CRP 1059G/C polimorfizminin tromboz ve kardiyovasküler hastalıklardaki etkisi
The effect of CRP 1059G/C polymorphism in trombosis and cardiovascular diseases
  1. Tez No: 224791
  2. Yazar: ÖZKAN GÜBE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CRP (C-reaktif protein) geni, polimorfizm, tromboz, kardiyovasküler hastalıklar, Real time online PCR, CRP (C-reactive protein) gene, polymorphism, thrombosis, cardiovascular diseases, Real time online PCR mail: [email protected]
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda, CRP G1059C polimorfizminin tromboz ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkisinin olup olmadığının araştırılması hedef olarak alınmıştır. Çalışmamızda, kontrol grubu 46 sağlıklı bireyden ve çalışma grubu ise tromboz tanısı almış 13 hasta ve koroner arter hastalığı (KAH) tanısı almış 37 hastadan oluşturulmuştur. Tüm bireylerden 4'er ml'lik EDTA' lı tüplere alınan kan örneklerinden DNA izolasyonu yapılmış ve ayrıca klinik bilgiler kaydedilmiştir. DNA izolasyonları aşamasından sonra LC cihazında Real time online PCR yöntemi kullanılarak CRP G1059C gen polimorfizmleri analiz edilmiştir. KAH ve kontrol grubunu karşılaştırdığımız zaman KAH grubundaki olguların trigliserid, HDL ve hs- CRP seviyelerinin, kontrol grubundan anlamlı derecede fazla yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Tromboz grubundaki olguların trigliserid ve CRP seviyeleri kontrol grubundan anlamlı derecede fazla olduğu saptanmıştır (p0,05) Kontrol ve çalışma grupları arasında bazal CRP seviyeleri ile CRP G1059C polimorfizminin ilişkisine bakıldığında G1059C polimorfizminin CRP seviyeleri üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı gözlenmiştir (p>0,05). Bu grupları CRP G1059C polimorfizmi açısından incelediğimizde de aralarında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır (X2=1,213, p>0,05). Haplotip analizi açısından kıyaslandıklarında ise yine aralarında anlamlı bir farklılığın olmadığı gözlenmiştir (X2= 0,034, p>0,05). Sonuç olarak, CRP G1059C polimorfizminin CRP seviyeleri ilişkili olmadığı ve G1059C gen polimorfizmin tromboz ve kardiyovasküler hastalıkların gelişmesinde etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate whether CRP G1059C polymorphism is associated with thrombosis and cardiovascular diseases. In our study, 46 healthy individuals were classified as control group and 13 patients who were diagnosed with thrombosis and 37 patients who were diagnosed with coronary artery disease were classified as working group. DNA was isolated from 4 ml peripheric blood samples taking all of individuals and also clinical observation and data were saved. After isolation of DNA, CRP G1059C gene polymorphisms were analyzed using Real time online PCR technique in LC machine. When KAH and control group were compared for HDL and hs-CRP it was found that HDL and hs- CRP levels is significantly high in the working group (p0,05). CRP levels and trigliserid are significantly high in the thrombosis group than the control group (p0,05). Any statistically significant effect of G1059C polymorphism in the CRP levels was found (p>0,05). Any statistically significant in CRP gene polymorphism between the two of groups was found (X2=1, 213, p>0, 05). Any statistically significant in haplotypes between the two of groups was found (X2=0,034, p>0, 05). In conclusion, It was determined that there is no significant correlation between CRP G1059C polymorphism and hs-CRP levels and this polymorphism doesn?t affect in thrombosis and the development of cardiovascular diseases.