Septum deviasyonu ve kontralateral alt konka hipertrofisi olan hastalarda uygulanan konka submuköz rezeksiyonunun nazal hava yolu üzerine etkisi (prospektif klinik çalışma)
The effect of submucous resecti on nasal patency applied on the patients with septal deviation and contralateral inferior turbinate hypertrophy: a randomized clinical trial
- Tez No: 224846
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM CERYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Septum deviasyonu, alt konka hipertrofisi, akustik rinometri, rinomanometri, Septoplasty, Inferior turbinate hypertrophy, Acoustic rhinometry, Rhinomanometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Burnun birincil fonksiyonu solunumdur ve burun tıkanıklığı da en yaygın rinolojik yakınmadır. Burun tıkanıklığı olan hastalarda saptanan en sık nedenler septum deviasyonu ve alt konka hipertrofisidir. Bu patolojilerin tanısında günümüzde en sık kullanılan objektif nazal hava yolu testleri akustik rinometri (AR) ve rinomanometri (RM)'dir.Burnun nazal hava pasajı olmak dışında koku alma, koruma, temizleme ve havanın ısısı ile neminin ayarlanması gibi diğer önemli fonksiyonları da vardır. Burun tıkanıklığının nedenleri arasında sayılan alt konka patolojilerini tedavi etmeyi hedefleyen cerrahi girişimlerin siliyer aktivite üzerine etkilerinin objektif olarak gösterilmesi, cerrahi sonuçların yarar oranının belirlenmesi açısından gereklidir.Çalışmamızda, septum deviasyonu olan hastalarda septoplasti ile birlikte kompanzatuvar kontralateral alt konka hipertrofisinin tedavisi için alt konka submuköz rezeksiyonu uygulanmıştır. Alt konkaya uygulanan bu cerrahi işlemin nazal obstrüksiyonun tedavisindeki etkinliğinin AR ve RM kullanılarak objektif ölçümlerle ortaya konulması ve konka cerrahisinin nazal siliyer fonksiyon üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya septum deviasyonu ve kompanzatuvar kontralateral alt konka hipertrofisi saptanan 42 hasta alındı. Tüm hastalara fonksiyonel septoplasti yapıldı. Randomize olarak seçilen 21 hastaya septal cerrahi ile eş zamanlı olarak hipertrofik alt konkanın tedavisine yönelik submuköz rezeksiyon uygulandı.Objektif nazal hava yolu değerlendirilmesi için hastalara preoperatif dönemde AR ve RM testleri uygulanarak nazal kavite kesitsel alanı ve nazal hava yolu volümleri belirlendi. Aynı testler postoperatif olarak 1., 3. ve 6. aylarda tekrarlandı. Konka cerrahisi uygulanan grupta konkanın mukosiliyer transport fonksiyonunda değişiklik olup olmadığının anlaşılabilmesi için preoperatif olarak, tüm hastaların nazal siliyer fonsiyonları, sakkarin taşınma zamanı testi kullanılarak hesaplandı.Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında septum deviasyonu ile birlikte bulunan konka hipertrofisinde septoplasti ile birlikte hipertrofik konkanın küçültülmesine yönelik yapılan submuköz rezeksiyon nazal hava yolu kesitsel alanında istatistiksel olarak anlamlı artış sağlamıştır. Sonuç olarak, hipertrofik alt konkanın submuköz rezeksiyonunun nazal obstrüksiyonun yeterli tedavisi için gerekli olduğu, ayrıca nazal siliyer fonksiyon üzerine olumsuz bir etkisi de bulunmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Respiration is the primary function of the nose and nasal obstruction is the most frequent nasal complaint among patients. Septum deviation and inferior turbinate hypertrophy are the most common etiologic factors for the nasal obstruction. Today, acoustic rhinometry (AR) and rhinomanometry (RM) are the most common objective nasal airway tests performed for the diagnosis of these disorders. Nose have several functions other than being an airway such as smelling, protection, cleaning, adjusting of the temperature and humudity of the air. For the determination of the benefit ratio of inferior turbinate surgery, it is necessary to show the effects of this treatment modality on the nasal ciliary function objectively.In our study, submucous turbinate resection has been used for the treatment of contralateral, compensatory inferior turbinate hypertrophy in patients who had septal deviation.The purpose of this study is to determine the effect of submucous resection on the nasal siliary function and to evaluate the efficacy of this turbinate surgery to relief nasal obstruction by using AR and RM objectively.Fourty-two patients, who had septal deviation and contralateral compensatory inferior turbinate hypertrophy were included in the study. Functional septoplasty was done in all patients. Tweenty-one patients were randomly selected to have submucous resection for the treatment of hypertrophic inferior turbinate at the time of septal surgery. For an objective nasal airway evaluation, cross sectional areas and nasal airway volumes are determined by using AR and RM tests in the preoperative period. The same tests were repeated postoperatively in the 1st, 3rd and 6th months.In order to determine any possible change in the mucociliary transportation function of inferior turbinate among the patients who had inferior turbinate operation, nasal ciliary function of all patients were assessed by using saccarin transportation time test. After the comprasion of the results, there was a statistically significant increase in the nasal airway cross sectional space after the submucous resection on hypertrophic inferior turbinate, at the same time with septoplasty. As a result it seems that, submucous resection to minimize the inferior turbinate against hypertrophy would be necessary for the treatment of nasal obstruction. Otherwise, submucous turbinate resection have not any negative effect on nasal ciliary function.