Fekal inkontinanslı hastalarda iki farklı bakım ürününün perineal dermatit oluşumuna etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of two different care products on perineal dermatitis in patients with fecal incontinence
  1. Tez No: 224806
  2. Yazar: YILDIZ DENAT
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA KHORSHID
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: fekal inkontinans, perineal dermatit, perianal torba, diaper, fecal incontinence, perineal dermatitis, perianal pouch, diaper
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu arastırma, fekal inkontinansı kontrol altına almada kullanılan iki farklı ürünün (perianal torba ve diaper) perineal dermatit olusumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıs prospektif yarı deneysel bir çalısmadır. Arastırma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji ve Nörosirurji Kliniklerinde ve Gürçesme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde 01/07/2006 ve 30/7/2007 tarihleri arasında yürütülmüstür. Arastırmanın örneklemini randomize kontrollü örnekleme teknigi ile seçilen 30 hasta (perianal torba grubu=15 kisi, diaper grubu=15 kisi) olusturmustur. Veriler , ?Hasta Tanıtım Formu?, ? Hasta zlem Formu?, ?Perineal Cilt Bütünlügü Degerlendirme Formu? ile toplanmıstır. Hastaların perineal cilt bütünlügü diaper grubundaki hastalarda her gün, perianal torba grubundaki hastalarda ise anal bölge dısındaki bölgelerde hergün anal bölgede ise torba degisimi sırasında torba çıkarıldıktan 20 dakika sonra degerlendirilmistir. Arastırma kapsamına alınan perianal torba ve diaper grubundaki hastaların dermatit olusma durumları, dermatit olusma günleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmustur (p0.05). Sonuç olarak, perianal torba uygulanan hastalarda, diaper uygulanan hastalara oranla daha az oranda ve daha uzun sürede perineal dermatit olustugu, perianal torba ve diaper kullanımının sakrum, sag ve sol kasık, sag ve sol uyluk ve skrotumda gelisen perineal dermatitin siddetini etkilemedigi bunun yanında sag ve sol kalçada gelisen perineal dermatitin siddetini etkiledigi saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This research is a prospective semi-experimental study which is carried out to investigate the effects of two distinct products (perianal pouch and diaper) used to manage fecal incontinence, on the occurrence of dermatitis. Research was conducted in Neurology and Neurosurgery Clinics of Ege University Medical Faculty Hospital and Gürçesme Zübeyde Hanım Rest Home between the dates of 01 July 2006 and 30 July 2007. Thirty bedridden patients who were selected through a randomized controlled sampling technique (perianal pouch group 15 individuals, diaper group 15 individuals) comprised the sampling of the research. Data were collected with ?Patient Identification Form?, ?Patient Observation Form? and ?Perineal Skin Integrity Assessment Form?. In diaper group the perineal skin integrity of patients was evaluated every day, in perianal pouch group areas other than the anal region were evaluated every day but the anal region was evaluated during pouch replacement time, and after 20 minutes following the removal of the pouch. A statistically significant difference was found between the perianal pouch and diaper groups of patients included in the scope of research in terms of dermatitis occurrence status and dermatitis occurrence days (p0.05). Finally, it was determined that perineal dermatitis has occurred less frequently and more prolonged time in perianal pouch group of patients than in diaper group of patients; that use of perianal pouch and diaper did not affect the severity of perineal dermatitis developed at sacrum, right and left groins, right and left thighs and scrotum but it affected the severity of perineal dermatitis developed at right and left hips.