İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin spor yapma durumlarına göre sosyalleşme seviyeleri
Examination of second grade primary education students socialization level
  1. Tez No: 224786
  2. Yazar: OLCAY KİREMİTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme seviyesi, Spor yapma, Güvenilirlik-Geçerlilik, Socialization level, sport participation, reliability-validity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, orijinal formu Almanca olan Brettschneider (2004) tarafından geliştirilenSosyalleşme ölçeğinin, Türkçe konuşan 7. ve 8. Sınıf öğrencileri için psikometrik özellikleriniincelenmektir.Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında ölçek AlmancadanTürkçeye çevrilmiş ve 662 7. ve 8.sınıf örencisine uygulanmıştır. Ölçeğin faktör yapısını incelenmesiiçin elde edilen veri setine açıklayıcı faktör analizi uygulanmış, ayrıca ölçeğin tamamı ve alt boyutlarıiçin iç tutarlılık kat sayısı uygulanmıştır. Sosyalleşme ölçeğinin Türkçe formunda orijinal formunauyumlu olan 11 faktör tanımlanmıştır. Ancak iki maddenin orijinal faktörlerinden sapma gösterdiğitespit edilmiştir. Ölçek iç tutarlılık katsayısı ise ölçeğin tamamı için .71 olarak hesaplanmıştır.İkinci aşamada sorunlu iki madde ölçekten uzaklaştırılarak ölçeğin yeni formu 1085 7. ve 8.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. İkinci çalışmanın sonuçlarına göre sosyalleşme ölçeği Türkçeformunun faktör yapısı orijinal formuyla bütünüyle örtüşmektedir. Ölçek iç tutarlılık katsayısı hemölçeğin tamamı için hem de ölçeğin alt boyutları için kabul edilebilir düzeydedir.Sonuç olarak sosyalleşme ölçeğinin Türkçe formu, Türkçe konuşan 7. ve 8.sınıf öğrencilerindesosyalleşme düzeyini ölçmek için uygun bir ölçme aracı olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to adopt Socialization Scale orginally developed in German byBrettschneider (2004) for Turkish speaking 7. and 8. graders and examine its psychometric properties.Study was carried out in two phases. In the first phase scale was translared into Turkish and applied662 7. and 8. graders. Explanatory factor analyses was used in order to examine scale?s factorsturucture. In addition internal consistency coefficietnt was also computed. Consistent with the scale?soriginal form 11 factor were identified in Turkish form of Socialization Scale. However two items haddeviated from orginal factors. Internal consistency coefficient was .71 for entire scale.In the second phase two problematic items were excluded from the scale and new version of thescale was applied 1085 7. and 8. graders. According to second study?s results factor sturucture ofTurkish version of the Socialization Scale is completely consistent with original form and hadeccceptable internal consistency coefficient for both entire scale and 11 subscales.In conclusion Turkish version of the Socialization Scale is a valid and reliable devise to measuresocializing level of Turkish speaking 7. and 8. graders students.