İlköğretim ıı. kademe öğrencilerinin beden eğitimi dersi hakkındaki düşünceleri ve beklentileri (Konya örneği)
Thoughts and expectations of the primary school second step students about the gym lesson, example of Konya
  1. Tez No: 224758
  2. Yazar: DENİZHAN EKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEN TAŞĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Beden eğitimi dersi, Spor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma resmi ilköğretim okullarının II. Kademe öğrencilerinin beden eğitimi dersi hakkındaki düşünceleri ve beklentilerini belirlemeyi amaçlamaktadır.Araştırma evreni olan Konya ili Bozkır ilçesinde bulunan ilköğretim okullarının II. Kademe öğrencilerinin beden eğitimi dersi hakkındaki düşünceleri ve beklentilerinin araştırılmasını hedefleyen bu araştırma, anket modelindedir. Bu kapsamda, ilköğretim okullarının 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerinden gönüllülük esasına göre istekli olanların görüşleri tespit edilerek veriler ışığında var olan durum betimlenmiş, öğrenci görüşleri cinsiyet farklılığına göre karşılaştırılmıştır.Veriler çapraz tablo şeklinde % ve frekans dağılımları verilerek özetlenmiş, bazı sorularda Ki-Kare testi kullanılmış ve hata düzeyi 0,05 olarak alınmıştır.Okulda en çok ilgi duyulan dersler, uğraşılan spor branşları, beden eğitimi ders saatinin yeterliliği, okulların katılacağı spor branşları konuları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca beden eğitimi spor faaliyetlerine katılım nedenleri ile okulların yarışmaya katılması istenilen spor branşları arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur p < 000,5.Sağlık sorunları, yapılan spor faaliyetlerinden fiziksel ve ruhsal yönden fayda görme, çevrede uygun spor alanı bulunma, ailelerde sporla ilgilenme, ailelerin spora teşvik etmeleri, spordan para kazanma isteği, beden eğitimi derslerinin nasıl geçtiği, beden eğitimi derslerinin sevilen yönleri, beden eğitimi derslerinin sevilmeyen yönleri, beden eğitimi derslerinin nasıl işlenmek istendiği, beden eğitimi derslerinde teorik bölümün gerekliliği, teknolojik araçlarla görsel ders işlenmesi, spor faaliyetlerine katılım nedenleri, okulda yapılamayan ve yapılmak istenen spor branşlarının bulunup bulunmadığı konuları ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır p > 000,5.Sonuç; Çevrede yeterli spor kulübü olmaması, çevrenin sosyal faaliyet tercihlerinden dolayı sporun yeterli ilgiyi görmediği ve beden eğitimi ders saatlerinin yetersiz olmasına rağmen derslerin sevildiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research intends to determine the thoughts and expectations of formal primary schools second grade students (6, 7 and 8. classes) about physical education lesson.This research, made in Bozkır in Konya, is a poll model that aims to search the thoughts and expectations of formal primary schools second grade students about physical education lesson. In this extent, the views of 6,7 and 8 classes students of primary schools have been determined according to volunteering principle. These views have been described in the light of datums and students? views have been compared according to sex difference.Datums have been summarized in the shape of transverse table being given %(percent) and frequency distribution. Ki-Kare Test has been used with several guestions and error level has been determined being 0,05.A meaningful relationship among the lessons loved best, sport branches, the adequacy of physical education lesson hour, the sport branches subjects that schools will participate and sex has been found. Otherwise a meninful relationship between the reason in participation physical education sport activities and sport branches being wanted to participate races from schools.