions (systolic and diastolic blood pressure, pulse, body temperature) and oxygen saturation degrees. In respect of blood gas analysis: between two groups, difference in Ph degrees, oxygen degrees and carbondioxide is statistically meaningful. In respect of blood gas analysis: between two group no difference in bicarbonate base exceretion is not found statistically. Between two groups, difference in degrees of oxygen saturation is statistically meaningful. Between two groups, difference in the number of respiration is statistically meaningful. Between two groups, no difference in terms of vital function is not found out statistically. During applications a meaningful difference were found in patients need to mechanical ventilation statistically between two groups.There is a statistically meaningful difference in staying in intensive care unit between two patient groups.Through the Spectrum of Visual Analogue (VAS ) which was managed to evaluate the Patients? respiration distress, between two groups, no difference in respiration distress is not found out statistically. However, after the applications difference in respiration distress is meaningful statistically. The CPAP application is effective in decreasing to respiration distress. According to these results of the investigation, a variety of suggestion was offered. KEY WORDS: CPAP, Nasal Oxygen, Blood Gas, Mechanical ventilation, Vitality functions e-mail: reyhan20012001@ yahoo.com