Parenteral amikasin ve vankomisin tedavisi alan 1 ay-18 yaş arasındaki çocuklarda oluşabilecek ototoksisitenin değerlendirilmesi
Evaluation of ototoxicity in children aged 1 month to 18 years receiving parenteral amikacin and vancomycin treatment
- Tez No: 845131
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL TAPISIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Child, ototoxicity, amikacin, vancomycin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amikasin ve vankomisin çocuklarda çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde sıklıkla kullanılan antibiyotiklerdir. Pediatri klinik uygulamalarında sıklıkla kullanılan amikasin ve vankomisin tedavisinin literatür araştırmalarında ototoksik yan etkileri olduğu belirtilmiştir. Bizim bu çalışmayı yapma amacımız, diğer ototoksite nedenleri dışlandığında amikasin ve vankomisine bağlı ototoksisite gelişip gelişmediğini değerlendirmektir. Bu çalışmada Ocak 2019- Eylül 2023 tarihleri arasında, Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı tarafından çeşitli endikasyonlarla amikasin ve vankomisin tedavisi başlanan hastalara yapılan odyolojik değerlendirmeler geriye dönük olarak incelendi. Hastalar belirlenen dışlama kriterlerine göre seçilmiş olup amikasin tedavisi alan 16 hasta, vankomisin tedavisi alan 7 hasta çalışmaya dahil edildi. İki hasta amikasin ve vankomisin tedavisini aynı anda almaktaydı. Çalışmaya dahil edilen 21 hastanın 2'sinde (%9,52) ilaca bağlı işitme kaybı tespit edilmiştir. Amikasin tedavisi alan 16 hastadan sadece 1'inde (%6,25) ilaca bağlı işitme kaybı saptandı. Vankomisin tedavisi alan sadece bir hastada yüksek frekanslarda hafif derecede ilaca bağlı sensörinöral işitme kaybı tespit edildi. Vankomisin tedavisi alanlar içindeki ilaca bağlı işitme kaybı oranı %14,28 olarak bulundu. Ototoksik ilaç kullanan çocuklarda odyolojik değerlendirmelerin yaygınlaştırılması gereklidir. Bu çalışma; ototoksik ilaç maruziyeti olan çocuklarda işitme testlerinin yaşlarına uygun olarak, uygun zamanda yapılmasının önemine dikkat çekmektedir. Aminoglikozit/glikopeptid serum düzeylerinin de değerlendirildiği, odyolojik testlerin ve odyolojik test değerlendirmelerinin tedavi başlangıcında ve tedavinin kesilmesinden sonra yaşa uygun standartlar dâhilinde değerlendirildiği geniş popülasyon içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelime: çocuk, ototoksite, amikasin, vankomisin
Özet (Çeviri)
Evaluation of ototoxicity in children aged 1 month to 18 years receiving parenteral amikacin and vancomycin treatment. Amikacin and vancomycin are frequently used antibiotics in the treatment of various bacterial infections in children. The literature indicates ototoxic side effects of amikacin and vancomycin commonly used in pediatric clinical practices. The purpose of our study is to assess whether ototoxicity occurs specifically due to amikacin and vancomycin when other potential causes of ototoxicity are excluded. In this study, audiological evaluations of patients who started amikacin and vancomycin treatment for various indications by Gazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Infectious Diseases between January 2019 and September 2023 were retrospectively reviewed. Patients were selected according to the exclusion criteria, and 16 patients receiving amikacin treatment and 7 patients receiving vancomycin treatment were included in the study. Two patients were receiving amikacin and vancomycin treatment at the same time. Drug-induced hearing loss was detected in 2 (9.52%) of 21 patients included in the study. Drug-induced hearing loss was detected in only 1 (6.25%) of 16 patients receiving amikacin treatment. Only one patient receiving vancomycin treatment had mild drug-induced sensorineural hearing loss at high frequencies. The rate of drug-induced hearing loss among those receiving vancomycin treatment was 14.28%. Audiological evaluations should be widespread in children using ototoxic drugs. This study draws attention to the importance of performing hearing tests in children with ototoxic drug exposure at the appropriate time by their age. There is a need for prospective studies, including a large population in which aminoglycoside/glycopeptide serum levels are also evaluated, and audiological tests and audiological test evaluations are evaluated at the beginning of treatment and after discontinuation of treatment within age-appropriate standards.