Diyabetli Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğunun İncelenmesi
The Investigation of Sexual Dysfunction in Diabetic Women
  1. Tez No: 224839
  2. Yazar: EMEL DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYFER KARADAKOVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, kadın, cinsel islev bozuklugu, Diabet, female, sexual dysfunction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Diyabetes Mellitus (DM), cinsel islev bozuklugunun etiyolojisinde yer alan sistemik hastalıkların basında gelmektedir. Diyabet, bir kadının cinsel iliskiye girmesini ve bu cinsel iliskiden alacagı zevki etkileyerek cinsel iliskiyi agrılı ve sıkıntılı bir duruma getirebilir, cinsel iliskide isteksizlige neden olabilir. Bu arastırma, diyabetli kadınlarda cinsel islev bozuklugunun incelenmesi amacıyla planlanmıstır. Arastırma, Nisan 2006-Mayıs 2007 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ç Hastalıkları Klinigi Endokrinoloji Poliklinigi' nde izlenen ve Ege Diyabetle Yasamı Kolaylastırma Dernegi' ne kayıtlı, arastırma sınırlılıklarına uyan 150 diyabetli kadın hasta arasında yapılmıstır. Arastırmada, veri toplama yönteminde, hasta tanıtım formu ve ülkemizde önceden geçerlilik ve güvenirlik çalısması yapılmıs olan kadın cinsel islev ölçegi kullanılmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde, sayı-yüzde dagılımı, Independent Samples t testi, tek yönlü (ANOVA) varyans analizi uygulanmıstır. Arastırmaya katılan hastaların % 24,7' si 46-50 yas grubunda, % 44' ü normal kilolu, % 48' i lise ve dengi okul mezunu, % 36,7' si ev hanımı, % 60,7' si Tip 1 DM oldugunu bildirmistir. Hastaların, kadın cinsel islev ölçegi toplam puan ortalamaları ile çocuk sahibi olma, çocuk sayısı, DM tanısı alma süreleri ve gelisen komplikasyon durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanamamıstır. Arastırmaya katılan hastaların cinsel islevlerinin yas, beden kitle indeksi, ögrenim durumu, meslek, diyabet tipi, HbA1C degeri ve cinsel sorun yasama durumundan etkilendigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM), leads the systemic diseases in the etiology of the sexual disfunction. Diabetes can prevent a woman from having a sexual intercourse; affect the pleasure that she gets through the intercourse and make it painful and stressful. Moreover, it can cause reluctance in sexual intercourse. This study was performed to investigate the sexual disfunction in diabetic women. This study was conducted by the rules on 150 diabetic women from Ege Society of Facilitating Life With Diabetes and those from Endocrinology Out-Patients? Clinic of Internal Diseases Clinic of School of Medicine University of Ege between April 2006 and May 2007. As data collection methods, patient identification form and female sexual function scale which has been proved valid and reliable in our country were used. In the evaluation of data, point-percentage distribution ,independent samples t-test , single variant analysis (ANOVA) were performed. 24,7 % of the patients included in the study were between 46-50 years old, 44 % of them were with normal weight, 48 % graduated from high school, 36,7 % were housewives, 60,7 % had Type 1 DM. It was found that the sexual functions of the patients included in the study were affected by their age, body mass index (BMI), educational status, occupations, diabetes type, HbA1C value and the situation of having a sexual problem. No statistically significant correlation was found between the total point averages of female sexual function scale and having a birth, number of children, the time of diagnosis for DM and complications.