Oral kanserde mir-146 ve mir-149 gen varyantının incelenmesi
Investigation of mir-146 and mir-149 gen variantin in oral cancer
  1. Tez No: 873961
  2. Yazar: KÜBRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERBÜLENT YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oral Cancer, miR-146 polymorphism, miR-149 gene polymorphism, chemotherapy, radiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli toplumsal sağlık problemlerinden biridir. Oral kanser , dünyada en sık izlenen altıncı kanser türüdür. 50 yaş üzeri erkeklerde oral kanser görülme riski diğerlerine göre daha fazladır. Dünya'da en yaygın görülen kanserler arasında bulunan oral kanser ve bilinen risk faktörleri arasında gösterilen sigara, aşırı alkol kullanımı tümör gelişimini arttırmakta olduğu biliniyor. Oral kanser tedavisinde ana seçenekler cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. MikroRNA'lar (miRNA'lar) genellikle 20-23 nükleotit uzunluğunda kodlayıcı olmayan endojen RNA moleküllerinin bir sınıfıdır. Hücre karakterizasyonu ve farklılaşma dahil birçok fizyolojik ve patolojik süreçte rol oynadıklarını göstermiştir. Ek olarak, bazı miRNA'lar onkogenler olarak tanımlanırken, bazıları kanserde tümör süpresörleridir. MiRNA fonksiyonları ve kanserdeki rolleriyle ilgili artan bilgi birikimi ile kanserin moleküler patolojisini anlamak ve moleküler hedefleme tedavi yöntemi geliştirmek için yeni bir umut haline geldiler. Çalışmamız miR146 ve miR 149 gen polimorfizminin oral kanserdeki etkisini belirlemek için yaş ortalaması 63,05±13,250 olan 42 ağız kanseri hastası ile yaş ortalaması 60,37±8,666 olan 100 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplamda 142 birey üzerinden, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve kısıtlama fragman uzunluğu polimorfizmi (RFLP) kullanılarak genotiplendirildi. Kanser riski ve klinikopatolojik özelliklerle olan ilişki χ2 testi ile analiz edildi. Bu çalışmada, sonuçlarımız, miR-146 polimorfizminin oral kanser ile anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu da göstermiştir (p = 0.000).Bu çalışmada, sonuçlarımız, miR-149 polimorfizminin oral kanser ile anlamlı bir ilişkisi olmadığını da göstermiştir (p = 0,425). AnahtarKelimeler: Oral kanser, miR-146 polimorfizm, miR 149 gen polimorfizm, Kemoterapi, Radyoterapi
Özet (Çeviri)
Cancer, in Turkey as well as all over the world is one of the most important public health problem. Oral cancer is the sixth most common cancer in the world. The risk of oral cancer in men who are over 50 years of age is higher than others. Oral cancer is one of the most common cancer types and its risk factors; smoking, excessive alcohol consumption are known reasons to increase tumor growth. The main options in the treatment of oral cancer are surgery, radiotherapy and chemotherapy. MicroRNAs (miRNAs) are generally a class of endogenous RNA molecules that are non-coding 20-23 nucleotides in length. They have roles in many physiological and pathological processes including cell characterization and differentiation. In addition, some miRNAs are defined as oncogenes, while others are tumor suppressors in cancer. With the help of increasing knowledge of miRNA's functions and their roles in cancer, they have become a new hope to understand the molecular pathology of cancer and to develop a method of molecular targeting therapy. In this study, to determine the effect of polymorphism of miR146 and miR 149 genes' on oral cancer, 42 oral cancer patients with a mean age of 63.05 ± 13.250 and 100 healthy people with a mean age of 60.37 ± 8,666, total of 142 individuals were obtained, including polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP). The relationship between cancer risk and clinicopathological features were analyzed by χ2 test. In this study, our results showed that miR-146 polymorphism was significantly associated with oral cancer (p = 0.000). In this study, our results also showed that miR-149 polymorphism was not significantly associated with oral cancer (p = 0.425).