Polimetilmetakrilat esaslı protez kaide materyali üzerinde Candida albicans adezyonuna iki farklı yapay tükürük materyalinin etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Compare of two different artificial saliva material effect of Candida albicans adhesion on the polymethylmethacrylate denture base material
  1. Tez No: 225021
  2. Yazar: BURÇİN ÖNCÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KOCABALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: adezyon, Candida albicans, yapaytükürük, polimetilmetakrilat, adhesion, Candida albicans, artificialsaliva, polymethylmethacrylate
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Protez kullanımının yaygın oldugu ileri yastaki hastalarınsubjektif bir yakınması olan agız kurulugunun semptomatiktedavisinde yapay tükürük materyallerinin ekstrensik olarakkullanılması tercih edilen ve uygulaması kolay bir yöntemdir.Arastırmada farklı iki yapay tükürük materyali Saliva Orthana veBiotene-Oralbalance'nin, PMMA esaslı protez kaideleri üzerindeCandida albicans adezyonuna etkileri arastırılarak karsılastırılmıstır.Arastırmada ısı ile polimerize olan akrilik (Acron Duo)materyalinden kırk bes adet örnek 10 mm çapında 2 mm kalınlıgındadisk seklinde hazırlandı. Tesviyeleri yapılan ve yüzeyleri 400 numaralızımpara kullanılarak hazırlanan örnekler artık monomerdenarındırılmak amacıyla steril bir kap içerisinde bir hafta süreyle37oC`de distile suda bekletildi. Daha sonra örneklerden rastgele ontanesi seçilerek profilometre cihazında yüzey pürüzlülügüne bakıldıve ortalama yüzey pürüzlülügü belirlendi. Bu islemden sonra akrilikörnekler otoklavda 121oC'de 1,2 bar basınç altında 18 dk süre ilesterilize edildi ve her grupta on beser adet olacak sekilde üç grubaayrıldı. Saliva Orthana yapay tükürük materyalinde bekletilen örneklerGrup 1'i, Biotene-Oralbalance yapay tükürük materyalindekiler Grup2'yi, distile su kontrol grubundakiler de Grup 3'ü olusturdu. Örneklerdeney ortamları içerisinde 37oC'de 2 saat bekletildi. Daha sonraörnekler içerisinde Candida albicans maya süspansiyonununbulundugu kaplara aktarıldı ve 37oC'de 3 saat yatay çalkalayıcıdabekletilerek maya hücreleriyle kontamine edildi. Bu islemden sonraakril örneklerin gram boyanması yapılarak maya hücreleri sayıldı.Sayım sonuçları skorlama yöntemine göre degerlendirilerek (Skor 1,Skor 2, Skor 3, Skor 4) kaydedildi. Bulunan degerlerin istatistik analiziKruskall?Wallis ve Mann?Whitney U testleriyle yapıldı.Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 adezyon skorlaması açısındanazalan degerlerde olacak sekilde istatistik olarak anlamlı farklılıktaCandida albicans tutunma bulguları ortaya koydu. Sonuç olarakCandida albicans'ın PMMA esaslı kaide materyallerine tutunmasıkaçınılmazdır. Ancak bu tutunma kullanılan materyallerinbulundukları ortam sartlarına baglı olarak farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In symptomatic treatment of xerostomia which is asubjectif complain in elder patients using dentures, artificial saliva isan easy and trusty treatment choice. In this research two differentartificial saliva materials which are Saliva Orthana and Biotene-Oralbalance were compared in terms of the effect of Candida albicansadhesion on the polymethylmethacrylate denture base material.In the present study, 45 (fourty five) heat-cured acrylicresin (Acron Duo) disc shaped specimens with 10 mm diameter and 2mm thickness were prepared. Specimens which were prepared withno. 400 sand paper, were put into a sterile vessel including distilledwater for 1 week in 370C inorder to release the residuel monomers.Ten of the specimens were randomly choosen for the measurementsof surface roughness by using the profilometer and the mean surfaceroughness was defined. Then acrylic specimens were autoclavesterilized for 18 minutes at 1,2 bar, 1210C and randomly allocated into3 groups. Each group included 15 specimens. Specimens in group 1,group 2 and group 3 were stored in Saliva Orthana, Biotene-Oralbalance and distilled water respectively. Group 3 was the controlgroup. The specimens were stored in these saliva substitutes anddistilled water at 370C for 2 hours. Then they were exposed to yeastsuspensions including Candida albicans at 370C for 3 hours inhorizontal mixer. Yeast cells adhered to the specimens which werestained with gram were counted and the results were evaluated interms of scoring scale (Score 1, Score 2, Score 3, Score 4). Theresults were statisticaly analyzed by using Kruskall-Wallis and Mann?Whitney U test.Group 1 showed higher Candida albicans adhesionscores than Group 2 and Group 3. Group 2 showed higher C. albicansadhesion score than Group 3. Consequently adhesion of Candidaalbicans to PMMA denture base materials is an inevitable issue.However this adhesion shows differences in accordance with theenvironment which the materials were exposed.