İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde 2007 yılında yapılan ardışık karaciğer nakli olgularında total hepatektomi materyalinde immun yanıt yönünden STATs, IL-6, IL-10 çalışması ve bunların prognozla ilişkisi
Determinaton of STATs, IL-6, IL-10 regarding immune response and their relationship with prognosis in total hepatectomy materials obtained from consecutive liver transplantation cases performed in Department of General Surgery Faculty of Medicine University of Inonu in 2007.
- Tez No: 224741
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT KIRIMLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karaciger Transplantasyonu, STAT, IL-6, IL-10, Lamivudin, Adefovir, Ribavirin, İnterferon, Liver Transplantation, STATs, IL-6, IL-10, Lamivudin, Adefovir, Ribavirin, Inerferon
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
JAK-STAT (janus kinase- signal transducers and activators of transcription )50'den fazla sitokin ya da büyüme faktörü ile aktive olan çeşitli hücresel fonksiyonlardaönemli rol oynayan sinyal yoludur. JAK'lar reseptör ilişkili tirozinaz kinaz olup bunlarSTAT'ları aktive eder. STAT'lar karaciğerde antiviral defans, karaciğerde hasara karşıkoruyucu etki, karaciğer regenerasyonu, iskemi perfüzyon hasarının inhibisyonundakritik rol oynarlar. Karaciğerde, IL-6 hepatositleri çeşitli akut faz reaktanlarını yapmasıiçin uyarır, ek olarak IL-6 karaciğer rejenerasyonunda önemli rol alır ve karaciğerhasarına karşı korur. IL-6 özellikle STAT3 aktivasyonunu indüklemektedir. IL-10'daSTAT'ların aktivasyonunda rol oynamaktadır.Biz çalışmamızda 2007 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut ÖzalTıp Merkezi'nde HBV ve HCV'ye bağlı siroz nedeni ile karaciğer transplantasyonuyapılan 45 olguyu çalışmamıza dahil ettik. Hastalar Tx öncesi kullandıkları ilaçlarabağlı olarak 3 gruba ayrılmıştır (n=15). Grup A Lamuvidin, Grup B Adevofir, Grup Cİnterferon veya interferon+ ribavirin tedavisi almıştır.Hepatektomi materyaline ait dokulara immunohistokimyasal olarak STAT1,2,3,5,5a,5b,IL-6 ve IL-10 uygulanmıştır. Hepatositler, safra yolu epiteli, lenfositler,portal alandaki makrofajlar, Kupffer hücreleri ve stromadaki fibrobast, endotelboyanmaları incelenmiştir. STAT 2, 3 ve IL-6 ekspresyonları Lamivudin alan gruptahepatositlerde anlamlı olarak fazla bulunmuştur. STAT 2 için Adefovir kullananhastalarla interferon kullanan hastalar karşılaştırıldığın da anlamlı fark mevcut olup,STAT 3 ve IL-6 ekspresyonları arasında bu iki grup arasında anlamlı farklılıksaptanmamıştır.STAT 5a akspresyon yönünden STAT 2 ekspresyonu ile ters ilişki mevcut olup,interferon alan grupda en fazla, lamivudin alan grupta en az STAT 5a ekspresyonusaptanmıştır. STAT 1 ve 5 ekspresyonu tüm gruplarda zayıf olup gruplar arası anlamlıfark yoktur. STAT 5b ekspresyonu tüm gruplarda yüksek derecelerde olup gruplar arasıanlamlı fark yoktur. IL-10 ekspresyonu interferon grubunda en az olup, adevofir velamivudin grupları arasında anlamlı fark mevcut değildir.KC Tx'dan sonra bazı hastalarda erken dönem rejeksiyon görülürken bazıhastalarda immun tedavi ihtiyacı minimum olmaktadır. Primer hastalık nüksü de Txsonrası bir diğer problemdir. STAT'lar karaciğerde antiviral defans, karaciğerde hasarakarşı koruyucu etki, karaciğer regenerasyonu, iskemi perfüzyon hasarının inhibisyonugibi pek çok fonksiyona sahiptir. Farklı ilaç kullanan hastalarda; STAT ve STAT'larınİL ekspresyonu üzerindeki etkisi immunmodulasyonda Tx sonrasında önemli roloynayabilir. Bu durumun hasta izlemlerinde göz önünde bulundurulması gerektiğinidüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Janus kinase- signal transducers and activators of transcription ( JAK-STAT )signaling pathway, has been implicated in a variety of cellular functions, which is foundto be activated by more than 50 cytokines or growth factors JAKs are receptor mediatedtirozinaz kinaz which activate STAT. The STAT family plays critical roles in antiviraldefense, acue phase response, hepatic injury, repair, inflammation, transformation andhepatitis. In the liver, interleukin-6 stimulates hepatocytes to produce a variety of acutephaseproteins, also plays an important role in liver regeneration and protection againstliver injury. IL-6 induces mainly the activity of STAT3. IL-10 also plays a role in theactivaty of STAT3 in the liver.Total hepatectomy materials of the 45 cirrhotic patients undergone to livertransplantation ( LTx) due to chronic HBV or HCV hepatitis in Inonu UniversityTurgut Ozal Medical Center, Malatya are recruited in our study and sorted into 3 groups( n=15) according to the medication taken prior to LTx. Group A received Lamuvidine,Group B Adevovir and Group C received either interferon or interferon + ribavidin.STAT 1,2,3,5,5a,5b,Il6, IL10 are worked out immunohistocemically. The staining ofthe hepatocytes, bile duct epithelium, lymphocytes, macrophages in the portal triadkupffer cells, fibroblast in the stroma. The expression of STAT 2, 3 and IL6 in thehepatocytes are found to be significant in highest group. A compared to that of groups Band C. STAT2 is found to be statistically significant in group B compared to that ofgroup C but there was statistically significence of STAT 3 and IL6 expression betweenthese 2 groups.There was a reverse relation concerning the STAT 5a and STAT 2 expressionwhere as STAT5A expression was found to be atmost high in who take interferon groupC and least in who take Lamivudin group A. STAT1 and STAT 5 expression wereweak in all of the groups. STAT 5b expression was high all of the groups and there wasnot any significant difference of STAT 5b expression between in these groups. IL 10expression was lowest in group c and there was no difference between groupA and B.While, after a LTx some patients pose early rejection, some patients needminimum immunotherapy. Recurrence of the primary disease after LTx is anotherproblem. In the Liver STATs have many functions such as antiviral defence, liverregeneration, inhibition of the ischemi-reperfusion injury. STAT and its effect on ILexpression in patients, taking different medicationmay play a pivotal role in theimmunompdulation after LTx. These must be taken into consideration in the patientfollow-up.