Amikasinin ototoksik etkisinin ve E vitamininin ototoksisitedeki olası protektif etkisinin, sıçan kokleasında otoakustik emisyon ile araştırılması(Deneysel çalışma)
The research of amikacin's ototoxic effect and vitamin E's probable protective effect against ototoxicity in rat cochleae with otoacustic emission
- Tez No: 224734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Amikasin, E vitamini, Otoakustik Emisyon, Ototoksisite, Sıçan, Amikacine, Vitamin E, Otoacustic emission, Ototoxicity, Rat
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, amikasinin ototoksik etkilerini ve E vitaminin olası protektif etkilerini otoakustik emisyon ile araştırmaktır.Materyal ve Metod: Sıçanlar 4 guruba ayrıldı. 1.gruptaki sıçanlara 0-14. günler arasında 20 mg/kg/gün amikasin +100 mg/kg/gün E vitamini, 14-28. günler arası 100 mg/kg/gün E vitamini verildi. 2.gruptaki sıçanlara 0-14. günler arasında 200 mg/kg/gün amikasin+100 mg/kg/gün E vitamini, 14-28. günler arası 100 mg/kg/gün E vitamini verildi. 3.gruptaki sıçanlara 0-14. günler arasında 200 mg/kg/gün amikasin verildi. 4.gruptaki sıçanlara 0-14. günler arasında 20 mg/kg/gün amikasin verildi. Otoakustik emisyonla 0.-14.-28.günler ölçümleri yapılarak tespit edilen değişiklikler değerlendirildi.Bulgular: 1. ve 4. gruptaki sıçanların 0-14. günler emisyon değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş saptandı. 14-28. günler arasındaki emisyon değerlerinde ise anlamlı bir yükselme saptanmıştır. 0-28. gün ölçümleri arasında ise anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. 2. ve 3. gruptaki sıçanların 0-14. günler emisyon değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş saptandı. 14-28. günler arasındaki emisyon değerlerinde ise anlamlı bir değişiklik saptanmadı.Sonuç: Terapotik doz (20 mg/kg/gün) amikasin uyguladığımız gruplarda (1. ve 4. grup) geri dönüşümlü ototoksisite saptadık. Toksik doz (200 mg/kg/gün) amikasin uyguladığımız gruplarda (2. ve 3. grup) ise geri dönüşümsüz ototoksisite saptadık. E vitamini verilen gruplar ile E vitamini verilmeyen gruplar arasında ise anlamlı bir farklılık saptamadık.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim in this study to investigate ototoxic effects of amikacine and probable protective effects of Vitamin E in the light of otoacustic emission values.Materials and Method: The rats were divided in to 4 groups. The rats in the first group were given 20 mg/kg/d amikacine + 100 mg/kg/d Vitamin E between 0-14 days and 100 mg/kg/d Vitamin E from 14 to 28 days. The rats in the second group were given 200 mg/kg/d amikacine + 100 mg/kg/d Vitamin E between 0-14 days and 100 mg/kg/d Vitamin E from 14 to 28 days. The rats in the third group were given only 200 mg/kg/d amikacine and the rats in the fourth group were also given only 20 mg/kg/d amikacine. Measurements were taken an 0, 14, 28th days by otoacustic emission and obtained data were evaluated.Results: Emission measurements of groups 1 and 4, taken on the 0 and 14 th days, showed statically significant decrease. On the other hand, statically significant increases were detected beetween measurements which were taken on the 14 th and 28 th days. Howewer there was no significant difference beetween 0 and 28 th day measurements. There were also significant decrease an measurements taken on to 0?14 th day of the 2 nd and 3 rd groups but no difference was detected beetween 14 and 28 days.Conclusion: We detected reversible ototoxicity in the groups that we gave therapeutic doses (20 mg/kg/d) of amikacine. On the other hand, we detected irreversible ototoxicity in the groups which were given toxic doses (200 mg/kg/d) of amikacine. There was not any significant difference beetween the groups that given Vitamin E and the others.