Konya ilinde pazarlarda açıkta satılan küflü peynirlerde enterohemorajik esherichia coli O157:H7 suşunun varlığının araştırılması
A study on the presence of enterohemorrhagic escherichia coli O157:H7 strain in blue cheese sold in public markets in konya province
  1. Tez No: 224888
  2. Yazar: EDA AKÇAMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UÇKUN SAİT UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Küflü peynir, E.coli, E. coli O157:H7
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, Konya ve yöresinde tüketime sunulan küflü peynirlerden E. coli O157:H7 nin izolasyonu ve identifikasyonu amacıyla yapıldı. Araştırmada Konya ve yöresinde Kasım- 2007 ile Eylül- 2008 ayları arasında 30 semt pazarındaki 234 küflü peynir numunesi incelendi. Her bir peynir satıcısının tezgahındaki satışla sunulan açık ya da küflü peynirlerin içersine konuldukları plastik leğen vb. kaplardan aseptik şartlar altında 200 gramlık numuneler alındı.Toplam 234 küflü peynir numunesinden 40 (% 17)' ından E. coli izole edildi. Tüm E.coli' lerin içinden 3(% 7.5) E. coli O157 ve bunlar 1(% 2.5)'inde E. coli O157:H7 suşu izole edildi. Diğer bir patojen S.aureus'a % 43, indikatör mikroorganizmalardan koliform grubuna ise % 34 oranında rastlandı.Sonuç olarak tüketime sunulan küflü peynir örneklerinde E. coli O157:H7' ye rastlanması, E. coli O157:H7 ile kontaminasyonun meydana gelebileceği halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study vas carried out to isolate and identificate E. coli O157:H7 from blue cheese consumed in Konya region. The investigation was performed between November- 2007 and September- 2008 year between 30 puplic markets and 234 blue cheese merchants were chosen in the district of Konya. Specimens were taken from each stand and from each open product. Three series of specimens weighing 200 g each were collected.From Out of 234 blue chesse samples, 40 (% 17) E. coli and 3 (% 7.5) E. coli O157 and 1(% 2.5) E. coli O157:H7 was isolated and identificated. Another pathogen S.aureus was isolated from 43% of the samples. Coliform group as an indizatör microorganis was detected 34 % of the blue cheese sold in the region.In conclusion, this study indicates that the presence of E. coli O157:H7 in the blue cheese sold in province Konya occurred at 1% which represents a potantial healt hazard.Key words : Blue cheese; E.coli; E. coli O157:H7