İdiopatik infantil nistagmusta oksipital kortekste meydana gelebilecek metabolik değişiklikleri TE 136 ms MRS ile incelemek
To investigate the occipital cortex metabolit changes in iin by using TE 136 ms MRS
  1. Tez No: 224725
  2. Yazar: İSMAİL KONUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PEYKAN TÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik infantil nistagmus, bilateral ametropik ambliyopi, oksipital korteks, TE 136 ms MRS
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: İdiopatik infantil nistagmusta oksipital kortekste meydana gelebilecek metabolik değişiklikleri TE 136 ms MRS ile incelemek.MATERYAL VE METOD: Çalışma haziran 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yürütüldü. Çalışmada üç grup oluşturuldu. 1. grup idiopatik infantil nistagmus hastalarından oluşturuldu. İdiopatik infantil nistagmus grubundaki hastaların görme düzeyleri düşük olması nedeni ile, görme düzey düşüklüğünün oksipital kortekste yaratabileceği metabolik değişikliklerinin anlaşılabilmesi nedeni ile bilateral ametropik ambliyopi grubu (2. grup) ve sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu (3. grup) oluşturuldu. 1. grup 11 olgu [yaş ortalamaları 7,45 ± 4,45 (min: 2 max: 16)], 2. grup 9 olgu [yaş ortalamaları 7,44 ± 2,29 (min: 5 max:13)] ve 3. grup 10 olgudan [yaş ortalamaları 7,6 ± 3,46 (min: 4 max: 17)] oluşuyordu. Bu üç grubun oksipital kortekslerindeki NAA/Cr ve Cho/Cr oranlarını değerlendirmek için beyin TE 136 MRS çekildi. Elde edilen TE 136 MRS verilerinin istatistiksel analizleri yapıldı.BULGULAR: NAA/Cr oranı, 1.grupta 1,793 ± 0,318 (1,419 - 2,741), 2. grupta 1,979 - 0,303 (1,647 ± 2,658) ve 3. grupta 1,898 ± 0,558 (1,22 - 2-3,749) bulundu. Cho/Cr oranı 1. grupta 0,836 ± 0,293 (0,487 - 1,754), 2. grupta, Cho/Cr oranı 0,655 ± 8,225 (0,565 - 0,820) ve 3. grupta 0,688 ± 0,17 (0,363 - 0,934) bulundu. Üç grubun Naa/Cr oranları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p:0,222). Üç grubun Cho/Cr oranları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P: 0.027). 1. grup Cho/Cr oranı 2. grup Cho/Cr oranına göre istatistiksel anlamlı yüksektı (P:0.008). 1. ve 3. grup (P: 0,174), 2. ve 3. grup (P: 0,167) Cho/Cr oranları arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu.SONUÇ: Çalışmamızın sonunda, idiopatik infantil nistagmus ve bilateral ametropik ambliyopi olgularının oksipital kortekslerinde NAA/Cr oranında belirgin değişiklik olmadığını, ancak idiopatik infantil nistagmus olgularının oksipital kortekslerinde Cho/Cr oranlarının yükseldiğini bulduk. Çalışmamızla, idiopatik infantil nistagmusta bilmediğmiz bazı faktörlerin oksipital korteks metabolizmasında bir takım değişiklikler yaratabileceğini gösterdik
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate the occipital cortex metabolit changes in IIN with TE 136 ms MRS.MATERYAL AND METHODS: The study was conducted between june 2007 and may 2008 in Inonu University Medical School, ophthalmology department. Three groups were conducted. The first group was formed from IIN patients. In order to exclude the cause of metabolit change that would be occured in IIN group, was due to low level of vision or nystagmus itself, the second group was formed from bilateral ametropic amblyopia patients . The third group was conducted from healty control. In first group, 11 patients [ (mean age: 7,45 ± 4,45 (min: 2 max: 16) )], in second group, 9 patients [(mean age: 7,44 ± 2,29 (min: 5 max:13)], in third group, [(mean age: (7,6 ± 3,46 (min: 4 max: 17)] 10 health subjects were present. The occipital cortex NAA/Cr and Cho/Cr ratios from three group gathered by TE 136 MRS and compared by using statistical analysis.RESULTS: The NAA/Cr ratios were 1,793 ± 0,318 (1,419 - 2,741), 1,979 - 0,303 (1,647 ± 2,658), 1,898 ± 0,558 (1,22 - 2-3,749) in the first, second, and third groups, respectively. The Cho/Cr ratios were 0,836 ± 0,293 (0,487 - 1,754), 0,655 ± 8,225 (0,565 - 0,820), 0,688 ± 0,17 (0,363 - 0,934) in the first, second, third groups, respectively. There was no statistical significant difference betwen the three group Naa/Cr ratios (p: 0,222). The Cho/Cr ratios were found to be statistically significant difference between three groups (p: 0,027). The Cho/Cr ratio of the first group was statistically significant high when compared with the second group (p: 0,008). There was no statistically significance between the first and third group (p: 0,174), second and third group (p: 0,167) Cho/Cr ratios.CONCLUCİON: In our study occipital cortex NAA/Cr ratios of IIN and bilateral ametropic amblyopia patients were not different from normal subjects. However Cho/Cr ratios were found to eleveted in IIN patients. As a result, in our study we demostrated that in IIN there would be some metabolic alternations in occipital cortex that we could not understand yet.KEYWORDS: Idiopatic infantile nystagmus, bilateral ametropic ambliyopia, occipital cortex, TE 136 ms MRS.