Verapamil tedavisinin embriyonik karaciğer dokusu kök hücreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Effects of verapamil treatment on liver embryonic stem cells
- Tez No: 224718
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE ERTEM YURTSEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: embriyogenezis, side population, verapamil, c-kit, alfafetoprotein, Brdu, p-glikoprotein, embryogenesis, side population, verapamil, c-kit, alphafetoprotein, Brdu, p-glycoprotein
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yayınlarda embriyogenez ve onkogenezin, kök hücre proliferasyonu ve diferansiyasyonu açısından benzerlikleri gösterilmektedir. Sıçanlarda karaciger, embriyogenik E9,5.günde endodermde belirir. Parankimal ve hematopoetik hücrelerinin oranları E15. gün ile eriskin hayatı arasında degisiklikler göstermektedir. Kanserde tümor progresyonu ve kemorezistansında etkili olan kanser kök hücrelerinin embriyogenetik süreçtede var oldugu düsünülmektedir. Bu hücrelerin invitro ortamda verapamil ile inhibe edildikleri belirlenmistir. Verapamil kalsiyum kanallarını bloke eden anti hipertansif bir ajandır. Kök hücre transmembran belirteci C-kit ve major plazma proteini Alfa-fetoprotein embriyogenez ve karsinogenez sürecinde etkili proteinlerdir. 5-bromo-2-deoxyuridine (BrdU), normal ve neoplastik hücrelerin stokinetiginin arastırılmasında önemlidir Çalısmanın amacı; in vitro kanser kök hücrelerini ortadan kaldırdıgı bilinen verapamil'in, sistemik yüksek doz uygulamasının embriyogenez sürecinde kök hücreler üzerindeki etkilerini arastırmaktır. Grup A [Kontrol grubu, n=10]: laç tedavisi uygulanmayan E15., E18. ve E21. günlük embriyolardan, Grup B [n=10]: Gebeligin 9. gününden (E9) itibaren hergün günde iki kez intrapertoneal (IP) 10 mg/kg/gün verapamil tedavisi alan E15., E18., E21. günlük embriyolardan olusturuldu. Embriyoların karacigerleri disseke edildi. mmunohistokimyasal analizler için c-kit, alfafetoprotein, BrdU, p-glikoprotein, histolojik analizler için Hematoksilen-Eozin, PAS, Retikulum boyamaları yapıldı. Hücrelerdeki ve damarsal yapılardaki degisiklikler için morfometrik analizler yapıldı. Sistemik yüksek doz verapamil tedavisinin karaciger embriyogenezinde kök hücrelerde azalma meydana getirdigi, bu etkinligini kök hücre proliferasyonunu mtotik aktiviteyi yavaslatarak ve P-glikoprotein inhibisyonu yaparak gösterdigi tespit edilmistir. n vivo ortamda kök hücreler üzerindeki etkilerinin sinyal iletim sistemleri düzeyinde arastırılması ile verapamil klinikte kanser tedavisinde, kanser kök hücrelerinin öldürülmesi amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Recent publications have shown the similarities of embryogenesis and oncogenesis, with respect to stem cell proliferation and differentiation. In rats, the liver appears on the endoderm in the embryogenic day E9,5. The ratio of parenchymal and hematopoetic cells vary between day E15 and the adult life. It is suggested that the cancer stem cells affecting tumor progression in cancer are also present in the embryogenetic process. It has been shown that these cells are inhibited by verapamil in vitro. Verapamil is an anti-hypertensive agent which blocks calcium channels. The stem cell transmembrane ligand C-kit and the major plasma protein Alpha-fetoprotein are proteins that have an effect in the embryogenesis and carcinogenesis processes. 5-bromo-2-deoxyuridine (BrdU) is important in studies of cytokinetics of normal and neoplastic cells the objective of this study is to investigate into the effects of systemic high dose application of verapamil, which is known to destroy cancer stem cells in vitro, on stem cells in the embryogenesis process. Group A [Control group, n=10]: consisted of embryos of E15, E18 and E21 days, with no drug treatment, Group B [n=10]: consisted of embryos of E15, E18 and E21 days, administered intrapertoneally (IP) 10 mg/kg/day verapamil twice a day starting with the 9th day of the gestation. All of the embryos were dissected. For immunohistochemical analyses c-kit, alpha-fetoprotein, BrdU, p-glycoprotein, and for histologic analyses Hematoxylen- Eozin, PAS, Reticulum staining were conducted. Morphometric analyses were conducted for the changes in the cells and the vascular structures. It has been shown that systemic high dose verapamil treatment attenuates stem cells in liver embryogenesis, and that this effect was mediated by decelerating stem cell proliferation and mtotic activity and by inhibiting P-glycoprotein. Researching effects on stem cells in vivo at the level of signal transduction systems verapamil may be used clinically in cancer treatment, to kill cancer stem cells.