Tremorun elektrofizyolojik belirtileri
Electrophysiological correlates of tremor
- Tez No: 224840
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Tremor, analiz, elektromiyografi, Tremor, analysis, electromyography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tremor, vücut bölümlerinin istemsiz ve ritmik salınımları olup hareket bozuklukları içinde en yaygın olarak görülen semptomdur. Tremorun frekansı, ortaya çıktıgı vücut pozisyonu ve paterni hastalıgın sınıflandırılmasında ve ayırıcı tanısında kullanılan önemli parametrelerdendir. Tremor ölçümü üzerinde birçok çalısma yapılmaktadır ve elektromiyografik ölçüm metodu tremor ölçümü için kullanılan metotlardan biridir. Çalısmada, elektromiyografik ölçüm metodu ile farklı tremor gruplarından tremor kayıtları alınarak bu kayıtlar üzerinde ileri analizler yapılmıstır. Bu sekilde tremorun elektrofizyolojik belirtileri arastırılmaya çalısılmıs ve farklı tremor grupları arasındaki ayırıcı karakteristikler ortaya konulmaya çalısılmıstır. Elde edilen sonuçlar, elektromiyografik ölçüm yönteminin, diger ölçüm yöntemlerine alternatif olmasa da bunlara yardımcı ve sonuçlarını destekleyici nitelikte olabilecegini göstermistir.
Özet (Çeviri)
Tremor, an involuntary and rhythmic oscillatory movement of body parts is the most common movement disorder. Frequency of tremor, body position in which tremor occurs and pattern of tremor are the parameters which are used in the classification of the disease and differential diagnosis. There are several methods of tremor measurement and electromyography is one of them. In the present study, by recording tremors from various subject groups with different types of tremor extensive analyses could be carried out. Thus electrophysiological correlates of tremor could be investigated as intended and attempts were made to classify tremors on the basis of concurrent muscle activity. Our results show that even if it cannot be an alternative to direct measurment, electromyography can support and verify the results of other methods of tremor measurement.