Ani işitme kaybında intratimpanik ve sistemik steroid tedavisinin karşılatırılması
Comparision of intratympanic and systemic steroid treatment in idiopathic sudden sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 224726
  2. Yazar: EMRAH KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET ÇETİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İntratimpanik, steroid, ani işitme kaybı, tedavi, intratympanic, steroid, sudden sensorineural hearing loss, treatment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: İdiopatik ani işitme kaybında (AİK) etkinliği kanıtlanmış tek ilaç steroidlerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, intratimpanik (IT) olarak verilen steroidlerin yüksek perilenf konsantrasyonu sağlayarak, daha fazla işitme kazancı sağladığına yönelik sonuçlar mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız, IT steroid tedavisi ile sistemik steroid tedavisinin etkinliklerini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmada, Ocak 2005 ile Eylül 2008 arasında kliniğimize AİK şikayeti ile başvuran 60 hasta dâhil edildi. Bu hastalardan 29'u IT steroid grubuna (ITSG), 31'i sistemik steroid grubuna (SSG) dâhil edildi. IT enjeksiyonda 4 mg/ml konsantrasyonundaki dekzametazon, 5 gün ardı ardına uygulandı. SSG'de ise 1 mg/kg metilprednizolon, 10 günde kesilecek şekilde oral olarak verildi. Değerlendirmelerde hastaların saf ses ortalamaları (PTA), konuşmayı ayırt etme skorları(SDS), 10 dB üzerinde işitme gelişmesi gösteren hasta yüzdeleri 10. gün ve 2. ayda her iki grup için istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: ITSG'de 10. gün ve 2. aydaki ortalama PTA kazançları sırasıyla 31,38 ve 37,55 dB olurken, SSG'deki kazançlar sırasıyla 19,35 ve 20,68 dB'de kaldı. ITSG'de 10. gün ve 2. aydaki ortalama SDS kazançları sırasıyla % 35,24 ve % 37,52 olurken, SSG'deki hastaların kazancı % 20,13 ve % 19,61 olarak bulundu. Ayrıca ITSG'de 2. ayda, 29 hastanın 25'i (% 86,2), SSG'de ise 31 hastanın 16'sı (% 51,6) 10 dB üzeri işitme kazancı sağladı.Sonuç: İntratimpanik steroid tedavisi sistemik steroid tedavisine göre işitme kazancı yönünden daha iyi sonuçları, steroidlerin sistemik yan etkilerini oluşturmadan vermektedir. Örnek sayısı daha fazla olan çalışmalarla, verilecek steroidin cinsi, uygulama dozu, sıklığı ve süresi gibi faktörlerin aydınlatılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Steroid is the only proven drug in idiopathic sudden sensorineural hearing loss. In the recent studies, it has been suggested that; steroids delivered through the intratympanic route obtained higher perilymph levels, resulting better hearing outcomes. The purpose of this study is to compare the hearing outcomes of the two routes of steroid treatment, intratympanic route and systemic route.Materials and Methods: In this prospective study, 60 consecutive patients with idiopathic sensorineural hearing loss treated between January 2005 and September 2008 were enrolled. 29 were in the intratympanic steroid group (ITSG) and 31 were in the systemic steroid group (SSG). In the ITSG, 5 intratympanic injections of dexametazon were performed with the dose of 4 mg/ml, consecutively. Oral metylprednisolon was given with the dose of 1 mg/kg, tapered every 2 days and stopped at 10 days, in the SSG. The pure tone averages (PTA), speech discrimination scores (SDS) and the percentage of the patients who made an improvement more than 10 dB were analyzed in 10th day and 2 months after the treatment statistically.Results: The improvement in PTA in 10th day and 2nd month after treatment was 31.38 and 37.55 dB, in the ITSG and 19.35 and 20.68 dB in the SSG, respectively. The improvement in SDS in the same time period was 35.24% and 37.52% in the ITSG and 20.13% and 19.61% in the SSG, respectively. Also, 25 of 29 patients (86.2%) in the ITSG and 16 of 31 patients (51.6%) in the SSG made an improvement more than 10 dB on PTA in the 2nd month control.Conclusion: Intratympanic steroids gave better hearing results than systemic steroids with no steroid side effects. Studies with more sample sizes will identify the best steroid for injection, application time, frequency and dose.