İlköğretim ikinci kademe sekizinci sınıf öğrencilerinin fiilimsiler konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesi
Determining misconceptions of primary school 2nd level 8th grade students about gerundials
- Tez No: 322196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Yanılgısı, Fiilimsiler, Üç Aşamalı Test, Türkçe Öğretimi, Concept, Misconception, Gerundial, Three- Stage Test, Teaching Turkish
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, ilköğretim ikinci kademe sekizinci sınıf öğrencilerinin Türkçe dersi ?fiilimsiler? konusundaki kavram yanılgılarını belirlemektir. Bu amaçla geliştirilen üç aşamalı fiilimsiler konusundaki kavram testi, Zonguldak İli Alaplı İlçesindeki dört ilköğretim okulunda (Ahmet Zeki Atalay İ.Ö.O, Atatürk İ.Ö.O, Karşıyaka İ.Ö.O, Merkez İ.Ö.O) 302 öğrenciye uygulanmıştır.Üç aşamalı kavram yanılgısı tespit testi, 302 öğrenciye uygulanmadan önce yirmi beş soru olarak 115 öğrenciye uygulanmıştır. Pilot uygulama sonucunda testteki maddelerin analizleri ITEMAN programı kullanılarak yapılmıştır. İki soru hatalı olduklarından testten çıkarılmıştır. Testin alpha değeri 0,802 çıkmıştır. Test, 23 soru olarak 302 öğrenciye uygulanmıştır. Üç aşamalı kavram yanılgısı testi uygulandıktan sonra, öğrencilerin üç aşamaya verdiği yanıtlar ayrı ayrı Microsoft Office Excel programına girilmiştir. Bu veriler daha sonra SPSS programına aktarılarak sonuçlar elde edilmiştir. Çıkan verilerden yola çıkılarak öğrenciler; yanlış yanıtlayanlar ve doğru yanıtlayanlar şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Bu iki grup da kendi içerisinde, açık uçlu kısma ve eminim- emin değilim kısmına verdikleri yanıtlar dikkate alınarak üçer gruba ayrılmıştır.Çıkan sonuçlara göre sekizinci sınıf öğrencilerinin; ek ezberleme yoluyla fiilimsiler konusunu öğrenmeye çalıştıkları, öğretmenlerin anlattıkların farklı ve yanlış düşünceler içerisinde oldukları, bazı öğrencilerin bu konuda bilgi eksikliğinin bulunduğu ve bazı öğrencilerin de fiilimsi konusunun ön koşulu olan kavramları hatırlayamadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin anlattıklarından farklı ya da yanlış düşünen öğrenciler ile ön koşul kavramları yanlış hatırlayan veya bu kavramlar hakkındaki bilgileri yetersiz olan öğrencilerde, kaynaklarda yer alan bilgilere göre, kavram yanılgısı olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın ?yöntem? bölümünden başlanarak, sekizinci sınıf öğrencilerinin sahip olduğu kavram yanılgıları, bu yanılgıların nedenleri açıklanmıştır. Sonuç bölümünde, öğrencilerin verilerinden yola çıkılarak ortaya çıkan sonuçlar, her soru için, belirtilmiştir. Öneriler bölümünde ise uzmanların ve öğretmenlerin göz önünde bulundurabileceği önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the conceptual errors of the students in the 8th grade in secondary school about the topic of gerund in Turkish lesson. For this reason, the concept test that consist of three stage about the topic of gerund was practiced in the following schools (Ahmet Zeki Atalay Secondary School, Ataturk Secondary School, Karsıyaka Secondary School, Merkez Secondary School).Before the concept error control test which consist of three phases was practised by 302 students, 115 students had had a test of 25 questions as a pilot scheme. After the results of the pilot scheme, a question which has turned true choice and two questions which have mistakes were taken out of the test. The materials analyzed of test was examined by the use of the program of ITEMAN. According to this examination the value of alpha was 0.802. This test of 23 questions was practised by 302 students. The students? answers to the three phases separately, then entered into Microsoft Excel Office. Then this data is transferred to the SPSS program, results have been obtained. On the basis of these results; the students were divided into two groups as; correctly ? wrongly respondents. Also these two groups are divided into three considering the responses of , open-ended section, and I'm sure - I'm not sure. The results of analyzing were interpreted. According to the results of research, it was observed that the students in the eighthth graders, tried to learn the subject of additional gerund through, some students were lack of knowledge about ?gerund? and some students couldn?t remember the pre- requisite information. It was suggested that the students who thought different or wrong with the prerequisite concepts remembering incorrectly, or that insufficient information about these concepts in students, according to the information in the literature, concluded that misconceptionFrom starting to method of research, misconcept of eighthth grades students with the reasons were explained. In the conclusion, the findings of the students on the basis of results for each question, indicated. At recommendation section, recomendations of which the experts and teachers should take into considerations were made.