Gerilim tipi başağrısı olan hastalarla fibromiyaljili hastaların ve kontrol grubunun serum Adrenomedullin ve Kalsitonin gen ilişkili peptit ?CGRP? düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of level of Adrenomedullin and Calcitonin gene-related peptide ?CGRP? between Tension type headache, fibromyalgia and control group
- Tez No: 224899
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MÜNİFE NEYAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Gerilim tipi başağrısı, Fibromyalji sendromu, Adrenomedullin, CGRP, Tension-type headache, Fibromyalgia, Adrenomedullin, Calcitonin gene-related peptide
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gerilim tipi başağrısı (GTBA) ve fibromiyalji sendromu (FMS) etyolojisi bilinmeyen tekrarlayan ağrı sendromlarıdır. Her iki durumda da klinik, terapötik ve patofizyolojik özellikler benzerdir. Adrenomedullin ve CGRP aynı reseptörleri kullanan iki peptit olup, CGRP'nin migren patogenezinde rolü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada gerilim tipi başağrısı ve fibromiyalji patogenezinde adrenomedulin ve CGRP'nin rolünün olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.Polikliniğe başvuran 35 GTBA hastası, 33 FMS hastası ve 31 sağlıklı birey çalışma kapsamına alındı. Tam kan sayımı, sedimantasyon, CRP ve rutin biyokimyasal tetkikleri yapıldı. Hasta ve kontrol grubundan 10 ml venöz kan örneği alınarak uygun şekilde plazmaları ayrıldı ve -20°C' de saklandı. Plazma AM ve CGRP düzeyleri çalışıldı.Plazma AM düzeyleri GTBA, FMS ve kontrol grubunda sırasıyla; (121.23), (119.09) ve (126.78) pg/ml olarak bulundu. Bu sonuçlara göre GBA grubu ve FMS grubunda tespit edilen serum AM değerleri ile kontrol grubu serum AM değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05).Plazma CGRP düzeyleri GTBA, FMS ve kontrol grubunda sırasıyla; (170.42), (162.61) ve (139.32) pg/ml olarak bulundu. Bu sonuçlara göre GBA grubunda tespit edilen serum CGRP değerleri, kontrol grubu serum CGRP değerlerinden istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.025). FMS grubunda ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05)Bu sonuçlara göre CGRP GBA patogenezinde rol oynayabilir ve ilerideki yıllarda uygulanacak tedavi protokollerinde yer alabilir.
Özet (Çeviri)
Tension-type headache (TTH) and fibromyalgia syndrome (FMS) are pain syndroms, of that etiologies are unknown. In both situations clinical, therapautical and pathophysiological properties are similar. Adrenomedullin (AM) and calcitonin gene-related peptide (CGRP) are two peptids that use the same reseptor. CGRP is thougt to have role in migraine pathogenesis. In this study it?s aimed to research whether AM and CGRP has a role in TTH and fibromyalgia pathogenesis.Thirty-five TTH, 33 FMS patients that addmitted to our outpatient clinic and 31 healty people were icluded into the study. Complete blood count, sedimantion, CRP and other rutine biochemical tests were applied. 10 ml venous blood sample were taken from patients and control groups, the samples were seperated apropriately and kept at -20°C plasma until AM and CGRP levels were measured.Plasma AM levels in TTH, FMS and control subjects were (121.23), (119.09) and (126.78) pg/ml, respectively. AM levels didn?t reveal significant differences between TTH, FMS and control groups (p>0.05).Plasma CGRP levels in TTH, fibromyalgia and control subjects were (170.42), (162.61) and (139.32) pg/ml respectively. CGRP levels were found to be significantly higher in TTH patients when compared with the control groups (p=0.025). There was not significant difference between the FMS and control groups (p>0.05).These results indicate that CGRP may have a role in TTH pathogenesis.