Sağlıklı ve kanserli ergenlerde umut
Hope in healthy adolescents and adolescents with cancer
  1. Tez No: 224625
  2. Yazar: FİGEN IŞIK ESENAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP CONK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ergen, kanser, umut, yaşam kalitesi, hemşirelik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, ergenlerde umut düzeyini belirlemede kullanılan ?Ergenlerde Umutluluk Ölçeği?'nin kanserli ve sağlıklı ergenlerde geçerlilik güvenirliğini test etmek ve umudun yaşam kalitesi üzerine etkisini saptamak amacı ile metodolojik, kesitsel, analitik ve tanımlayıcı olarak uygulanmıştır. Araştırma, M.E.B. Bornova Koleji ile Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Servisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Muzaffer Müfit Kayhan Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Servisi, S.B. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi ve S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Onkoloji Servisinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Eylül 2005 ? Eylül 2006 tarihleri arasında İzmir iline bağlı hastanelerin pediatrik onkoloji servislerinde takip edilen 12-18 yaş grubu kanser hastası ergenler ile 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında M.E.B. Bornova Koleji'nde okuyan 12-18 yaş grubu sağlıklı ergenler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini Eylül 2005 ? Eylül 2006 tarihleri arasında belirlenen hastanelerin pediatrik onkoloji servislerinde takip edilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 91 kanser hastası ergen ile 2005-2006 Eğitim ve Öğretim Yılında Bornova Koleji'nde okuyan ve rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 76 sağlıklı ergen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulan Sosyodemografik Veri Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Hopefulness Scale for Adolescents (Ergenler için Umutluluk Ölçeği) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizinde sayı ve yüzdelik, Student-t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey HSD testi ve korelasyon analizi testleri uygulanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında Hopefulness Scale for Adolescent ölçeğinin dil ve içerik geçerliği çalışmaları yapılmıştır. Ölçeğin hem sağlıklı hem de kanserli ergenlerde Cronbach alfa katsayısı 0.92 olarak bulunmuştur. Geçerlik ve güvenirliğe yönelik yapılan istatistikler doğrultusunda Ergenler İçin Umutluluk Ölçeği Türkçe Formu geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, kanserli ergenlerin EUÖ toplam puan ortalamaları ile sağlıklı ergenlerin EUÖ toplam puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Kanserli ergenlerin anne yaşlarının, anne-baba eğitimlerinin ve tanılarını bilip bilmeme durumlarının Ergenler için Umutluluk Ölçeği puan ortalamalarını etkilediği saptanmıştır (p0.05). Sağlıklı ergenlerde umutluluk ile yaşam kalitesinin fiziksel sağlık, emosyonel rol güçlüğü ve enerji alt ölçekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmüştür. Kanserli ergenlerde umutluluğun yaşam kalitesinin tüm alt ölçekleri ile olumlu olarak ilişkilendiği görülmüştür. Bulgular, Ergenler için Umutluluk Ölçeği Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğunu, umudun özellikle kanserli ergenlerde yaşam kalitesi üzerine önemli etkisinin olduğunu ve umudun hemşirelik için önemli bir kavram olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a methodological, cross-sectional, analytic and descriptive study for the purpose of testing the validity and reliability of the“Hopefulness Scale for Adolescents”and to determine the effect of hope on quality of life in healthy adolescents and adolescents with cancer. The research was conducted at the Turkish Education Ministry's Bornova College, Ege University Tülay Aktaş Oncology Hospital Pediatric Oncology Clinic, Dokuz Eylül University Muzaffer Müfit Kayhan Oncology Hospital Pediatric Oncology Clinic, S.B. Dr. Behçet Uz Children's Health and Surgery Education and Research Hospital Oncology Clinic, and S.B. Tepecik Education and Research Hospital Pediatric Oncology Clinic. The research population was adolescents with cancer, aged 12-18, being followed by pediatric oncology services in Izmir between September 2005-September 2006 and healthy adolescents, aged 12- 18, educated at Bornova College during the 2005-2006 school year. The sample included 91 adolescents with cancer who agreed to participate and who were followed in pediatric oncology clinics in Izmir between September 2005-September 2006 and a convenience sampling method used to choose 76 healthy adolescents, educated at Bornova College during the 2005-2006 school year. Data collection tools were ?sociodemographic data form? which was developed by researcher based on information in the literature, ?Beck Hopelessness Scale?, ?Hopefulness Scale for Adolescent (HSA)? and ?SF-36 Quality of Life Inventory?. Data were analysed with number and percentage distribution, Student?s t test, One way analysis of variance (ANOVA), Tukey HSD test, and correlation analysis tests. In the first step of research, validity and reliability analyses were performed for the Hopefulness Scale for Adolescents. In the research, Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.92 in both healthy adolescents and adolescents with cancer. In the statistical analysis for validity and reliability, the validity and reliability of the Turkish Version of the Hopefulness Scale for Adolescents were determined. Based on the research results, HSA scores between healthy adolescents were not different from adolescents with cancer at a statistically sicnificant level (p>0.05). It was determined that mothers? age, mothers? and fathers? educational level and knowledge of diagnosis affected HSA scores of adolescents with cancer (p0.05).