Kan basıncı profili, arteriel stiffness ve osteoprotegerin ilişkisi
Relationship between blood pressure profile, arterial stiffness and osteoprotegerin
  1. Tez No: 508847
  2. Yazar: SUAT AKGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoprotegerin, arteriyel sertlik, PWV(nabız dalga hızı), dipper, non-dipper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Arteriyel sertlik kardiyovasküler mortalite ve morbidite artışı ile ilişkilidir. Klinik çalışmalar arteriyel sertlik ile yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, hipertansiyon, diyabet ve sigara arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. İnflamasyonun arteriyel sertlik üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Osteoprotegerin (OPG), kemik resorpsiyonun düzenlenmesinde tanımlanmış olan tümör nekrotizan faktör (TNF) reseptör ailesinin bir üyesidir. OPG apopitozisi engelleyerek damar endotel sağ kalımını artırmaktadır. Her ne kadar nedeni tam olarak bilinmese de non-dipping patterni olan kişilerde (gece KB düşüşü %10'dan az) kardiyovasküler mortalite ve morbiditede dipping patterne göre artış olduğu tespit edilmiştir. Biz bu çalışmamızda kan basıncı profilinin (dipper, non-dipper hipertansiyon) kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörü ve uzun dönem prognoz belirlemede önemli bir yeri olan arteriel stiffness ve kardiyovasküler hastalıklarda tedaviye cevabı, prognozu, hastalığın aktivitesini belirleyici bir ölçek olarak öngörülen osteoprotegerin ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Haziran 2014 - Haziran 2015 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniveristesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı polikliniklerine başvuran ESC/ESH 2013 ve JNC-8 önerileri doğrultusunda hipertansiyon tanı kriterlerine göre HT tanısı almış, yeni tanı konmuş ve ilaç kullanmayan 21'i kadın 15'i erkek olmak üzere 36 hasta ile kontrol grubu olarak herhangi bir ilaç kullanmayan, sistemik hastalığı olmayan 19'u kadın 15'i erkek olmak üzere 34 sağlıklı birey alınmıştır. Hastaların ve kontrol gruplarının rutin değerlendirilmesi yapılıp onamı alındıktan sonra çalışmaya dahil edilmişlerdir. Bulgular: Bulgularımıza göre 24h'lik ortalama PWV(nabız dalga hızı) hipertansiyon grubunda 7,56 ± 1,32 m/s ve kontrol grubunda 6,90 ± 1,71 m/s saptandı. İki grup arasında 24h'lik ortalama PWV açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p=0,029). OPG düzeyleri hipertansif ve kontrol grubunda benzer olarak bulundu. Hastaların dipper ve non dipper olarak karşılaştırılmasında ise 24h'lik ortalama PWV açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Yapılan korelasyon analizlerinde de yaş ve VKİ artışı ile 24h'lik ortalama PWV arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya koyulmuş oldu. Sistolik kan basıncı ve 24h'lik ortalama PWV arasında da pozitif yönlü bir ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Biz bu çalışmamız sonucunda hipertansiyonun arteriyel sertlik açısından önemli bir risk faktörü olduğunu ve özellikle sistolik kan basıncı arttıkça arteriyel sertliğin de arttığını göstermiş olduk. Yapılan diğer çalışmalar ile paralel olarak yaş arttıkça damar sertliğinin de artış gösterdiğini saptamış olduk. OPG ile HT ve arteriyel sertlik arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ve bunun da çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubunun özelliklerinden kaynaklanabileceğini düşündük. Bizim çalışmamız ışığında OPG, arteriyel sertlik ve kan basıncı profili arasında yeni çalışmaların geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim : Arterial stiffness is related with the increase of cardiovascular mortality and morbidity. Clinical studies showed us the relation between the arterial stiffness and age, sex, body- mess index, hypertension, diabetes and smoking. It is proved that, inflammation has an affect on arterial stiffness. OPG is defined as member of TNF receptor family. OPG increases the surviving of vein endothelial by blocking apoptosis. Even though the results aren't known clearly , the increase of the cardiovascular mortality and morbidity was seen due to the dipping pattern for the person who has non dipping pattern (blood pressure decrease less than %10 at nights). In our study, we aimed to find out the relation between the blood pressure profile (dipper, non-dipper hypertension) which is a risk factor and important point for defining long term prognosis in stiffness, the respond to the treatment of cardiovascular diseases which is foreseen the determinant measure of osteoprotegerin. Material and method : For this study, 36 patients -21 women and 15 men- applying Afyon Kocatepe University Medical School Department of Internal Diseases Policlinics between the dates June 2014 and June 2015, and who are diagnosed ,recently diagnosed with HT on ESC/ESH 2013 and JNC 8 recommendations according to hypertension diagnostic criteria and who are not on medication, and 34 healthy individuals-19 women and 14 men, as control group, who doesn't have systemic disease have been accepted. After their approval and routine evaluation, the patients and control groups have been integrated in the study. Findings: According to our findings we found out that the 24h average PWV (pulse wave velocity) has been determined as 7,56 ± 1,32 m/s in the hypertension group and 6,90 ± 1,71 m/s in the control group. From the stand point of 24h average PWV, a significant difference between these two groups. OPG levels have been noticed similar in the hypertension and control groups. It has seen that there is not a very clear difference as for the statistically, when we compared the patients' dipper and non-dipper with 24h average PWV. We have seen a positive relationship between the age and VKI increase with 24 h average PWV, with the correlation analyses and also the same with the systolic blood pressure and 24h average PWV. Results: At the end of this research, we prove that hypertension is a major risk factor on basis of arterial stiffness. In this context, we especially make it clear that higher the systolic blood pressure, there will be more arterial stiffness. In parallel with the other researches on this issue; we determine that there is a colleration between the arteriosclerosis and getting older. On the other hand, we think that there is no relation among OPG, HT and arterial stiffness. According to our point of view, this may originate from characteristics of experimental group and control group. In the light of our study, we consider that new studies should be developed between the OPG, arterial stiffness and blood-pressure profile. Keywords : Osteoprotegerin, Arterial stiffness, PWV (pulse wave velocity), dipper, non-dipper.