Doğumsal kalp hastalığı ve/veya majör anomalisi olan çocuklarda maternal eser element vitamin düzeyleri
Maternal serum trace elements and vitamins levels of children with congenital heart disease and/or major anomalies
- Tez No: 224740
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal kalp hastalığı, etyoloji, maternal, eser element, vitamin, Congenital heart disease, etiology, maternal, trace elements, vitamin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Doğumsal kalp hastalıkları majör anomaliler arasında en fazla görülen defektler arasındadır. Gastrointestinal, genitoüriner, MSS anomalileri ile birlikte sıkça görülmektedir. Doğumsal kalp hastalığının etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma DKH etiyolojisinde maternal ve çevresel faktörlerin etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.Gereç ve yöntem: Hastanemizde DKH ve/veya majör anomali tanısı alan 78 hasta ve annesi ile aynı yaş grubundaki 69 sağlıklı çocuk ve annesi çalışmaya alındı. Sendromik hastalar çalışmaya alınmadı. Çalışmada; bebeğin doğum ağırlığı, cinsiyeti, yaşı, kalp hastalığı ve diğer sistem majör anomalilerinin varlığı sorgulandı. Gebelik öncesi anne yaşı, baba yaşı, akrabalık durumu, annenin vücut kitle indeksi, annenin eğitim durumu, kaçıncı gebelik olduğu, ölü doğum hikayesi sorgulandı. Annenin gebelikte aldığı kilo, demir kullanımı, multivitamin kullanımı, babanın sigara kullanım öyküsü, diyabet, preeklempsi, hiperemezis olup olmadığı sorgulandı. Tüm annelerin kanında magnezyum, çinko, bakır, B12 vitamini, folik asit, A vitamini, E vitamini ve homosistein düzeyi bakıldı.Bulgular: Hasta grubunda (n=78) 56 hastada DKH ve/veya diğer anomali tespit edildi. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında; pasif sigara içiciliği (% 61,8 hasta, % 40,6 kontrol) açısından anlamlı fark olduğu görüldü. Hasta grubunda anneye ait çinko (p=0,006), A vitamini (p=0,0001) ve E vitamini (p= 0,025) düzeyinin kontrol grubuna göre daha düşük, homosistein (p= 0,008) düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edildi .Sonuç: Bu çalışma DKH ve diğer anomalilerinin etyolojisinde maternal önlenebilir faktörlerin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Congenital heart disease (CHD) is one of the most frequent congenital major anomalies. It is encountered frequently besides gastrointestinal, genitourinary and central nervous system anomalies. The etiology of the CHD is not exactly identified. The aim of this study is to investigate the maternal and environmental factors leading to CHD.Material and method: Seventy eight children having diagnosed as CHD and/or major congenital anomaly in our hospital, their mothers, and age matched 69 healthy children, their mothers are included in the study. Syndromic patients are not included within the study. During the study the birth weight, sex, age, heart disease and other systemic major anomalies are investigated. Mother?s age , father?s age, consanguinity, mother?s body mass index, maternal status of education, number of parity, stillbirth history were investigated. Mother?s gain of weight during the pregnancy, iron supplementation, multivitamin usage, father?s history of smoking, diabetes, preeclampsia, presence of hyperemesis were recorded. Mother?s magnesium, zinc, copper, B 12 vitamini, folic acid, A vitamini, E vitamini and homocystein levels of blood were studied.Results: Within the patient group (n=78) 56 patients are diagnosed as having CHD and/or other anomalies. Within the patient group, passive cigarette smoking were statistically significant( %61.8 in patient vs. % 40.6 in controls).Maternal zinc (p=0.006), A vitamini (p=0.0001) and E vitamini (p=0.025) levels of the patient group were found lower and homocystein levels (p=0.008) were higher in comparison with the control group.Conclusions: This study showed that there are maternal preventable factors predisposing CHD and other anomalies.