Yeni tanı konmuş tip I diyabetli çocuklarda plazma glucagon-lıke peptıt 1 düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of plasma GLP-1 concentrations in the newly diagnosed type 1 diabetic children
- Tez No: 225018
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabetes mellitus, glukagon-like peptit 1, C-peptit, serum glukozu, pankreatik beta hücreleri, Type 1 diabetes mellitus, glucagon-like peptide 1, C-peptide, blood glucose, pancreatic beta cells
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada besin alımı ile barsaklardan sentezi uyarılan ve pankreasta insülinotropik etki gösteren Glukagon-like peptit 1 (GLP-1) isimli proteinin yeni tanı konmuş Tip 1 diyabetli çocuklardaki plazma düzeyleri incelenerek bu peptidin Tip 1 diyabetes mellitus patogenezindeki olası rolünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya toplam 47 çocuk alınmıştır. Bunların 25'i yeni tanı konmuş Tip 1 diyabetli hasta, 22'si ise sağlıklı çocuklardı. Deneklere standart OGTT yapılarak 0. ve 30. dakikalarda plazma GLP-1 düzeyi RIA yöntemiyle ölçüldü. Ayrıca eş zamanlı olarak serum glukoz ve C-peptit düzeyleri belirlendi.Bulgular: Tip 1 diyabetli grup ile kontrol grubu cinsiyet, yaş, ağırlık, boy, vücut kitle indeksi ve pubertal durum açısından benzerdi. Tip 1 diyabetli grupta serum glukoz ve HbA1c yüzdesi kontrol grubuna göre daha yüksekti. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında heriki ölçüm noktasında plazma GLP-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Her iki grubun kendi içerisinde plazma GLP-1 düzeyleri 0. ve 30. dakikada istatistiksel olarak farklı değildi (p>0,05). Plazma GLP-1 düzeyleri ile serum C-peptit düzeyleri arasında her iki gruptada korelasyon saptanmadı.Sonuç: Sonuç olarak yeni tanı almış Tip 1 diyabetik hastalarda açlık ve tokluk plazma GLP-1 düzeyleri sağlıklı çocuklarınkinden farklı değildir. Yeni tanı almış Tip 1 diyabetik çocuklarda literatüre göre ilk kez yapılan bu çalışmadaki bulgular plazma GLP-1 düzeylerinin Tip 1 diyabetes mellitus patogenezinde rolü olmadığını düşündürmektedir. Ancak bu çalışmayı balayı dönemini de içerecek şekilde uzatmak farklı sonuçlar ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to find out whether there is any difference in the concentrations of plasma GLP-1, an insulinotropic hormone secreted from the intestine, in response to oral food intake between newly diagnosed Type 1 diabetic children and healthy controls to incur any role of this peptide in the pathogenesis of Type 1 DM.Materials and Methods: The study population consisted of 25 Type 1 diabetic and 22 age, sex, height, weight, BMI, and pubertal status matched healthy controls. Immediately after sampling for blood glucose, HbA1c, C-peptide, and GLP-1 the subjects were administered a standard oral glucose tolerance test. Another sampling was performed for plasma glucose, C-peptide and GLP-1 levels at 30 minutes.Results: As expected blood glucose, HbA1c, and serum C-peptide levels were significanty higher in the diabetes group. Plasma GLP-1 levels both pre and 30 min after OGTT were not different between groups. Also, there were no differences in pre and post OGTT plasma GLP-1 levels within each group. Plazma GLP-1 levels were not correlated with endogenous insulin secretion, as indicated by serum C-peptide levels, in either group.Conclusions: In this first GLP-1 study in type 1 diabetic children immediately after diagnosis, the results do not suggest a role for GLP-1 in the pancreatic insulin response to oral glucose intake. Follow up studies especially at honeymoon period may provide different results.