Kronik periodontitis ile MMP-1 ve MMP-13 promoter polimorfizminin ilişkisi
Relationship of MMP-1 and MMP-13 promoter polymorphism with chronic periodontitis
- Tez No: 224837
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL ATİLLA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: MMP-1, MMP-13, gen polimorfizmi, dişeti oluğu sıvısı, kronik periodontitis, MMP-1, MMP-13, gene polymorphism, GCF, chronic periodontitis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Şiddetli KP'li ve periodontal sağlıklı bireylerde MMP-1 ve MMP-13 promoter polimorfizmlerinin incelenmesi, bu polimorfizmlerin fenotipe yansımasının ve cerrahisiz periodontal tedaviye etkisinin ortaya konması ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) enzim seviyeleri ile genotipin ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Şiddetli KP'li 102 hasta (KP) ve 98 periodontal olarak sağlıklı birey (S) olmak üzere toplam 200 gönüllü bireyin periferik kan örneklerinden genomik DNA elde edildi. MMP-1 -519A/G, - 1607 1G/2G ve MMP-13 -77A/G polimorfizmleri standart PCR-RFLP yöntemi, MMP-13 -291 11A/12A polimorfizmi ise gen dizileme yöntemi ile incelendi. Başlangıçta ve cerrahisiz periodontal tedaviden sonraki dönemlerde klinik periodontal parametreler saptandı. Başlangıç ve 6. ayda DOS örneklerinde MMP-1 ve MMP-13 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: KP ve S gruplarının incelenen MMP-1 ve MMP-13 genotip dağılımları arasında fark saptanmadı. -1607 2G allel sıklığının S grubuna (%25.3) göre KP grubunda (%33.7) istatistiksel anlamda yüksek olduğu belirlendi. Lojistik regresyon analizi, incelenen polimorfik allel taşıyıcı genotiplerin KP için risk faktörü oluşturmadıklarını gösterdi. Cerrahisiz periodontal tedaviden 6 ay sonra -519G allel taşıyıcı genotip (GG ve AG) grubunda 4-6 mm KAK olan bölgelerin oranının AA genotip grubundan daha fazla olduğu saptandı. -519G allel taşıyıcı genotip grubunda DOS MMP-1 seviyesinin başlangıçta ve 6. ayda, AA genotipi grubundan daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmamız, Türk toplumunda MMP-1 ve MMP-13 gen promoter polimorfizmlerinin şiddetli KP ile ilişkili olmadığını, ancak MMP-1 -1607 2G polimorfik allelini taşıyan bireylerin şiddetli KP'ye daha yatkın olabileceklerini ortaya koymuştur. Ayrıca MMP-1 -519G alleli varlığının, periodontal tedavi planlamasında önemli bir parametre olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aims were a) to investigate the promoter gene polymorphisms of MMP-1 and MMP-13 in severe CP and healthy subjects, b) genotype-phenotype relationship, c) the effect of periodontal therapy on these genotypes, d) GCF enzyme-genotype relationship. Material and Methods: Genomic DNA was obtained from the peripheral blood of 102 patients severe CP, and 98 periodontally healthy (H) subjects. MMP-1 (-519A/G, -1607 1G/2G) and MMP-13 (-77A/G, -291 11A/12A) promoter polymorphisms were determined by PCR-RFLP and DNA sequencing methods. Clinical periodontal parameters and GCF samples were collected at baseline and at 6 months after nonsurgical periodontal therapy. GCF MMP-1 and MMP-13 levels were analyzed by ELISA. Results: The distribution of MMP-1 and MMP-13 genotypes did not significantly differ between study groups. The frequency of the -1607 2G allele significantly increased in patients with CP (33.7%) compared to H subjects ((%25.3). Logistic regression analysis showed that investigated polymorphic allele carrying genotypes were not risk factor for CP. -519G allele carriers (GG and AG) had higher percentage of sites with 4-6 mm CAL compared to AA genotypes at 6 months after nonsurgical periodontal therapy. -519G allele carriers had higher GCF MMP-1 levels compared to AA genotypes at baseline and at 6 months. Conclusions: These data suggest that MMP-1 and MMP-13 gene polymorphisms are not associated with the susceptibility to severe CP in Turkish population. But, subjects carrying -1607 2G allele could be more susceptible to severe CP. Moreover, MMP-1 -519G allele could be an important parameter in the planning of periodontal treatment.