Subakromiyal sıkışma sendromlu olgularda skapular stabilizasyon egzersizlerinin etkinliği
The effectiveness of scapular stabilization exercises in the patients with subacromial impingement syndrome
- Tez No: 224960
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE ÖZCAN EDEER, Y.DOÇ.DR. NİHAL GELECEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal Sıkışma Sendromu, skapular stabilizasyon, kuvvetlendirme egzersizleri, germe egzersizleri, Subacromial impingement syndrome, scapular stabilization, strengthening exercises, stretching exercises
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; Subakromiyal Sıkışma Sendromu (SSS) olan kişilerde germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile skapular stabilizasyon egzersizlerinin, ağrı, omuz eklem hareket genişliği, kas kuvveti, eklem pozisyon hissi ve yaşam kalitesi üzerine etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Anabilim Dalı'na başvurarak SSS tanısı almış olgulardan çalışmaya kabul edilme kriterlerine sahip olan 40 olgu üzerinde yapıldı. Kriterlere uyan tüm hastalar başlangıç ölçümlerinin yapılmasından önce basit rasgele sayılar tablosu kullanılarak 2'ye ayrıldı. Birinci gruba (n= 20) germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, ikinci gruba (n=20) germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine ilave olarak skapular stabilizasyon egzersizleri verildi. Olgular tedavi öncesi ve 6 haftalık tedavi sonunda değerlendirmeye alındı. Değerlendirme kapsamında hastalara ait demografik bilgiler, dominant ekstremite, etkilenen ekstremite, kaç aydır ağrısının olduğu karşılıklı görüşme sonrası verilen cevapların kaydedilmesi ile elde edildi. Hastaların ağrı şiddetleri, omuz eklem hareket açıklıkları, kassal kuvvet, eklem pozisyon hissi, lateral skapular kayma testi (LSKT), Western Ontario Rotator Kılıf İndeksi (WORC) ölçümleri yapıldı. Hastaların algıladıkları semptom değişikliği 3 puanlık bir ölçek ile değerlendirildi. Bulgular: Olguların ağrı şiddetleri, eklem hareket açıklıkları ve WORC indeksi sonuçları tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında gruplar arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Tedavi sonrası Grup 2 olgularının kas kuvvetindeki artma (alt trapez, orta trapez, üst trapez, serratus anterior ve supraspinatus kasları), internal rotasyon ve eksternal rotasyon eklem pozisyon hissi hata derecesindeki azalma ve üç farklı pozisyonda LSKT sonuçlarındaki azalmanın istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulundu (p< 0.05). ÖZET 2 Sonuç: SSS patolojilerinin tedavisinde, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile birlikte verilen sapular stabilizasyon egzersizleri, kas kuvvetinin artırılmasında, eklem pozisyon hissinin geliştirilmesinde ve skapular diskinezinin azaltılmasında daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study was to investigate the effectiveness of stretching and strengthening exercises and the scapular stabilization exercises on the pain, shoulder range of motion, muscle strength, joint position sense and quality of life in the patients with subacromial impingement syndrome (SIS). Material and methods: This study was carried out on 40 patients who had suitable inclusion criteria from the patients had been diagnosed as SIS admitted to the orthopaedic clinic in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Before the beginning measurements all the patients suited to the criteria were separated to 2 groups according to simple random table. Stretching and strengthening exercises were given to the first (n=20) group and scapular stabilization exercises were added to the second group (n=20). The cases were evaluated before and after the 6 week treatment programme. In the evaluation process the demographic data of the patients, dominant extremity, the affected extremity, the period of pain were interviewed. The pain severity, shoulder range of motion, muscle strength, joint position sense, lateral scapular slide test (LSST), Western Ontario Rotator Cuff (WORC) Index measurement were performed. Perceived symptom changes of the patients were assessed by a three points scale. Results: When the before treatment and after treatment pain severity, range of motions and WORC index results of the groups were compared no statistically differences was determined (p>0.05). It was found that after treatment the increase in muscle strengths of Group 2 (lower middle, upper trapezius, serratus anterior and supraspinatus), improvement in the internal and external rotation position senses and the decrease in the LSST results in three different positions statistically higher (p< 0.05). Conclusion: In the treatment of SIS pathologies; scapular stabilization exercises given with stretching and strengthening exercises are effective in increasing the muscle strength, developing the joint position sense and decreasing the scapular dyskinesis.